Tidligere ubåtkaptein: - Hvorfor i all verden er ubåten malt gul?

Vrakjegerne fant kyrilliske tegn på skroget.

USIKKERT: Tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen har sett over videoen av ubåtvraket. Han mener ikke det er en militær ubåt, og stiller seg spørrende til at båten er malt gul. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten
USIKKERT: Tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen har sett over videoen av ubåtvraket. Han mener ikke det er en militær ubåt, og stiller seg spørrende til at båten er malt gul. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En fremmed 20 meter lang ubåt ble funnet 2750 meter fra svenskekysten i forrige uke.

Det meldte svenske Expressen mandag kveld.

På egne hjemmesider skriver vrakjegerne at det er en russisk miniubåt. Eksperten Dagbladet har snakket med, er imidlertid usikker på om det er en russisk ubåt.

- Den ubåten på videoen er ikke en militær ubåt jeg kjenner igjen. Den likner mer på en «submersible» som bruker i oljebransjen, sier tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen til Dagbladet.

- Hvorfor gul? Børresen er pensjonert flaggkommandør med en lang militær karriere bak seg i Sjøforsvaret. Han har blant annet tjenestegjort som skipssjef, militær sekretær for Forsvarsministeren og som leder av militære operasjoner og øvelser i Europa.

På forespørsel fra Dagbladet ser han over videoen av vrakfunnet, og konkluderer fort med at dette ikke er en ubåt han kjenner igjen.

- De militære undervannsbåtene vil ha en annen overflate, og vil være utformet for å ikke bli fanget opp på sonar. Den ubåten som er funnet nå, ser heller ikke ut til å være utformet for å gå lydløst under vann, sier Børresen.

- Og hvorfor i all verden er den malt gul hvis den er brukt av marinen? Det er igjen et tegn på man ønsker å se og finne den igjen. Et militært fartøy ville vært malt grått eller liknende, sier Børresen.

Kan være russisk - Dette ser ut til å være en ubåt utviklet for sivile formål. Muligens laget en del år før de fikk fjernstyrte undervannsfarkoster. Da brukte mange bemannede båter for å gjøre vedlikehold på og reparere installasjoner på bunn, sier Børresen, som stiller seg spørrende til at det ble funnet kyrilliske tegn på ubåten.

VRAKJEGERNE: De svenske vrakjegerne hevder de har funnet en russisk ubåt på bunnen av den svenske østkysten. Dennis Åsberg og Peter Lindberg gjorde funnet. De hevder videre at de så kyrilliske tegn på skroget.   Foto: Ocean X Team
VRAKJEGERNE: De svenske vrakjegerne hevder de har funnet en russisk ubåt på bunnen av den svenske østkysten. Dennis Åsberg og Peter Lindberg gjorde funnet. De hevder videre at de så kyrilliske tegn på skroget. Foto: Ocean X Team Vis mer

Funnet ble gjort av vrakjegere fra Ocean X Team, som ikke ønsker å gå ut med informasjon om nøyaktig hvor funnet ble gjort. De hevder de så kyrilliske tegn på ubåtens skrog.

- Det tyder jo på at den er russisk. Men selv om den ser ut som en sivil ubåt, kan jeg ikke utelukke at den er brukt til militære formål.  Jeg kan jo ikke vite hva russisk oljebransje skal ha gjort i Østersjøen, men de har jo ikke som tradisjon å være åpne om ulykker, sier Børresen.

- Ikke grodd   Børresen har liten kjennskap til undervannsfarkoster brukt i oljebransjen eller liknende, men dersom ubåten har kyrilliske tegn på seg, tror han et svar kan være at russiske myndigheter har kjøpt tjenester av et firma som opererer med den typen båter.

- Jeg kjenner ikke til om russiske marinen bruker denne typen farkoster, men det kan være mange grunner til at man ønsker å bruke fartøyer som opererer på grunt vann, sier Børresen.

Ocean X Team skriver på sine hjemmesider at det er uklart hvor gammel ubåten er og hvor lenge den har ligget på havbunnen, men de kyrilliske bokstavene på skroget tyder på at den er russisk hevder de. Disse opplysningene er ikke verifisert av andre ennå.

- Den ubåten kan ha ligget der ganske lenge, men det har jo ikke grodd noe på den, så det tyder på at den ikke ha ligget der i mer enn ett år, sier Børresen.

- Sikre bevis I oktober i fjor foregikk et massivt ubåtsøk utenfor Stockholm. I november fant svenske myndigheter sikre bevis.

- Forsvaret kan nå bekrefte at en mindre ubåt har krenket svensk territorium. Det finnes det ingen tvil om. Sverige er utsatt for en grov og uakseptabel krenkelse fra en fremmed makt, sa forsvarssjef Sverker Göranson i november i fjor, da svenske myndigheter fant sikre bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer