Tidligere UP-sjef møter i retten i dag

Må svare for promilletiltale og anklager om forsøk på forsikringssvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere UP-sjef i Troms og Finnmark, Einar Holand (59), må svare for promilletiltale og anklager om forsøk på forsikringssvindel når han torsdag møter i Nord-Troms tingrett.

Den tidligere regionlederen for Utrykningspolitiet ble landskjent da han 2. september i år blåste rødt i en promillekontroll etter at bilen hans havnet i grøfta om lag 500 meter fra Holands hjem i Sandvika utenfor Tromsø. Det var naboer som tipset politiet om at den profilerte UP-lederen var beruset.

Det var ikke offentlig kjent at Holand to dager før utforkjøringen hadde sendt inn avskjedssøknad fra stillingen som regionleder i Tromsø.
2,31 i promille
Det var Vest-Finnmark politidistrikt som fikk i oppdrag å etterforske den profilerte polititoppen. To promilleprøver ble tatt av Einar Holand lørdag 2. september. Den første viste en promille på 2,31. Den andre prøven som ble tatt etterpå viste 2,23. Dette er blitt tolket dit hen at han hadde høy, men nedadgående promille.

I flere intervjuer har Einar Holand gitt uttalelser som tyder på at han i retten vil hevde at han inntok alkohol etter uhellet. Den omfattende politietterforskningen har ikke brakt fram vitner som sier de har sett Holand føre bilen.

Naboer har derimot i intervjuer hevdet at de så Holand på en venners venner-fest så sent som klokken 7.30 lørdag morgen. Holand innrømmer å ha vært med på festen, men hevder han var i seng ved midnatt.


Forsikringskrav
I forkant av rettssaken i Tromsø torsdag har Einar Holand på nytt figurert i mediene. Først da det ble kjent at statsadvokaten i Troms og Finnmark har tatt ut en tilleggstiltale mot Holand. Her går det fram at han i siste halvdel av september har krevd dekning for skader på kroner 64.440, og at han i skademeldingen har oppgitt at han ikke var påvirket av alkohol eller andre rusmidler da uhellet skjedde.

- Man kan godt sende inn skademelding. Det er hva som står i skademeldingen som betyr noe. Man har ikke krav på forsikring når man kjører med promille. Der er loven klar, uttalte politimester Arild Åserød til Nordlys 8. desember. Åserød er også aktor i saken.

Einar Holand selv bestrider at han har gjort galt.

- Dette skjønner jeg ikke bæret av. Jeg tar dette med knusende ro. Jeg har ikke lagt skjul på noe, og har bare sendt skademelding på helt ordinært vis, sier han til samme avis.


Fyllehets
Holand har også preget forsidene i Tromsø-avisene denne uken. Det skjedde etter at et lokalt rockeband reklamerte for en av sine konserter ved å henge opp en plakat med et bilde av Einar Holand. Under bildet sto teksten «Too drunk to fuck», som også er navnet på en singel som det amerikanske punkbandet Dead Kennedys ga ut i 1981.

Holand svarte med å anmelde tenåringsbandet.