Tidobling i antall barn som sendes ut i selvmordsangrep

Ifølge en fersk Unicef-rapport ble 44 barn brukt som selvmordsbombere i fjor. Tre av fire var jenter.

- BESKYTT BARNA:   En menneskerettighetsgruppe i Potiskum protesterer etter en skolemassaskre i november 2014 da 47 studenter ble drept av en selvmordsbomber fra Boko haram i skoleuniform. Foto: AFP/NTB Scanpix.
- BESKYTT BARNA: En menneskerettighetsgruppe i Potiskum protesterer etter en skolemassaskre i november 2014 da 47 studenter ble drept av en selvmordsbomber fra Boko haram i skoleuniform. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2014 ble fire barn benyttet i selvmordsangrep i  Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger. I fjor hadde tallet tiboblet seg, ifølge en ny rapport fra Unicef, som har registrert at 44 barn var involvert i denne typen handlinger.

Rapporten, som offentliggjøres i dag, viser videre at over 75 prosent av barna som var involvert i handlingene, var jenter.

- La det være helt klart; Disse barna er ofre, ikke gjerningspersoner, sier Manuel Fontaine som er Unicefs regionssjef i vest- og Sentral-Afrika.

- Å tvinge barn til å utføre denne typen handlinger er noe av den mest grusomme volden i Nigeria og nabolandene, fortsetter Fontaine.

I perioden januar 2014 og februar 2016 var 21 barn involvert i selvmordsangrep i Kamerun, 17 barn i Nigeria og to barn i Tsjad.

Hver femte selvmordsbomber
Det betyr at nesten hver femte selvmordsbomber er et barn, ifølge Unicef-rapporten.

Samtidig har omfanget av selvmordsbombeangrep økt betraktelig i landene. I 2014 registrerte Unicef 32 angrep. I 2015 hadde tallet økt til 151. 

Terrorgruppa Boko Haram står bak flere barnekidnappinger i regionen. 14. april 2014 kidnappet gruppa 270 skolejenter i Chibok. Ingen vet hva som har skjedd med jentene etter en frihetsberøvelse som har utløst et verdensomspennende engasjement gjennom «Bring our girls back».

 
At barn brukes i selvmordsangrep - og også tas i fangenskap eller utsettes for seksuelle overgrep og vold - har skapt en økt atmosfære av frykt og mistenksomhet i særlig Nigeria.

1,3 millioner fordrevne barn

Siden 2013 har Boko Haram fordrevet 2,3 millioner mennesker nordøst i Nigeria i området mot Tsjad. 1,3 millioner av de hjemløse er barn.  

Samtidig blir barn som er født som et resultat av voldtekter møtt med stigmatisering og fordommer i sine hjembyer, ifølge Unicef.

- I enkelte miljøer blir barn ansett som trusler i seg selv, sier Fontaine.

- Denne mistanken mot barna kan ha ødeleggende konsekvenser; for hvordan kan et samfunn gjenoppbygge felleskapet om de kaster ut sine egne søstre, døtre og mødre?, fortsetter han.

BRING OUR GIRLS BACK:  Venner og familiemedlemmer i Chibok markerte i august i fjor at det da var 500 dager siden de 270 skolejentene ble kidnappet. Fortsatt har de ikke kommet til rette. I løpet av tre år er 1,3 millioner barn fordrevet fra sine hjem nordøst i Nigeria. Foto: Afolabi Sotunde, Reuters/NTB Scanpix.
BRING OUR GIRLS BACK: Venner og familiemedlemmer i Chibok markerte i august i fjor at det da var 500 dager siden de 270 skolejentene ble kidnappet. Fortsatt har de ikke kommet til rette. I løpet av tre år er 1,3 millioner barn fordrevet fra sine hjem nordøst i Nigeria. Foto: Afolabi Sotunde, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer