TRUMP OG PUTINS RÅDGIVER: Michael Caputo (i midten) var kommunikasjonrådgiver for Donald Trump under presidentvalgkampen. I år 2000 var han kommunikasjonrådgiver for Vladimir Putin, Russlands president (t.v.). Nå er Caputo sentral i etterforskningen av Trump-leirens angivelige bindinger til Russland. Foto: NTB Scanpix
TRUMP OG PUTINS RÅDGIVER: Michael Caputo (i midten) var kommunikasjonrådgiver for Donald Trump under presidentvalgkampen. I år 2000 var han kommunikasjonrådgiver for Vladimir Putin, Russlands president (t.v.). Nå er Caputo sentral i etterforskningen av Trump-leirens angivelige bindinger til Russland. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen:

Tidligere Trump- og Putin-rådgiver må bruke barnas skolepenger for å betale advokatregningene

Amerikanske myndigheter etterforsker Trump-leirens angivelige bånd til Russland. Det er kostbart - for dem som blir etterforsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva slags bånd hadde Donald Trumps valgkampanje til Russland, og hadde de eventuelle båndene noe å si for Trumps valgseier i 2016?

Det er blant spørsmålene som en rekke offentlige instanser i USA forsøker å få klarhet i, deriblant spesialetterforskeren Robert Mueller i FBI og en rekke Kongress-komiteer.

Sentrale i etterforskningene er Donald Trumps nåværende og tidligere rådgivere. Mange har hyret advokater, og allerede nå, bare noen måneder etter at etterforskningene begynte, begynner det å bli svært kostbart for noen.

- Veldig dyrt

Blant dem som opplever problemer med å betale advokatregningene, er den republikanske strategen Michael Caputo.

Han var en av Trumps kommunikasjonsrådgivere under presidentvalgkampen, og har tidligere vært rådgiver for de to russiske presidentene Boris Jeltsin og Vladimir Putin.

DRAPSMANN: I et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News forteller Trump at han respekterer Putin, på tross av at han er en drapsmann. - Det finnes mange drapsmenn. Video: Fox via CNN Vis mer Vis mer

Caputo har gått ut i amerikansk presse og fortalt at han har måttet se seg nødt til å bruke av sparepengene, som skulle brukes til barnas universitetsutdannelse, for å betale regningene.

- Det er veldig dyrt, og ingen har ringt meg og tilbudt meg hjelp. Problemet er at dette er en veldig spesialisert form for juridisk representasjon, så det kreves en spesiell type jurist som er veldig kompetent. Du betaler for kompetanse, sier Caputo, ifølge Newsweek.

Men Caputo kommer heller ikke til å be om hjelp med det første. Han forteller at han selv har råd til å betale regningene inntil videre.

Den republikanske strategen er av oppfatningen at Russland-etterforskningene som er rettet mot Trump-apparatet, er en politisk heksejakt.

Fikk 400 000 kroner dekket

De som ikke har hatt det, har faktisk fått økonomisk støtte fra Donald Trumps valgkamp. I alle fall noen.

Flere personer som hadde tilknytning til valgkampen, og som også er under etterforskning, har fått sine advokatkostnader dekket av kampanjen.

Deriblant sønnen til Donald Trump, Donald Trump jr., som fikk dekket nesten 400 000 kroner i advokatregninger dekket av valgkampen.

Putin og Jeltsins tidligere rådgiver

Caputo har bånd til Russland etter å ha vært rådgiver for Russlands tidligere president Boris Jeltsin, og Russlands nåværende president, Vladimir Putin, på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

På 1990-tallet bodde Caputo i Russland. Da var han rådgiver for Jeltsin, Russlands første president etter Sovjetunionens fall, skriver The New York Times.

En av organisasjonene han jobbet for i Russland, skal ha spilt en avgjørende rolle i å få Jeltsin gjenvalgt i 1996. Noen måneder før valget hadde Jeltsin bare to prosents oppslutning.

Gjennom sitt ansettelsesforhold til Gazprom Media, et av Russlands største mediekonserner, ble han så rådgiver for Vladimir Putin. Oppgaven for Putin, som på den tida var nyvalgt russisk president, var å bedre Putins image i USA.

Putin hadde nemlig fått kritikk for å ta over en uavhengig TV-stasjon.

- Jeg er ikke stolt av det arbeidet i dag, men på det tidspunktet var ikke Putin så ille, har Caputo selv sagt om arbeidet til The Buffalo News.

Caputo har også vært rådgiver for de tidligere amerikanske presidentene Ronald Reagan og George H.W. Bush.

FØRSTE MØTE: Trump og Putin satte seg ned for et møte ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg. Her ble de møtt av et voldsomt pressekorps. Video: CNN Vis mer