Tidligere Trump-medarbeidere siktet for svindel

USAs president Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort og kollegaen Rick Gates, er siktet for 32 svindeltilfeller.

SKATTE-OG BANKSVINDEL: Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort og kollegaen Rick Gates, er siktet for 32 tilfeller av svindel. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
SKATTE-OG BANKSVINDEL: Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort og kollegaen Rick Gates, er siktet for 32 tilfeller av svindel. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Paul Manafort og Rick Gates et siktet for 32 tilfeller av svindel. Det melder NBC News.

Manafort er en amerikansk advokat og politisk rådgiver som ledet USAs president Donald Trumps valgkampanje under presidentvalget i 2016. Før det var han rådgiver i presidentvalgkampene til blant annet republikanerne Ronald Reagan og George W. Bush.

I går meldte Dagbladet at et rettsdokument nyhetsbyrået Reuters hadde fått innsyn i viste at advokat Robert Mueller anklager Manafort og Gates for kriminelle forhold. Dokumentene gikk imidlertid ikke nærmere inn på hva det dreide seg om.

Fredag viste et av Muellers andre rettsdokumenter også at de hadde avdekket «ytterligere kriminell atferd» av Manafort.

Siktes for 32 svindeltilfeller

Torsdag dukket det opp nye anklager mot Manafort og Gates. Ifølge nyhetsbyrået Reuters siktes de for skatte- og banksvindel. De 32 svindeltilfellene ble lagt frem i retten samme dag.

Ifølge BBC har Manafort og Gates gjemt bort mer enn 30 millioner dollar (Over 330 millioner norske kroner, journ.anm) i form av skattejuks.

Det skal være snakk om 16 tilfeller relatert til falske selvangivelser og syv tilfeller av manglende rapportering ved bruk av utenlandske banker og skattemeldinger.

Det dreier det seg også om fem svindeltilfeller, og fire bankbedragerier. Ifølge avisa er Manafort og Gates også siktet for ikke å ha betalt skatt på utført arbeid i Ukraina. Over 20 millioner av dollar ble skjult som lån av offshore-selskaper.

Risikerer 18 måneder i fengsel

Kollegaene er tidligere anklaget for hvitvasking av penger og andre lovbrudd.

Ryktene skal ha oppstått i sammenheng med en rekke svindel- og banksvindel-konspirasjonsteorier relatert til boliglånet på eiendommen hans i Fairfax i Virginia.

Ifølge The Guardian sa aktor at Manafort hadde tatt opp lånet på eiendommen under falsk inntekt. På den måten hevdet han at han hadde flere millioner dollar i inntekt enn han egentlig hadde.

Gates forklaring legges frem i retten i Washington i løpet av de neste dagene, skriver Los Angeles Times. Ikke-navngitte kilder forteller avisa at Gates sier han vil vitne mot kollegaen for selv å få redusert straff.

Straffens omfang er ennå ikke klar, men han forventes å sitte opptil 18 måneder i fengsel dersom han samarbeider med rettsvesenet.