- MORDBRANN: Tre bygninger er totalskadd etter tre branner i Södertalje. Politiet tror det dreier seg om påsatte mordbranner.FOTO: Stefan Reinerdahl / Reinerdahl.se
- MORDBRANN: Tre bygninger er totalskadd etter tre branner i Södertalje. Politiet tror det dreier seg om påsatte mordbranner.FOTO: Stefan Reinerdahl / Reinerdahl.seVis mer

- Tidsinnstilte brannbomber eksploderte i chipshylla

Fire storbranner i Södertälje i morges. Politiets sikkerhetstjeneste koblet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det herjet i natt og i morges hele fire store butikkbranner forskjellige steder i forstaden Södertälje utenfor Stockholm.

Nærmere 100 brannmenn fra hele Stockholm og flere nabokommuner kjemper nå mot flammene flere brannsteder, og forsøker å hindre at de sprer seg til omliggende bygg.

Påsatt
Politiet er ikke lenger i tvil om at brannene er påsatt, og mistenker at et venstreekstremistisk nettverk kalt «Global Intifada» står bak. Politiets sikkerhetstjeneste Säpo er nå koblet inn i saken.

Ifølge Aftonbladet.se har politiet mistanke om at brannstiftingen skjedde med tidsinnstilte brannbomber som var utplassert i butikklokalene, blant annet i ei chipshylle.

- Det begynner å ligne på et attentat. Det er verdier for mange, mange millioner som har gått opp i røyk, sier Stockholms-politiet ifølge  Expressen.se.

Politiet har startet etterforskning av det de karakteriserer som  «grov mordbrann» juridisk sett, men har så langt ikke pågrepet noen mistenkte.

Røyk overalt
Den første brannen ble meldt klokka 00.15 i en Willys-butikk, og allerede 20 minutter senere kom meldinga om en ny brann på en Ica-butikk like ved. 03.49 fikk brannvesenet beskjed om nok en butikkbrann.

- Helt plutselig var det overtent, det veltet røyk gjennom vinduet før jeg så flammene. Butikkene ligger rundt 300 meter fra hverandre så det var røyk overalt, forteller et øyenvitne til Expressen.

Så, klokka 06.30 kom meldingen om et fjerde branntilløp. Dette var også en Willys-butikk. Betjeningen som kom på jobb i morges ble møtt av flammene og forsøkte å starte slukkingsarbeidet.


Ingen personer skal ha kommet til skade, men de materielle ødeleggelsene er enorme.

- Willys er helt ødelagt og store deler av Ica-butikken er oppbrent. Da den første patruljen kom så de hvordan flammene sto gjennom taket. Derfra kunne de se at det begynte å brenne på Ica, sier stasjonsbefal Magnus Käck ved politiet i Södertälje.

Fikk trusselbrev
Ifølge avisa har butikkjeden Willys' filialer i henholdsvis Veda og sør i Södertälje fått trusselbrev fra gruppa Global Intifada i forkant av brannene. Der framgikk det at disse butikkene skulle få samme behandling som Coop og ICA Maxi tidligere har fått. Disse butikkene ble påtent i desember i fjor.

Begrunnelsen for anslagene mot de store kjedene skal være at de selger amerikanske varer.

Tidligere denne uka har det blitt satt opp plakater med lignende budskap, ifølge sikkerhetspolitiet. Så sent som for et par dager siden skal det ha blitt holdt infomøter for butikkbetjeningen i en av kjedene, der de ansatte ble bedt om være årvåkne med tanke på truslene.

- Ja, vi er koblet inn. Det er klart at dette ligger i vår interesse, sier pressetalsmann Benny Larsson i Säpo til Aftonbladet i morges.

I 2005 og 2006 tok folk som kalte seg Global Intifada ansvaret for brannbombe-attentater henholdsvis mot to diplomatbiler og en militærbase i Sverige.

Gruppen beskrives som et «løst sammensatt nettverk» som forfekter illegale aksjoner mot kapitalisme, men har ingen talspersoner eller offisielt organisasjonsapparat.

STORE SKADER: Også lokalet Willys ble totalskadet. Foto: Stefan Reinerdahl/Reinerdahl.se
STORE SKADER: Også lokalet Willys ble totalskadet. Foto: Stefan Reinerdahl/Reinerdahl.se Vis mer