Tidligere Trump-topp dømt for sammensvergelse mot USA

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort er dømt til ytterligere 43 måneders fengsel, mindre enn en uke etter å ha blitt dømt for skatte- og banksvindel.

DØMT: Donald Trumps valgkampsjef, Paul Manafort (t.h.) ble onsdag dømt til fengsel. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix
DØMT: Donald Trumps valgkampsjef, Paul Manafort (t.h.) ble onsdag dømt til fengsel. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag forrige uke ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef og nære rådgiver, Paul Manafort (69), dømt til fengsel i 47 måneder for skattesvindel og bedrageri mot banker. Svindelen fant sted i forbindelse med penger han tjente for arbeid for prorussiske ukrainske politikere.

En uke seinere har Manafort i dag fått sin dom i en separat sak, hvor han har stått tiltalt for sammensvergelse mot USA og sammensvergelse for å hindre etterforskningen ved å påvirke vitner. Manafort risikerte 10 års fengsel.

- Det er vanskelig å overdrive antallet løgner, mengden svindel og den voldsomme mengden penger som er involvert, sa dommer Amy Berman Jackson.

Det var i forkant knyttet stor spenning til om dommer Jackson ville velge å legge dommen på toppen av de 47 månedene Manafort ble idømt forrige uke. I stedet valgte dommeren å gi Manafort 73 måneders fengsel, hvorav 30 måneder vil overlappe med dommen han allerede har fått.

Totalt er Manafort dømt til 90 måneders fengsel, altså syv og et halvt år.

Ny tiltale

Manafort, som ble trillet inn i rettssalen sittende i en rullestol, ga uttrykk for at han i dag er en angrende synder:

- Jeg beklager det jeg har gjort, og er lei meg for alle aktivitetene som har ført til at vi sitter her i dag, sa Manafort i sin siste uttalelse til retten før dommen var klar.

Kort tid etter at Manafort fikk dommen, ble det kjent at han har blitt tiltalt for eiendomssvindel i New York. Påtalemyndigheten i delstaten mener Manafort har tjent flere millioner dollar på svindel knyttet til boliglån.

Løy til FBI

Selv om saken som førte fram til dom i forrige uke var blitt henvist til retten av spesialetterforsker Robert Mueller, hadde ingen av punktene Manafort ble dømt for, tilknytning til den stadig pågående etterforskningen av en mulig forbindelse mellom Trumps valgkamp og Russland.

69 år gamle Manafort gikk med på å samarbeide med Mueller etter å ha innrømmet skyld. I bytte kunne Manafort vente seg mildere straff. Forrige uke slo imidlertid dommer Jackson fast at Manafort «bevisst kom med falske uttalelser» til FBI om spørsmål som er av stor betydning for etterforskningen, etter at tilståelsesavtalen var signert.

Dermed gjelder ikke lenger tilståelsesavtalen eller strafferabatten Manafort ble lovet i bytte mot samarbeid med Mueller.

Det var i desember i fjor Mueller kunngjorde at Manafort hadde løyet gjentatte ganger for dem som etterforsker påstandene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Sendte brev til Trump

Manafort hadde neppe havnet i juridisk trøbbel i utgangspunktet, om han ikke hadde tatt kontakt med Donald Trump for å tilby sine tjenester.

Via en felles venn sendte Manafort et brev til Trump i slutten av februar 2016, der han for alvor strøk Trump medhårs. Over fem sider presenterte Manafort seg selv som den perfekte kandidaten for en rolle i valgkampapparatet.

Manafort skrøt av sitt arbeid i utlandet, der han blant annet hadde arbeidet som rådgiver for flere utenlandske statsledere som ikke alle hadde sett seg tjent med å være assosiert med, som den filippinske diktatoren Ferdinand Marcos, Mobutu Sese Seko, diktator i Zaire og den angolske geriljalederen, Jonas Savimbi.

Han løftet også opp innenrikspolitiske problemstillinger som var midt i Trumps kjernebudskap, blant annet ved at han framstilte seg selv som en som sto mot etablissementet i Washington.

«Jeg har unngått det politiske etablissementet i Washington siden 2005. Jeg tar ikke med meg noe Washington-bagasje», skrev Manafort, ifølge New York Times.

Som om ikke det var nok hadde Manafort et annet ess i ermet: Han var villig til å jobbe uten å få betaling.

«Jeg ser ikke etter en betalt jobb», skrev Manafort.

Trump var solgt, og i de neste seks månedene ledet Manafort arbeidet med Trumps valgkamp, helt til Trump kom til konklusjonen at han ikke var tøff nok, og erstattet ham med den svært kontroversielle Stephen Bannon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer