Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere Yara-sjef tiltalt for korrupsjon

Økokrim mener han bestakk sønnene til oljeministeren i Libya.

TILTALT: Thorleif Enger (t.h.) sammen med Shukri Ghanem, formann i den libyas National Oil Corporation (NOC). Enger ble i dag tiltalt, og Yara bøtelagt av Økokrim. Foto:  AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
TILTALT: Thorleif Enger (t.h.) sammen med Shukri Ghanem, formann i den libyas National Oil Corporation (NOC). Enger ble i dag tiltalt, og Yara bøtelagt av Økokrim. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger (70) i Yara er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon, melder Dagens Næringsliv.

Økokrim mener Enger har bestukket sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India. Han er tiltalt for grov korrupsjon, skriver avisa.

Enger satt som konsernsjef i Yara fra 2004 til 2008. Han har vært siktet av Økokrim i saken siden 2012.

To andre personer som satt i konsernledelsen sammen med Enger i perioden, har fortsatt status som siktet i saken.

De to måtte trekke seg fra konsernledelsen da siktelsen ble kjent, men begge har fortsatt ledende stillinger i selskapet.

Det er ventet at Økokrim før helga vil avgjøre om også disse skal tiltales.

Tidligere i dag ble det klart at Økokrim har gitt Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland.

I alle tilfellene mener Økokrim å kunne bevise at selskapet har bestukket høytstående tjenestemenn i Libya og India, samt en leverandør i Russland.

Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for rundt 12 millioner amerikanske dollar, drøyt 70 millioner kroner, over en femårsperiode fra 2004 til 2009.

Yara opplyste i morges at konsernet vedtar forelegget, som består av en foretaksstraff på 270 millioner kroner knyttet til virksomhetene i de tre landene og inndragning av utbytte på 25 millioner kroner.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara.

Hele Norges coronakart