ULTIMATUM: De pro-russiske væpnede grupperingene i Øst-Ukraina har blitt bedt om å forlate regionen. Her gjør de seg klare for kamp med ukrainske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Anatoly Stepanov/NTB Scanpix
ULTIMATUM: De pro-russiske væpnede grupperingene i Øst-Ukraina har blitt bedt om å forlate regionen. Her gjør de seg klare for kamp med ukrainske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Anatoly Stepanov/NTB ScanpixVis mer

Tidsfristen for ukrainsk ultimatum har utløpt

Nå kan soldatene settes inn mot prorussiske aktivister i Øst-Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prorussiske aktivister i Øst-Ukraina virker ikke å gi etter for ultimatumet som myndighetene i Kiev hadde satt, da fristen utløp 08.00 mandag morgen.

Det betyr at Ukraina kan komme til å sette inn en 12 000 mann stor styrke for å ta tilbake kontrollen i Øst-Ukraina.

Spesialstyrker Makthaverne i Kiev hadde truet med å sette inn spesialstyrker mot prorussiske aktivister som har okkupert administrasjonsbygninger i flere byer øst i landet dersom ikke aktivistene ga opp innen klokka 08.00. I går kveld sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov at situasjonen i Øst-Ukraina hadde tatt en farlig vending og at de var beredt til å gjennomføre en «fullskala antiterroroperasjon».

Like før fristen utløp, innkalte innenriksdepartementet i Kiev 350 soldater fra reservestyrken, som er medlemmer av en nyopprettet nasjonalgarde som skal sendes til Øst-Ukraina.

Nå har de nye makthaverne i Kiev kommet med mange tidsfrister tidligere uten at de har valgt å gjøre noe ut av truslene. Spørsmålet er om det samme vil skje nå, eller om de denne gangen ikke vil sitte stille å se på de russiske provokasjonene i Øst-Ukraina.

I løpet av mandagen skal de ifølge departementet gå i gang med såkalte kontrolloppgaver i Slavjansk-området i Donetsk-regionen, som ligger om lag 150 kilometer fra grensen til Russland.

40 000 soldater På den andre siden av grensen står det 40 000 russiske soldater i beredskap, klare til å utføre eventuelle ordrer fra Vladimir Putin og Moskva.

Norske myndigheter mener de pro-russiske overtakelsene av offentlige bygg i flere byer i Øst-Ukraina synes å være en koordinert operasjon.

- Kan bli blodig Til Dagbladet sier utenriksminister Børge Brende at det hele minner om det man så i forkant av Russlands annektering av Krimhalvøya.

- Det minner dessverre veldig om forløpet til det som skjedde på Krim. Derfor sender vi et sterkt signal til Russland om å besinne seg. Der så vi også koordinerte aksjoner, men der hevdet russerne at de ikke hadde noe med det å gjøre. På Krim var det også russiske soldater, men det er for tidlig å si noe om det er samme situasjon i Øst-Ukraina, sier Brende.

Flere drept I går ble det innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere krisa i Ukraina. Det var russlands utenriksminister Sergej Lavrov som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Ukraina i helgen.

- Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

- Menneskeskapt uro USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

- Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

USAs utenriksdepartement antyder at situasjonen i Øst-Ukraina har mange likhetstrekk med dem som ble iverksatt på Krim i slutten av februar, hvor de forsøker å nøre opp under separatisme, undergrave Ukrainas suverenitet og kontrollere Ukraina i strid med folkeretten.

Torsdag skal Ukraina og Russland etter planen møtes til forhandlinger sammen i regi av USA og EU i Genève. Flere sikkerhetsekspert mener den russiske opptrappingen i Øst-Ukraina er en strategi for å få så sterke forhandlingskort som mulig i dette møtet.