Ingen vet helt sikkert hvordan det oppsto.

Ingen kan heller si nøyaktig når det ble til, men det var ved årsskiftet 2019/2020 at vi først fikk høre om det.

–viruset som gjorde noen mennesker i Kina alvorlig syke.

Hva skjedde egentlig, og hvordan kunne det skje?

Vi drar tilbake til da det hele startet, og prøver å finne svar.

Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt114 -1
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

JANUAR 2020

3. januar: «Full alarm etter mystisk sykdomsutbrudd» heter saken, som står på trykk i Dagbladet. Verdens helseorganisasjon (WHO) er i dialog med kinesiske myndigheter etter det som beskrives som et utbrudd av en type lungebetennelse i byen Wuhan vest for Shanghai i Kina. Et sjømatmarked i byen pekes ut som smittekilde.

Samtidig melder WHO at det ikke er noen grunn til bekymring om man har planlagt en reise til området.

10. januar: Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider: «Utbrudd av lungebetennelse i Kina», og dagen etter kommer meldingene om at det mystiske, sarsliknende viruset har krevd sitt første menneskeliv.

12. januar: Dagbladet melder «Første dødsoffer etter mystisk virus».

Avdøde, en 61 år gammel mann, hadde flere ganger besøkt et matmarked i byens utkant, der virusutbruddet antas å ha startet i desember 2019.

Det er nå også rapportert om mulige tilfeller av samme sykdom i Hong Kong, Sør-Korea og Taiwan.

- Det er frykt for at viruset allerede har spredd seg fordi Wuhan har høy befolkningstetthet og er et knutepunkt for det sentrale Kina, het det i artikkelen.

SPRER SEG MELLOM MENNESKER

15. januar: Kinesiske myndigheter opplyser at viruset kan ha spredt seg mellom familiemedlemmer, og at det er mulig at viruset kan smitte mellom mennesker.

Viruset er nå også påvist i Japan og Thailand.

16: januar: - Når det gjelder den rammede japaneren, skal det være en sjans for at han kan ha blitt smittet i kontakt med andre syke under et besøk i Wuhan, skriver Dagbladet.

Samme dag kommer meldingene om at det er innført et nivå 1-varsel i Wuhan, noe som betyr at man må være observant og ta forholdsregler for å unngå smitte.

SMITTEDE: Her venter coronasmittede pasienter i et midlertidig sykehus i Wuhan Sport Center. Foto:Xiao Yijiu/AP/NTB
SMITTEDE: Her venter coronasmittede pasienter i et midlertidig sykehus i Wuhan Sport Center. Foto:Xiao Yijiu/AP/NTB Vis mer

NORGE FØLGER MED

18. januar: FHI melder at «de følger med», meldte P4.

- Foreløpig anser vi dette som et begrenset utbrudd, men kan ikke utelukke at det er smitte mellom mennesker. Derfor følger vi nøye med på situasjonen, sier seniorrådgiver og veterinær ved FHI, Ragnhild Tønnessen til kanalen.

20. januar: Kinesiske myndigheter sier de oppfatter at viruset smitter mellom mennesker. WHO er av samme oppfatning, og kaller inn til hastemøte for å diskutere om det er fare for at det blir et globalt utbrudd.

21. januar: Hongkong-børsen faller kraftig, ifølge E 24, og her hjemme varsler FHI at de følger situasjone nøye. De utelukker ikke at viruset kan komme til Norge.

- Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved FHI i en pressemelding.

Flere land velger å flytte sine kamper i OL-kvalifiseringen i fotball fra den kinesiske byen Wuhan, der nå ni mennesker er bekreftet døde.

22. januar: WHOs krisekomité er samlet i Genève, hvor de vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, men de kommer ikke fram til noen konklusjon denne kvelden.

ISOLERER BY OG BYGGER SYKEHUS

Wuhan, med sine 11 millioner innbyggere, blir nå isolert fra omverdenen. Kinesiske myndigheter stanser all trafikk inn og ut av millionbyen.

- Ikke reis til Wuhan. Og til dem som er i Wuhan: Vær snill å ikke forlat byen, sier Li Bin i Kinas nasjonale helsekommisjon, ifølge BBC.

Beijing avlyser nyttårstilstelninger av frykt for det dødelig viruset.

Kinesiske myndigheter starter hastebyggingen av et nytt, digert sykehus i Wuhan.

Utenriksdepartementet (UD) har på dette tidspunktet ingen reiseråd mot å reise til Wuhan eller Kina for øvrig, skiver NTB.

BEHOV FOR VAKSINE

23. januar: Den internasjonale vaksinealliansen GAVI uttaler at det vil ta minst ett år å lage en vaksine mot det nye coronaviruset, ifølge nyhetsbyrået.

Under en pressekonferanse, som blir avholdt i forbindelse med World Economic Forum i Davos, kunngjør CEPI igangsetting av tre programmer for å utvikle vaksiner mot det nye coronaviruset.

24. januar: Det første smittetilfellet bekreftes i Europa, i Frankrike, der tre personer legges inn i Paris og Bordeaux.

Samme dag snakker Dagbladet med sivilingeniøren Geir Jegstad fra Nøtterøy - som er i Kina. Han har samme uke vært i Wuhan, men rakk å komme seg ut derfra før byen stengte ned, og sier at han ikke opplevde noen tilløp til panikk mens han var der.

- Jeg må berømme myndigheter for meget rask og profesjonelle tiltak. Vi har noe å lære av kinesere der, og alle følger rask myndigheters anbefalinger som var utrolig effektive da de først kom, sier Jegstad.

FRYKTEN ØKER

26. januar: Smitten er påvist hos personer i Kina, Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA.

WHO mener det fortsatt ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

29. januar: 132 mennesker er bekreftet døde av coronaviruset, og de kinesiske folkehelsemyndighetene frykter at så mange som 9000 mennesker er smittet. Over 50 millioner mennesker blir nå holdt under isolasjon i og rundt byen Wuhan i Hubei-provinsen.

«Coronavirus sprer seg - skal du frykte en pandemi?» lød tittelen i en artikkel i Illustrert Vitenskap.

Samme dag melder Helsedirektoratet i Norge, via NTB, at «det er ikke nødvendig å sjekke turister som reiser inn til landet for Wuhan-viruset, slik situasjonen er nå».

Samtidig melder Sky News at briter som har oppholdt seg i virusrammede Wuhan i Kina, blir satt i to ukers karantene i en militærleir.

I Norge begynner frykten å melde seg, blant annet i Drammen.

- Det er folk som har ringt gjennom helgen, og som har oppsøkt oss, sier legevaktsjefen der til DT.

Og drammenserne var bekymret med god grunn:

- Viruset kan nå Norge når som helst. Det kan for eksempel komme med reisende fra Kina, opplyser overlege Siri Helene Hauge i FHI til NTB samme dag.

Fortsatt har ikke WHO erklært internasjonal folkehelsekrise, men de innkaller til nytt møte samme dag:

- Hele verden må være på vakt nå. Hele verden må handle, sier Michael Ryan, sjef for WHOs helsekriseprogram, i forkant av møtet.

FOLKEHELSEKRISE: WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise . Foto: AP/NTB
FOLKEHELSEKRISE: WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise . Foto: AP/NTB Vis mer

GLOBAL FOLKEHELSEKRISE!

30. januar: WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise, etter å ha holdt et drøyt syv timer langt krisemøte om viruset.

- Hovedgrunnen til denne erklæringen er ikke det som skjer i Kina, men det som skjer i andre land. Vår største bekymring er at viruset skal spre seg til land med svakere helsesystemer, som er lite forberedt på å håndtere det, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO tar ledelsen i det internasjonale arbeidet mot utbruddet og gir formelle anbefalinger til landene for å forebygge internasjonal spredning.

- Dette medfører ingen endringer i hvordan vi håndterer dette i Norge. Vi støtter erklæringen og anbefalingene og følger disse, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet samme dag.

31. januar: Flere apoteker melder at de er utsolgt for munnbind, noe som blir satt i sammenheng med spredningen av viruset.

FHI anbefaler imidlertid ikke bruk av munnbind hvis du er frisk, blant annet fordi personer som bruker munnbind oftere tar seg på ansiktet. Det anbefales dog å bruke munn­bind for ikke å smitte andre dersom man er syk.

- Det beste du kan gjøre hvis du er syk, er å holde deg hjemme. Jeg har personlig ikke tenkt å kjøpe munn­bind, sier overlege Preben Aavitsland ved FHI til Aftenposten.

Samme dag befreftes de første smittetilfellene i Italia, Sverige og Storbritannia. Italia erklærer unntakstilstand.

DØDE: 16. februar 2020: Medisinsk personell frakter ut en person som døde av COVID-19 på et sykehus i Wuhan. Foto AP/NTB
DØDE: 16. februar 2020: Medisinsk personell frakter ut en person som døde av COVID-19 på et sykehus i Wuhan. Foto AP/NTB Vis mer

FEBRUAR

3. februar: Børsene i Shanghai og Shenzhen stuper rundt 8 prosent den første dagen etter nyttårsferien i virusrammede Kina. I Kina er nå over 17 200 bekreftet smittet og 361 døde.

4. februar: Et cruiseskip med over 3700 mennnesker blir satt i virus-karantene i Japan, etter at en tidligere passasjer ble diagnostisert med coronaviruset i Hongkong.

Samme dag framkommer det at den kinesiske legen Li Wenliang (34), som hadde advart klassekamerater om viruset i Wuhan, selv er smittet av viruset.

6. februar: Legen Li Wenliang bekreftes død.

11. februar: Viruset får navnet Covid-19, opplyser WHO, som samme dag melder om at en vaksine først kan være klar om ett og et halvt år.

24. februar: Frykten for coronaviruset sprer seg i Italia. Italienske myndigheter har trykket på den store røde knappen. De finner ikke «patient zero».

25. februar: Rundt tusen turister, blant dem flere svensker og dansker, settes i karantene på et hotell på Tenerife etter at virussmitte ble påvist hos en italiensk gjest.

Samme dag ber FHI helsetjenesten om å forberede seg på en alvorlig epidemi. 100 personer er testet for smitte i Norge. Alle testene er negative.

VIRUSET KOMMER TIL NORGE

26. februar: En mann i 20-årene fra Norge blir innlagt på sykehus og smittet av coronaviruset i Italia.

Seinere samme dag blir det nye coronaviruset påvist i Norge. En Tromsø-kvinne, som har vært i Kina, har testet positivt for viruset og blir holdt i hjemmekarantene.

FRYKTEN MELDER SEG

27. februar: Spørsmålene er så mange: Hvor farlig er egentlig dette viruset?

- Mye tyder på at det nye coronaviruset er mer alvorlig enn en vanlig influensasykdom, sier fagdirektør ved FHI, Frode Forland til Dagbladet.

Apotekene landet over melder at de er tomme for munnbind.

- Folk er redde for smitte og tar de forholdsreglene de tror fungerer, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1.

FHI mener fortsatt at friske personer ikke skal bruke munnbind.

SKITURISTER FÅR SKYLDA

I dagene som følger blir det registrert nye tilfeller over hele landet. Mange tilfeller kan spores til nordmenn som har vært på ferie i berørte områder i Nord-Italia og Østerrike.

SMITTESTED: Mange ble smittet på Bar Kitzloch i Ischgl. Foto: Reuters/NTB
SMITTESTED: Mange ble smittet på Bar Kitzloch i Ischgl. Foto: Reuters/NTB Vis mer

En av dem som hadde reist dit er Trude Ravndal, som ble en første coronasmittede nordmannen som sto fram i mediene.

Helsemyndighetene sporer 695 norske smittetilfeller til Østerrike hvor de har vært på skiferie. Mange må i karantene etter hjemkomst.

28. februar: En ansatt på jobb på øyeavdelingen på Ullevål sykehus får påvist viruset. Vedkommende har vært på jobb etter ferie i Nord-Italia. I dagene som kommer får flere sykehus-ansatte påvist viruset og over 100 personer må i karantene.

MARS:

3. mars: NHO Reiseliv slår alarm. - Coronaviruset kan føre til konkurser og permitteringer, varsler administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

4. mars: Lufthansa setter 150 av sine 770 fly på bakken som følge av coronavirus-utbruddet.

Helsemyndigheter verden rundt foreslår vinking, et klapp på skulderen eller bare blikkontakt som tryggere alternativ til håndhilsing.

5. mars: Helsedirektoratet bekrefter at Norge trenger hjelp til å få mer utstyr til smittevern. - Det er ikke nok utstyr hvis du ser framover i tid. Vi trenger hjelp til å få mer utstyr til smittevern, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog.

Det vedtas at årets skirenn i Holmenkollen stenges for publikum.

AVLYST: Holmenkollen Skifestival ble avlyst. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
AVLYST: Holmenkollen Skifestival ble avlyst. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

6. mars: Smitten har skutt til vers i Italia, og UD utsteder reiseråd for fire regioner i landet.

Helsedirektoratet fraråder håndhilsing.

BØRSEN STUPER

9. mars: Oljeprisen faller til sitt laveste siden oljekrisen, den norske krona kollapser og Oslo Børs opplever det verste børsfallet siden 1987. Et fall på 7 prosent rett etter åpning fører til automatisk stans i handelen på Wall Street.

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels må permittere flere hundre ansatte. Flere norske firma varsler permitteringer.

I USA varsler Donald Trump at han vil ta økonomiske grep i kampen mot virusutbruddet.

10. mars: Det første smittetilfellet som ikke kan spores til utlandet påvises i Norge. Samme dag fraråder UD alle reiser til Italia.

Slektninger berører hverandre gjennom plast for å hindre smitte av covid-19 på et sykehus i Roma.

Prest Don Mario står ved kistene i kirken i Seriate like ved Bergamo i Italia.

PANDEMI, UTE AV KONTROLL

11. mars: WHO erklærer pandemi, et utbrudd som er internasjonalt og ute av kontroll.

Overlege Mads Gilbert mener smitten er ute av kontroll her hjemme også.

- Det er for lite og for seint, sier Gilbert til Dagbladet, og legger til at han mener storkommunene må tak og innføre felles planer, om ikke regjeringen gjør det det.

Men det gjør regjeringen.

LANDET STENGER NED

Myndighetene iverksatte de mest inngripende tiltakene siden 2. verdenskrig i kampen mot coronaviruset.

- Alle vil bli berørt, sier helseministeren.

Det første corona-dødsfallet registreres i Norge.

Helsedirektoratet oppfordrer til å unngå reiser med kollektivtransport så langt det lar seg gjøre.

Det blir lagt ned forbud mot alle kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs. Forbudet omfatter også alle virksomheter i serveringsbransjen, restauranter, barer, puber og uteliv, alle treningssentre, virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering og piercing, alle svømmehaller og badeland.

Landets skoler og barnehager stenger, børsen stuper, og hyllene i matbutikkene blir fort så godt som tomme. Nordmenn hamstrer.

13. mars: Politiet stenger alle publikumstjenester. Flere flyplasser stenger også. Regjeringen legger fram sin første økonomiske krisepakke.

HEIMEVERNET bisto i arbeidet på Oslo Lufthavn Gardermoen med å sjekke nasjonalitet og gi informasjon til de reisende. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet.
HEIMEVERNET bisto i arbeidet på Oslo Lufthavn Gardermoen med å sjekke nasjonalitet og gi informasjon til de reisende. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet. Vis mer

Tallet på bekreftede tilfeller av coronasmitte i verden nærmer seg 150 000, og 5000 mennesker er bekreftet døde. Europa utpekes som episenteret. Aller verst er det i Italia. Spania erklærer unntakstilstand. Eiffeltårnet stenger, mens Sverige velger sin helt egen strategi i bekjempelsen av smitten. Også England velger en litt annen tilnærming nå.

I USA erklærer Donald Trump nasjonal krise.

14. mars: UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Flere nordmenn på reise frykter at de ikke skal komme seg hjem.

HYTTEFORBUD, BØTER OG SØRINGKARANTENE

15. mars: Ordførere ber hyttefolk og tilreisende om å ikke komme i det hele tatt. De som allerede har kommet, bes reise hjem. Samtidig kommer det meldinger om syke hyttefolk som trenger hjelp.

HYTTEFORBUD: Ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje stenger kommunen i forbindelse med coronaepedemien, og avlyser dermed påska for 25000 hyttegjester. Foto: Lars E.Bones/Dagbladet
HYTTEFORBUD: Ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje stenger kommunen i forbindelse med coronaepedemien, og avlyser dermed påska for 25000 hyttegjester. Foto: Lars E.Bones/Dagbladet Vis mer

Det kunngjøres en ny forskrift om at personer som bryter bestemmelser om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer, risikerer bøter eller fengsel i opptil seks måneder.

I Tromsø blir det bestemt at alle reisende fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland skal pålegges «søringkarantene».

16. mars: En mann i Stange får hostebot på 10 000 kroner.

17. mars: Boris Johnson gjør helomvending og beslutter å stramme inn coronatiltakene i Storbritannia.

I Oslo melder hundrevis av helsepersonell seg til tjeneste.

På kvelden stiller flere eksperter til NRK-programmet «Debatten» i NRK, blant dem Gunhild Alvik Nyborg, som hevder corona-situasjonen i Norge er ute av kontroll, og at det er på tide med full isolasjon av alle uten samfunnskritiske roller. Flere reagerte sterkt på påstandene Nyborg kommer med.

UPOPULÆR: Skjellsordene haglet mot ordfører Kleven da han avlyste hyttepåsken. Foto/video: Lars E.Bones/Dagbladet Vis mer

19. mars: Hytteforbudet endres til å også gjelde overnatting.

20. mars: Netflix og YouTube reduserer strømmekvaliteten etter press fra EU.

Daværende fungerende assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad ber om at alle som sitter på lagre av smittevernutstyr kontakter Helse Sør-Øst RHF så fort som mulig for å avhjelpe mangelsituasjonen. Det er særlig mangel på munnbind.

23. mars: Det er registrert mer enn 300 000 smittetilfeller, fra nesten alle land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

24. mars: Erna Solberg annonserer at smitteverntiltakene i Norge skjerpes noe og videreføres til over påske.

CORONAGENERAL: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, på vei til pressekonferanse i Solna. Foto: AFP/NTB
CORONAGENERAL: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, på vei til pressekonferanse i Solna. Foto: AFP/NTB Vis mer

I Sverige er det statsepidemiolog Anders Tegnell som er coronageneral. Landet står ved at deres strategi - som strider mot resten av Europa - er best.

Og fortsatt finnes det land som hevder å ikke være rammet av noe virusutbrudd i det hele tatt.

26. mars: Antall bekreftede tilfeller i Norge passerer 3 000.

"Drive through"-coronatest i Oslo:

På Aker legevakt i Oslo ble det satt opp et telt for å ta prøver av personer med mistenkt coronasmitte.

I begynnelsen av pandemien var det utfordrende å skaffe riktig verneutstyr.

APRIL

1. april: 325 personer er sykehusinnlagt for covid-19 i Norge. Dette er det høyste tallet innlagte på ett døgn til nå. For rundt ti prosent av coronapasientene bærer det rett til intensiv. - De kaver etter luft.

Samtidig står påska for tur, og Erna Solberg kommer med en streng beskjed til det norske folket om å holde seg hjemme.

2. april: Over 1 000 000 mennesker er rapportert smittet av viruset.

5. april: Britenes statsminister Boris Johnson blir innlagt på sykehus etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

6. april: Bent Høie sier at Norge har fått kontroll på epidemien.

8. april: Donald Trump trekker fram Sverige som et eksempel på et land som har taklet coronasituasjonen dårlig.

9. - 13. april/påsken: Hytteforbudet gjør at det blir hjemmepåske for mange, og påskegudstjenestene må strømmes på nett. Det arrangeres drive-in-kino, drive-in-konserter og -gudstjenester. Det er køer ved gjenvinningsstasjoner.

16. april: FHI lanserer smittesporingsappen Smittestopp. Nakstad sier til Dagbladet at han antar at Norge ikke vil få nok munnbind til at allmenn bruk kan bli aktuelt.

Samme kveld besøker Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell NRK-programmet «Debatten». Der sier han at deres modeller viser at man vil oppnå flokkimmunitet i Stockholm i løpet av mai.

20. april: Barnehagene åpner igjen etter å ha vært coronastengt i fem uker. Også fysioterapeuter, psykologer og tannleger får gjenoppta virksomheten.

SKOLER ÅPNES: Drazern Bajcetic fulgte sønnen Lav Bejcetic til skoleporten ved Løren skole. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
SKOLER ÅPNES: Drazern Bajcetic fulgte sønnen Lav Bejcetic til skoleporten ved Løren skole. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

27. april: Skolene åpnes for elever fra 1. til 4. trinn, mens videregående skoler åpnes for yrkesfagelever. Fagskoler, høyskoler og universiteter åpner delvis. Frisører og andre tjenester med én til én-kontakt, som hudpleiere, massasje og kroppspleie og tatovering, får åpne.

30. april: Avstandsregelen blir endret fra to til én meter.

MAI

7. mai: En ny kjøreplan for gjenåpningen av Norge lanseres. Det lettes på restriksjoner for arrangementer. Karantenetid reduseres fra 14 til 10 døgn og anbefaling om hjemmekontor nedjusteres.

Russefeiringen blir annerledes.

17. mai-feiringen blir også annerledes, med avlyste barnetog. Kongefamilien drar ut til folket, ettersom folket ikke kan komme til dem.

23. mai: To millioner mennesker har fått påvist covid-19 i Europa.

JUNI

1. juni: Fornøyelsesparker og serveringssteder uten matservering får åpne. Det samme gjelder organisert svømming, samt tilnærmet normal treningsaktivitet for barn og unge opp til 19 år.

Svalbard åpnes for turister.

15. juni: Arrangementer med inntil 200 deltakere tillates, og universiteter, høyskoler, fagskoler, treningssentre og svømmehaller åpner igjen. Nordmenn kan reise på ferie til alle land i Norden, med unntak av Sverige der kun Gotland åpnes (som senere stenger igjen).

TOPPFOTBALL TILLATT: Fra kampen Stabæk-Mjøndalen, med kun 200 publikummere på tribunen. Foto: Hans A.Vedlog/Dagbladet
TOPPFOTBALL TILLATT: Fra kampen Stabæk-Mjøndalen, med kun 200 publikummere på tribunen. Foto: Hans A.Vedlog/Dagbladet Vis mer

16. juni: Seriespill i toppfotballen blir tillatt.

29. juni–5. juli: Dette blir den første uka uten coronadødsfall siden 12. mars.

JULI

1. juli: Danmark dropper overnattingskrav om seks overnattinger for norske turister.

15. juli: Nordmenn kan reise til Europa uten karanteneplikt dersom smittesituasjonen tillater det. Det innføres et fargekart over hvilke land dette gjelder. Innreiserestriksjonene for innbyggere i EØS- og Schengen-området oppheves også.

23–27. og 31. juli: Det er innlagt tre coronapasienter på norske sykehus, det laveste tallet siden starten av pandemien i Norge.

26. juli: Et smitteutbrudd i Moss er under oppseiling. Smitten spores til et bryllupsselskap. De neste dagene får i alt 26 personer påvist smitte. - Alvorlig, sier kommuneoverlegen.

31. juli: Registreres coronasmitte blant fire ansatte på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen legges inn på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med smitte. Alle ansatte og passasjerer må i ti dagers karantene, og totalt 42 ansatte og 29 av 400 passasjerer på to seilinger ble smittet. Hurtigruten vedgår svikt i håndteringen, og politiet starter etterforskning.

AUGUST

7. august: Alle planlagte grep for gjenåpningen av samfunnet settes på vent etter økte smittetall. Det blir forbudt å servere alkohol i hele landet etter midnatt fra og med natt til søndag 9. august.

EKKELT OG SKAMMELIG: Mariell (24) ble corona-skammens ansikt. Foto/Video: Lars E.Bones/Dagbladet Vis mer

9. august: Indre Østfold kommune innfører et strakstiltak og forbyr alle sosiale sammenkomster etter en rekke smittetilfeller.

9.– 13. august: Fadderarrangementer for nye studenter blir avlyst flere steder i landet. Statsministeren mener «dette ikke er året for de største beer-pong- eller shots-konkurransene under studiestart».

10. august: Det lanseres nye testkriterier for covid-19. Det er ikke lenger nødvendig med legevurdering for å få test.

11. august: Russlands president Vladimir Putin annonserer at russiske forskere har funnet en vaksine mot coronaviruset: Sputnik V-vaksinen.

UTESTEDER STENGES: Flere utesteder i Oslo ble stengt etter brudd på smittevernreglene. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
UTESTEDER STENGES: Flere utesteder i Oslo ble stengt etter brudd på smittevernreglene. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

12. august: Flere utesteder i Oslo blir stengt etter brudd på smittevernreglelene.

En rekke land blir røde på UDs smittekart, og det frarådes alle reiser som ikke er strengt nødvendig.

14. august: I Oslo og Indre Østfold anbefales det for første gang munnbind på kollektivreiser når det er umulig å holde én meters avstand.

30. august: I alt 27 festdeltakere blir ført til sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet under en såkalt grottefest i Oslo. Fem personer blir siktet, blant annet for brudd på smittevernloven.

SEPTEMBER

21. september: Oslo forbyr samlinger med mer enn ti personer i private hjem. Dette skjer etter at det er registrert over 300 smittede i hovedstaden på en uke – mer enn 100 flere enn uka før.

22. september: Det blir kjent at nesten alle deltakerne på en busstur for pensjonister har testet positivt for corona.

24. september: Helseminister Bent Høie fraråder befolkningen å gjennomføre tradisjonelle julebord.

30. september: Statsminister Erna Solberg (H) sier at tiden med nye, inngripende nasjonale coronatiltak er forbi. I stedet skal smitten heretter bekjempes lokalt.

OKTOBER

2. oktober: USAs president Donald Trump og førstedame Melania har testet positivt for coronaviruset.

SMITTET: President Donald Trump og Melania ble også smittet av viruset. Foto: AFP/NTB
SMITTET: President Donald Trump og Melania ble også smittet av viruset. Foto: AFP/NTB Vis mer

10. oktober: Nattklubbene på Stureplan i Stockholm åpner, etter å ha vært stengt i et halvt år.

15. oktober: Myndighetene i Danmark jobber på spreng med å stanse et stort coronautbrudd hos mink.

22. oktober: Sveriges statsminister Löfven sier at landet nå strammer inn reglene for nattklubbene. - Festen er slutt nå.

23. oktober: Sykehuset i Hammerfest innfører innleggelsesstopp etter at det er registrert 29 smittetilfeller på sykehuset.

26. oktober: Regjeringen strammer inn de nasjonale coronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene, og utenlandske arbeidstakere fra røde land får ikke lenger unntak fra karanteneplikten.

24. oktober: Smitten stiger i Norge. Smittetallene har ikke vært så høye siden slutten av mars.

NOVEMBER

4. november: Regjeringen innfører en rekke nye tiltak for å bekjempe den stadig økende smitten i landet, som nasjonal skjenkestopp ved midnatt og å unngå unødvendige innenlandsreiser.

5. november: Regjeringen innfører en ordning med karantenehotell.

9. november: Det innføres full skjenkestopp i Oslo. Lillestrøm innfører de samme reglene kort tid etter.

Mange samler seg til «en siste fest» på utestedet Gamla i Oslo - som i ettertid fører til et massivt smitteutbrudd med 40 smittede.

Samme dag passerer verden 50 millioner smittetilfeller og mer enn 1,25 millioner relaterte dødsfall.

OVERRASKET: Mats Møller Dæhli og nødlandslaget overrasket med uavgjort mot Østerrike i Wien. Foto: EXPA/ NTB
OVERRASKET: Mats Møller Dæhli og nødlandslaget overrasket med uavgjort mot Østerrike i Wien. Foto: EXPA/ NTB Vis mer

11. november: Det norske nødlandslaget i fotball spiller 1 - 1 mot Østerrike, etter at den opprinnelige troppen måtte i karantene.

28. november: Smittetallene synker noe igjen i uke 47 etter flere uker med stigning.

DESEMBER

2. desember: Regjeringen kommer med nasjonale råd for jula. Rådene går blant annet ut på at man kan ha opp mot ti gjester to ganger.

4. desember: Regjeringen legger fram sin vaksineplan. Eldre, risikogrupper og helsepersonell skal prioriteres. Ingen kommuner skal prioriteres foran andre.

7. desember: Flere kommuner varsler at de vil tillate hjemmeskole i uka før jul for å unngå at elever og ansatte må sitte i karantene i jula.

10. desember: Nobels fredspris deles ut digitalt.

14. desember: Fra Storbritannia meldes det om oppdagelsen av en «ny, mutert variant» av coronavirus. Den nye varianten skal angivelig kunne spres raskere enn det opprinnelige coronaviruset.

20. desember: Etter at det blir påvist den mer smittsomme virusmutasjonen i Storbritannia ber helseministeren alle som har vært i landet de siste 14 dagene, teste seg.

21. desember: Coronavaksinen til Pfizer/Biontech blir godkjent for bruk i EU og Norge.

Direktefly fra Storbritannia stanses.

FØRSTE VAKSINE:

Svein Andersen (67), beboer på Ellingsrudhjemmet, var den første i Norge som fikk vaksinen.

27. desember: Svein Andersen (67) blir den første som får coronavaksine i Norge.

JANUAR 2021

1.–2. januar: Alle som reiser inn til Norge, må registrere personopplysningene i en smitteverndatabase, og det innføres plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge.

3. januar: Regjeringen ber Norges befolkning bli med på et nytt krafttak for å hindre en ny smittebølge. Det innføres nasjonal skjenkestopp, studenter bes vente med å reise tilbake til studiested etter juleferien, det blir innført rødt nivå på ungdomsskoler og videregående skoler, og folk bes vente 14 dager med å ha gjester.

6. januar: Nasjonal smitterekord. 930 smittetilfeller registrert på ett døgn.

EU-kommisjonen godkjenner Moderna-vaksinen for bruk i EU og Norge.

8. januar: Regjeringen sender et forslag om å kunne innføre portforbud på høring.

13. januar: Norge passerer 500 coronadødsfall.

18. januar: Regjeringen letter noe på smitteverntiltakene og fjerner blant annet rådet om å unngå å ta imot gjester hjemme og letter på tiltakene i skolene.

22. januar: Det blir oppdaget et utbrudd med den muterte, britiske virusvarianten på et sykehjem i Nordre Follo.

23. januar: Det innføres strenge tiltak i nærkommunene i Oslo-regionen, med rødt nivå på skoler, stengte kjøpesentre, butikker og Vinmonopol. Totalt er 1,5 millioner innbyggere på det sentrale Østlandet rammet av nedstengingen.

GRENSEN STENGT: Sverige innførte innreiseforbud fra Norge. Foto: Hans A.Vedlog/Dagbladet
GRENSEN STENGT: Sverige innførte innreiseforbud fra Norge. Foto: Hans A.Vedlog/Dagbladet Vis mer

25. januar: Sverige innfører innreiseforbud fra Norge.

29. januar: Norge stenger i praksis grensa. Innreise blir bare tillatt for personer med nødvendig formål, noe som betyr at arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene

EMA anbefaler at AstraZeneca-vaksinen blir godkjent for EU og Norge.

31. januar: Virusmutasjonen blir påvist i Halden, Sarpsborg og Moss.

TUR: Mange Oslo-borgere har brukt coronatiden på å oppdage nye steder å gå på tur. Reporter: Line Fransson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

FEBRUAR 2021

2. februar: Utbrudd med den britiske virusvarianten i Ulvik kommune i Hardanger. Det oppdages også et utbrudd i nærkommunen Kvam.

4. februar: FHI anbefaler ikke AstraZenecas vaksine for eldre over 65 år på grunn av lite datamateriale.

7. februar: Bergen og kommunene rundt stenger ned etter et utbrudd med den mer smittsomme sørafrikanske virusmutasjonen på en byggeplass i byen. Det innføres et ringsystem også her, med koordinerte tiltak.

16. februar: FHI opplyser at de begynner å se effekt av vaksineringen.

26. februar: Det registreres 231 nye coronasmittede i Oslo - det høyeste smittetallet på ett døgn på over tre måneder.

27. februar: Folkehelseinstituttet anslår at den engelske virusvarianten står for mellom 50 og 70 prosent av smittetilfellene i Oslo og Viken.

28. februar: Byrådet i Oslo skjerper koronatiltakene etter økt smitte de siste dagene. Tiltakene er blant annet rødt tiltaksnivå på videregående skoler, stengte butikker, treningssentre og serveringssteder, samt skjerpede smittevernregler på byggeplasser.

(Kilder: Dagbladet/NTB/WHO/Wordometer/FHI/Helsedirektoratet/Regjeringen)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer