FENGSEL:  Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef, er dømt til tre års fengsel. Han vil anke dommen, forteller hans advokat til Dagbladet.  Foto: NTB Scanpix
FENGSEL: Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef, er dømt til tre års fengsel. Han vil anke dommen, forteller hans advokat til Dagbladet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tidligere Yara-sjef dømt til tre års fengsel

De tiltalte Yara-toppene ble alle dømt til fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire personer i Yara International ASAs tidligere toppledelse, som var tiltalt for korrupsjon, er nå alle dømt til fengsel.

Saken beskrives som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak.

Blant de dømte er Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef fra 2004 til 2008. Enger ble i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon.

Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, sier til Dagbladet at dommen skal ankes.

- Min klient er dypt uenig i dommen og den vil selvsagt ankes, sier Andenæs til Dagbladet.

Libya og India Retten kom fram til at betalingene til og avtalene med både Shukri Ghanem jr. i Libya og Gurpreetesh Maini jr. i India var forhold som ga Yara en «utilbørlig fordel», og var dermed korrupsjon i straffelovens forstand.

Formålet med betalingen og konsulentavtalen med Ghanem jr. var å få informasjon og råd fra dr. Ghanem til bruk i forhandlingene med NOC, ifølge retten.

Formålet med konsulentavtalen og betalingen til Maini jr. var å sikre seg farens innflytelse i forbindelse med forhandlingene med Kribhco og samtalene med DOF om gjødselregimet i India, ifølge retten.

Ifølge retten fikk Ghanem 1,5 millioner amerikanske dollar av Yara, og en avtale ble inngått om ytterligere 3 millioner dollar. Maini jr. skulle få utbetalt én million dollar per år i tre år.

Disse honorarene mente retten ikke på noen måte sto i forhold til de tjenester Ghanem jr. og Maini jr. personlig leverte.

- Klassisk korrupsjon Retten mener at ettersom beløpene ble utbetalt til offentlige tjenestemenn, var begge transaksjonene eksempler på «klassisk korrupsjon».

At avtalene ikke gjenspeilet det reelle innholdet, og ettersom betalingen til Ghanem jr. i India ble skjult, viser dette at korrupsjonen var godt planlagt, ifølge retten.

Nektet for straffskyld De fire som i Oslo tingrett var tiltalt og nå dømt for korrupsjon, var Thorleif Enger, Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Wallace.

ANKER DOMMEN: 
Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs under rettsaken mot de tidligere toppsjefene i Yara i Oslo tingrett mandag. Hennes klient ble dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Hun sier til Dagbladet at dommen selvsagt vil ankes.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANKER DOMMEN: Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs under rettsaken mot de tidligere toppsjefene i Yara i Oslo tingrett mandag. Hennes klient ble dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Hun sier til Dagbladet at dommen selvsagt vil ankes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Ingen av de fire erkjente straffskyld i det rettsforhandlingene startet i januar.

Kendrick Wallace, Yaras tidligere juridiske direktør, er dømt til fengsel i to år og seks måneder.

Tor Holba og Daniel Clauw ble begge dømt til fengsel i to år.

Holbas forsvarer, Nadia Hall, forteller til Dagbladet at også de vil anke dommen fra Oslo tingrett.

- Tor Holba er svært skuffet over domfellelsen, og stiller seg uforstående til rettens vurdering av bevisene. Han holder fast ved at han først ble kjent med betalingsavtalen sommeren 2008. Avtalen ble da stoppet ved at han umiddelbart varslet konsernsjef. Bevisene i saken underbygger at han ikke er skyldig i korrupsjonsanklager. Saken vil bli anket, sier Hall.

Tiltalt i januar Alle fire ble i januar 2014 tiltalt for korrupsjonsforholdet i Libya. Tre av dem - Wallace, Clauw og Enger - ble også tiltalt for korrupsjonsforholdet i India.

Tidligere konserndirektør Tor Holba er bare domfelt for medvirkning til korrupsjon i Libya, men hans daværende sjef, konsernsjef Thorleif Enger, er funnet skyldig også etter India-posten i tiltalen.

Om Engers involvering, skriver Oslo tingrett følgende:

«Tillitsbruddet overfor Yara var størst for Engers del. Han hadde muligheter til å stoppe korrupsjonen både i India og Libya. Det var Enger som skulle påse at selskapets etiske regler og retningslinjer ble fulgt. I stedet ga han sin godkjennelse til at personer i hans lederteam begikk korrupsjon og viste dermed at korrupsjon var akseptert i Yara.»

Tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace er dømt til to og et halvt års fengsel for å ha spilt avgjørende rolle i begge forholdene.

Daniel Clauw, daværende direktør for Yaras vekststrategi, er frikjent for en av postene i tiltalen, men dømmes til to års fengsel for India-forholdet.

Ilagt forelegg på 295 millioner Onsdag 15. januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara erkjente straffskyld og godtok straffen.

Ifølge Økokrims tiltale ga de to nordmennene Enger og Holba sin tilslutning til utbetaling av fem millioner dollar til Mohamed Ghanem, sønn av oljeminister i diktatoren Gadhafis regime, Shukri Ghanem. Dette skal ha skjedd i 2007.

Enger skal ha gitt tilslutning til utbetalingen i India.

KORRUPTE AVTALER: Dette bildet, tatt 17. februar 2008, viser Shukri Ghanem (til venstre) og Thorleif Enger på en pressekonferanse etter at de hadde inngått en avtale i Tripoli i Syria. Denne avtalen viste seg å ikke være lovlig etter norske regler. Nå er Enger dømt til tre års fengsel, blant annet for dette forholdet.  Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
KORRUPTE AVTALER: Dette bildet, tatt 17. februar 2008, viser Shukri Ghanem (til venstre) og Thorleif Enger på en pressekonferanse etter at de hadde inngått en avtale i Tripoli i Syria. Denne avtalen viste seg å ikke være lovlig etter norske regler. Nå er Enger dømt til tre års fengsel, blant annet for dette forholdet. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Vis mer

Tor Holba satt i konsernledelsen 2004-2012, blant annet som prosjekteier for forhandlingene i Libya. Kendrick Wallace var Yaras juridiske direktør og satt i konsernledelsen 2004-2008. Daniel Clauw var driftssjef og visekonsernsjef fra 2004 til høsten 2006, og tilknyttet som konsulent fram til 2007. Thorleif Enger var konsernsjef fra 2004 til 2008.

Enger er bosatt i Oslo, Holba i Brasil, Clauw i Frankrike og Wallace i USA.

Yara vil ikke kommentere Dagens konsernledelse i Yara vil ikke kommentere korrupsjonsdommen som ga ubetinget fengsel for fire tidligere toppledere i selskapet.

- Vi finner det ikke riktig å mene noe om selve dommen siden Yara ikke er part i saken, sier kommunikasjonsdirektør Bernhard Stormyr til NTB.

- Yara tolererer ikke korrupsjon. Vårt fokus er på fortsatt innsats for kunnskap, kultur og systemer som skal sikre en høy etisk standard.

KORRUPSJON: Aktorene Marianne Djupesland og Bård Torsen åpnet Yara-saken i Oslo med sine innledningsforedrag. De ønsker svært strenge straffer. Aktor hadde blant annet lagt ned påstand om 6 års fengsel for Thorleif Enger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KORRUPSJON: Aktorene Marianne Djupesland og Bård Torsen åpnet Yara-saken i Oslo med sine innledningsforedrag. De ønsker svært strenge straffer. Aktor hadde blant annet lagt ned påstand om 6 års fengsel for Thorleif Enger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer