Tidsfristen utløp

Ennå ingen grunnlov i Irak. USA toner ned kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks ledere klarte ikke å bli enige om utformingen av den nye grunnloven før fristen utløp ved midnatt, melder AP. Nå har parlamentet utvidet tidsfristen med en uke. 22. august skal de ha klart å bli enige om graden av føderalisme, kurdernes krav om autonomi, fordelingen av oljeinntektene og kvinners rettigheter under Islam.

- Vi burde ikke forhaste oss i disse sakene, og grunnloven bør ikke bli født som krøpling. Vi ønsker en snarlig grunnlov, men den skal være fullstendig, sier statsminister Ibrahim al-Jaafari.


Stor uklarhet

Det er uklart om alle elementene i grunnloven vil bli tatt opp til diskusjon igjen, eller om partene vil konsentrere seg om noen få elementer. Uttalelsene til media gir inntrykk av at partene ikke klarer å bli enige om hva de er uenige om.

Flere sjiamuslimer har uttalt at uenighetene under forhandlingene gjelder hvordan kvinners rettigheter skal utformes i forhold til sharia. Dersom sjiamuslimenes krav om sharia som retningslinje går i gjennom, mister kvinner i Irak retten til å kreve skilsmisse og arve på lik linje med menn. Et annet stridsspørsmål skal være kurdernes løsrivelse fra staten.

- Det er forholdet mellom Islam og staten, sjiamuslimenes ønsker om selvstyre i sentrale og sydlige regioner, og fordelingen av oljeinntektene, som partene ikke kan bli enige om, sier planleggingsminister Barham Saleh, en ledende kurdisk politiker til AP.

Det gjenstår til og med å fastsette et navn for den nye staten. De har ikke blitt enige om det formelle navnet skal være «den irakiske republikken» eller «den føderale irakiske republikken». Det eneste de har blitt enige om, er å ikke ha med referanser til Islam i navnet.

Sandstorm ødela prosessen

Parlamentet utsatte tidsfristen: Slik får  lederen for komiteen som skal utarbeide et grunnlovsutkast (t.v.) og hans kolleger en ny sjanse til å komme til enighet. Men det gjenstår store utfordringer.
Parlamentet utsatte tidsfristen: Slik får lederen for komiteen som skal utarbeide et grunnlovsutkast (t.v.) og hans kolleger en ny sjanse til å komme til enighet. Men det gjenstår store utfordringer. Vis mer

- Jeg tviler på at en uke vil være tilstrekkelig til å løse uenighetene, men dersom hensiktene er gode, er det mulig, sier Abdul-Nasser Karim al-Janabi, en sunnimuslim som arbeider i grunnlovskomiteen.

I så fall vil den sjiamuslimske majoriteten i Irak, den sterke kurdiske folkegruppen og den mindre fraksjonen av sunnimuslimer stemme over forslaget 15. oktober i år.

Den amerikanske ambassadøren i Irak, Zalmay Khalilzad, tillegger en tre dager lang sandstorm noe av skylden for at partene ikke ble enige.

- Jeg tviler ikke på at Irak vil ha et godt grunnlovsutkast klart innen de kommende dagene, sier han.USA hyller grunnlovsarbeidet

Bush-administrasjonen har tidligere insistert sterkt på at tidsfristen måtte overholdes, for slik å konsolidere Irak og sette en stopper for urolighetene i landet. Nå er dette tonet ned.

I en uttalelse den amerikanske presidenten kom med i natt, uttrykker han kun sin tiltro til at de irakiske lederne vil komme til enighet.

- Jeg applauderer den heroiske innsatsen til de irakiske forhandlerne og setter pris på at de løser de gjenstående problemene gjennom fortsatte forhandlinger og dialog. Innsatsen deres er en hyllest til demokratiet, sier George W. Bush.

Innenriksminister Condoleeza Rice uttalte at «oppgaven med å bryte løs fra årevis med tyranni var blitt fullført.»

Tonet ned det faktum at tidsfristen ikke var blir møtt: Innenriksminister Condoleeza Rice.