Tidligere Yara-sjef dømt til tre års fengsel

De tiltalte Yara-toppene ble alle dømt til fengsel.

FENGSEL:  Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef, er dømt til tre års fengsel. Han vil anke dommen, forteller hans advokat til Dagbladet.  Foto: NTB Scanpix
FENGSEL: Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef, er dømt til tre års fengsel. Han vil anke dommen, forteller hans advokat til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire personer i Yara International ASAs tidligere toppledelse, som var tiltalt for korrupsjon, er nå alle dømt til fengsel.

Saken beskrives som norgeshistoriens alvorligste korrupsjonssak.

Blant de dømte er Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef fra 2004 til 2008. Enger ble i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon.

Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, sier til Dagbladet at dommen skal ankes.

- Min klient er dypt uenig i dommen og den vil selvsagt ankes, sier Andenæs til Dagbladet.

Libya og India Retten kom fram til at betalingene til og avtalene med både Shukri Ghanem jr. i Libya og Gurpreetesh Maini jr. i India var forhold som ga Yara en «utilbørlig fordel», og var dermed korrupsjon i straffelovens forstand.

Formålet med betalingen og konsulentavtalen med Ghanem jr. var å få informasjon og råd fra dr. Ghanem til bruk i forhandlingene med NOC, ifølge retten.

Formålet med konsulentavtalen og betalingen til Maini jr. var å sikre seg farens innflytelse i forbindelse med forhandlingene med Kribhco og samtalene med DOF om gjødselregimet i India, ifølge retten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.