Tidligere Yara-sjef siktet i korrupsjonssak

Den tidligere konsernsjefen Thorleif Enger og to av direktørene i Yara ble fredag 18. mai pågrepet.

SIKTET: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet. Han ble fredag pågrepet sammen med de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SIKTET: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet. Han ble fredag pågrepet sammen med de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet, melder NTB.

Enger ble pågrepet tidlig fredag morgen i forrige uke, sammen med de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik. Enger ledet Yara fram til høsten 2008.

Det var hensyn til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

Bestikkelser - Han ble siktet i forbindelse med at han ble pågrepet samtidig med de to andre fredag, sier Engers forsvarer Knut Smedsrud til Dagens Næringsliv.

Like før Enger sluttet i Yara, signerte han en avtale med Libyas nasjonale oljeselskap om etablering av gjødselselskapet Lifeco, hvor Yara eier 50 prosent.

Det er i forbindelse med etableringen av Lifeco at Økokrim mistenker at det ble utbetalt bestikkelser til mellommenn, skriver NTB videre.

Granskningen ble i mai 2011 utvidet til å omhandle blant annet India, og i mai i fjor tok Økokrim ut siktelse mot Yara for grov korrupsjon i forbindelse med et prosjekt i India, skriver NRK.

Nekter straffeskyld Holba og Storvik har etter eget ønske fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken er ferdig etterforsket. De nekter straffskyld og ble løslatt i løpet av helgen, men er fortsatt siktet. Smedsrud opplyser at også Enger benekter enhver straffskyld.

- Han har vært inne og avgitt sin forklaring tidligere og holder fast ved den. Det er ingen endring i hans forklaring. Han har ikke kjennskap til noen form for korrupsjon og avviser at han har gjort noe straffbart, sier Smedsrud.

Økokrim har i ett år etterforsket mistanker om at Yara, eller noen i Yara-systemet, kan ha vært involvert i korrupsjon. Det var Yara selv som varslet Økokrim om mulige ulovlige forhold.

Yara igangsatte 8. april 2011 en ekstern gransking av mulig korrupsjon i selskapet og siktelsene gjelder forhold som er avdekket av granskingen.