Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder siktet for korrupsjon

Ble pågrepet på Gardermoen i går.

SIKTET FOR KORRUPSJON: Jo Lunder er pågrepet og siktet for korrupsjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SIKTET FOR KORRUPSJON: Jo Lunder er pågrepet og siktet for korrupsjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen i går og siktet for korrupsjon, melder NRK. Hans forsvarer Cato Schiøtz sier at han ikke vet den konkrete bakgrunnen for siktelsen.

- Han er siktet. Jeg har ikke sett siktelsen, men det er nærliggende å tro at det gjelder korrupsjon i Vimpelcom-saken, sier Schiøtz til NRK.

Schiøtz har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser, men sier til NRK at hans klient ikke mener han har noen befatning med eventuell korrupsjon i Vimpelcom. Overfor VG sier Cato Schiøtz at hans klient Lunder anser seg selv som uskyldig i korrupsjonssaken.

Lunder skal nå avhøres av politiet. Overfor NRK bekrefter førsteadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland, at Lunder er pågrepet og siktet for korrupsjon. Djupesland har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Vil ikke kommentere Økokrim opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, av hensyn til de pågående etterforskningene.

I AVHØR NÅ: Advokat Cato Schiøtz er her på vei inn i Økokrims lokaler. Nå i ettermiddag er hans klient Jo Lunder i avhør etter at han ble pågrepet på Gardermoen i går kveld. Lunder er siktet for korrupsjon.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I AVHØR NÅ: Advokat Cato Schiøtz er her på vei inn i Økokrims lokaler. Nå i ettermiddag er hans klient Jo Lunder i avhør etter at han ble pågrepet på Gardermoen i går kveld. Lunder er siktet for korrupsjon. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

De skriver dette på sine nettsteder: «Som kjent pågår det etterforsking i flere land i dette sakskomplekset. VimpelCom etterforskes både i Nederland og i USA. ØKOKRIM har bistått myndighetene i Nederland og Sveits med å innhente informasjon fra Telenor ASA, samt bistått med avhør i Norge.»

Gikk av i mars Det var 13. mars i år at Lunder informerte om at han etter eget ønske gikk av som sjef i det globale telecom-selskapet.

Det gikk fram av presemeldingen at han gikk av for å forfølge andre muligheter. Det kom ikke fram at han gikk av fordi selskapet var under etterforskning for alvorlig korrupsjon.

Første stopp var rådgiverrolle og styrelederjobb i Evry for oppkjøpsfondet Apax, ifølge Dagens Næringsliv.

I slutten av mai i år ble Lunder ansatt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Styrtrike Fredriksen var visst nok ikke bekymret over at mannen som skulle følge i Tor Olav Trøims fotspor, allerede var under etterforskning for korrupsjon i USA og i Sveits. Lunder skal ha sagt i jobbintervjuer at han hadde nulltoleranse overfor korrupsjon.

Trøim var Fredriksens kompanjong i 19 år, før han i 2014 trakk seg fra alle selskapene Fredriksen var majoritetseier i, blant annet Archer og Marine Harvest. Dette skjedde etter en dramatisk disputt mellom Trøim og Fredriksen.

Telenors styreleder måtte gå Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder ble 30. oktober i år avsatt av næringsminister Monica Mæland (H), med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham. Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere, skriver NTB.

Jon Fredrik Baksaas, tidligere konsernsjef i Telenor, har innrømmet at han holdt tilbake informasjon under Stortingets høring om saken tidligere i år.

- Det har vært en pågående etterforskning mot Vimpelcom, og vi registrerer nå at etterforskende myndigheter har gått til en pågripelse. Telenor er vitne i denne saken - det er vår rolle, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor til NTB.

Styret i Telenor har engasjert advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av hvordan det har håndtert sitt minoritetseierskap i Vimpelcom, skriver NTB.

Dagbladet kommer med mer.

TATT UT SIKTELSE: Førsteadvokat i Økokrim bekrefter at de nå har tatt ut siktelse mot Jo Lunder, tidligere direktør i Vimpelcom. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TATT UT SIKTELSE: Førsteadvokat i Økokrim bekrefter at de nå har tatt ut siktelse mot Jo Lunder, tidligere direktør i Vimpelcom. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer