STOR DEBATT: Etter at 20 år gamle Brock Turner ble dømt til seks måneders fengsel for overgrep mot en kvinne, har det oppstått stor debatt. FOTO: DAN HONDA / AP
STOR DEBATT: Etter at 20 år gamle Brock Turner ble dømt til seks måneders fengsel for overgrep mot en kvinne, har det oppstått stor debatt. FOTO: DAN HONDA / APVis mer

Tidligere voldtektsanklaget raser over Stanford-overgriperens dom

Mener straff ikke kan ilegges på bakgrunn av livsstil og hudfarge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Stanford-student Brock Turner (20) ble forrige uke dømt til seks måneders fengsel, etter at han ble funnet skyldig på tre punkter i tilknytning til en overgrepsepisode.

Ved god oppførsel kan han slippe ut etter tre måneder.

I California kan man sende overgrepsdømte til fengsel i to til tre år. At Turner ble funnet skyldig på tre punkter, kunne medført en fengelsstraff på 14 år.

Turner ble dømt for overgrep, hvor hensikten var å voldta en bevisstløs kvinne, skriver Huffington Post.

En underskriftskampanje som går inn for å få fjernet den aktuelle dommeren, Aaron Persky, har i skrivende stund nesten 250 000 underskrifter.

- Handler om å være privilegert Dommeren mente at 20-åringen kom til å slite med å sitte i fengsel, uavhengig av lengde.

- En fengselsstraff kommer til å gjøre strekt inntrykk på ham. Jeg tror ikke han kommer til å utgjøre fare for noen andre, sa dommer Aaron Persky om straffen.

Brian Banks, tidligere fotballspiller og student ved University of Southern California ble i 2002 anklaget for voldtekt. Da var han 16 år gammel.

Ifølge New York Daily News ble Banks sittende i ungdomsfengsel i ett år, før saken hans kom opp for retten. Under rettsforhandlingene avviste han tilbud om redusert straff fra 41 år til både 25, 18 og 9 år.

Til slutt ble han ilagt en straff på seks år.

- Jeg vil si at det i Turners tilfelle handler om å være privilegert. Det virker som om dommeren baserer straffen på livsstil. Han har levd et så godt liv og han har aldri opplevd noe som kan forberede ham på å sitte i fengsel. Han har blitt så godt beskyttet at han ikke en gang ville klart å overleve i fengsel, sier han til den amerikanske avisa.

- Offeret blir ignorert - Hva med barnet som ikke har noen ting? Han som sliter med å spise og som ikke får en likeverdig utdanning? Hva med barnet som ikke kan styre over hvem han blir født som og som har foreldre som er avhengige av narkotika eller bor i et hjem uten foreldre? Hvor finnes denne omtanken når de gjør noe kriminelt?

Banks forteller at han selv fikk tilbake livet sitt i 2012, fordi offeret valgte å gå tilbake på forklaringen sin. Da hadde han sittet i fengsel i fem år og to måneder.

- Offeret i denne saken har blitt totalt ignorert. Det er hun som må leve med denne lidelsen og tragedien for resten av livet, sier Banks til New York Daily News.

En uttalelse sendt fra Brock Turners far til dommer Aaron Persky har de siste dagene vekket oppsikt verden over.

Der skriver han blant annet sønnens «liv har blitt totalforandret for alltid på grunn av hendelsene».

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på så mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters 'action' [handling], i hans over 20 år lange liv».

Til Huffington Post har faren i ettertid sagt at bruken av ordet 'action' ble misforstått, og at han ikke mente å påpeke seksuell aktivitet.

- Kjempeheldig som har voldtektsforsvarere I et åpent brev til Turners far, gir Kimberley A. Johnson i kvinneorganisasjonen We Are Woman, uttrykk for at hun ikke synes spesielt synd på 20-åringen:

«Du er kjempeheldig som har noen hvite, mannlige voldtekstforsvarere på din side, da. Din voldtektsforsvarende far, Dan A. Turner, er redd for at ditt liv aldri kommer til å bli det samme igjen - fordi verden vet at du er en voldteksmann. Han er redd for at du aldri igjen kommer til å være den 'lykkelige deg med en sorgløs personlighet og et vennlig smil', fordi du nå er registrert som en seksualforbryter».

Hun skriver videre at alle som senere kommer til å søke opp navnet hans, ville finne ut av hva han har gjort og se at han er en feiging, som forgrep seg på en kvinne som ikke kunne forsvare seg.

«Dere er alltid heldige, er dere ikke? Dere kan voldta kvinner nesten uten at det får konsekvenser. Samfunnet, spesielt voldtektskulturen - vil ikke se at dere blir straffet for et voldelig overgrep fordi det er meningen at dere skal representere den amerikanske drømmen».

Innlegget er blant annet publisert på Huffington Post og på nyhetsnettstedet Mic.com.

Under rettssaken kom offeret selv med en 13 sider lang uttalelse, som hovedsakelig var rettet mot Turner:

«Du sa at verken du eller jeg kunne ta de beste avgjørelsene fordi vi var fulle. Alkohol er ingen unnskyldning. Er det en faktor? Ja. Men alkohol var ikke den som kledde av meg, fingret meg og dro hodet mitt langs bakken, nesten helt naken. At jeg drakk for mye, er en amatørfeil jeg innrømmer at jeg gjorde, men det er ikke straffbart. Alle i dette rommet har opplevd en kveld hvor de angrer på å ha drukket for mye. Å angre på å drikke er ikke det samme som å angre på seksuelt overgrep. Vi var begge fulle, forskjellen er at jeg ikke tok av deg buksene og undertøyet, at jeg ikke tok på deg på en uanstendig måte og løp avgårde. Det er forskjellen», sa hun blant annet.