Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere verge fryktet voldelige hendelser eller drap

Ina Johannessen var verge for den nå drapstiltalte mannen i to og et halvt år.

ÅSTEDET: Det var i andre etasje av dette trehuset i Prinsens gate i Trondheim at dobbeltdrapet fant sted i september i fjor. Her er en kriminaltekniker på åstedet. Utenfor huset satte folk opp blomster for å minnes de døde. Foto: Lars Eivind Bones
ÅSTEDET: Det var i andre etasje av dette trehuset i Prinsens gate i Trondheim at dobbeltdrapet fant sted i september i fjor. Her er en kriminaltekniker på åstedet. Utenfor huset satte folk opp blomster for å minnes de døde. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Tidligere nestleder i vergeforeningen, Ine Johannessen, var verge for den drapstiltalte mannen i to og et halvt år, fram til han fylte 18 i fjor høst. I dag kom den alvorlige tiltalen mot mannen. Statsadvokatene i Trøndelag legger i tiltalen ned påstand om dom til overføring til tvunget psykisk helsevern.

- Jeg har fulgt siktede i to og et halvt år. Han var en veldig snill og rolig gutt og godt likt av alle, sier Johannessen, som ikke forstår hva som kan ha skjedd.

Flyttet mye rundt

18-åringen har bodd på minst sju asylmottak, og visste ikke om han fikk opphold i Norge. Det skapte usikkerhet og frykt. I fjor vår og sommer skal den siktede ha endret oppførsel i forbindelse med en operasjon, sier kilder Dagbladet har vært i kontakt med: Den unge afghaneren begynte med «paranoide utsagn og flere opplevde at han var psykotisk eller i sjokktilstand», ifølge kilder.

Denne informasjonen kom ikke til Trondheim kommune, som bosatte 18-åringen i august i fjor. Tidligere verge Johannessen kan ikke fortelle om siktedes historie på grunn av taushetsplikt, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- De fleste unge har vært utsatt for traumer og har gått gjennom voldsomme belastninger. Generelt vil jeg si at de unge har behov for tettere omsorg enn det en miljøarbeider som kommer inn i ny og ne kan gi, sier Johannessen, og fortsetter:

- Jeg har lenge fryktet voldelige hendelser eller drap. Dette er et resultat av norsk asylpolitikk og systemsvikt, mener Johannessen.

Hun mener ansvaret generelt for å håndtere de enslige mindreårige asylsøkerne burde flyttes fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til barnevernet.

- Bra i Trondheim

MÅ TETTERE PÅ: NTNU-forsker Berit Berg har lenge ment at enslige mindreårige asylsøkere burde få langt bedre oppfølgning enn de får i dag.
MÅ TETTERE PÅ: NTNU-forsker Berit Berg har lenge ment at enslige mindreårige asylsøkere burde få langt bedre oppfølgning enn de får i dag. Vis mer

Johannessen får støtte fra NTNU-forskeren Berit Berg, som har forsket på mindreårige asylsøkere i flere tiår.

- Fagmiljøet har vært opptatt av at enslige mindreårige over 15 år burde fått mye tettere oppfølgning, og da helst under barnevernet. Men det er dessverre ikke politisk vilje til dette. Unge, enslige mindreårige har vært gjennom så mye, men får ikke samme oppfølgning som norske unge ville ha fått. Det er ikke likhet for loven, sier Berg.

Professoren mener det er et paradoks at dobbeltdrapene skjedde akkurat i Trondheim, siden kommunen gjør «veldig mye riktig arbeid, med stor voksentetthet og oppfølgning» i forhold til gruppa enslige mindreårige.

- Det er umulig å gardere seg mot denne typen forferdelig hendelser. Samtidig er det viktig å understreke at lang ventetid og manglende oppfølging i asylmottak øker belastningen på den enkelte enslige mindreårige, sier Berg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!