Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem visste hva, når?

Tidslinja i Høyres krisesak: Dette visste de

Det er flere år siden Høyre-tillitsvalgte første gang fikk bekymringsmeldinger om Kristian Tonning Riises oppførsel. Nå har politiet startet undersøkelser.

HAR BEKLAGET: Varslersakene mot tidligere unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har utviklet seg til å bil en hodepine for statsminister Erna Solberg. Her er hun på Høyres landsmøte i 2017, hvor hun fikk overrakt et bilde av Tonning Riise. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HAR BEKLAGET: Varslersakene mot tidligere unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har utviklet seg til å bil en hodepine for statsminister Erna Solberg. Her er hun på Høyres landsmøte i 2017, hvor hun fikk overrakt et bilde av Tonning Riise. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter pålegg fra statsadvokaten startet politiet onsdag innledende undersøkelser av varslingssakene rundt Kristian Tonning Riise.

I løpet av kort tid vil de bestemme seg for om det er grunnlag for å etterforske saken.

- Vi har startet undersøkelsene i dag. Jeg vil ikke si noe annet enn at vi har fått et oppdrag, som vi nå har begynt med. I og med at det er en undersøkelsessak bør det være en relativ rask framdrift, uten at jeg vil si noe om antall timer eller dager, sier en politiinspektør som jobber med saken til Dagbladet onsdag.

Bakgrunnen for at politiet er koblet inn, er en episode omtalt av Aftenposten, hvor Kristian Tonning Riise skal ha hatt seksuell omgang med en svært beruset 16-åring.

Dette skal være ett av totalt ti varsler som har kommet inn mot Tonning Riise.

Politiet vil ikke svare på om det er aktuelt å starte undersøkelser av andre varsler Høyre har mottatt, men bekrefter at de onsdag var i kontakt med partiet sentralt.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset ville onsdag ikke svare på om politiet har bedt dem gi ut informasjon om andre saker enn episoden.

- Jeg kommenterer ikke dialogen med politiet, skriver han i en sms til Dagbladet.

Stabsjefen ga ikke beskjed

Torsdag gikk Erna Solbergs stabssjef, Lars Øy, ut og sa han tar selvkritikk for informasjonsflyten i partiet i forbindelse med Tonning Riise-saken. Han innrømmer at han ble informert om Høyres bekymringssamtaler med Kristian Tonning Riise, men fortalte det ikke til Statsministeren.

- Jeg ser i ettertid at jeg burde ha forsikret meg om at partiledelsen var informert, selv om det er partikontoret som håndterer denne type saker med partiledelsen, skriver Øy i en epost til VG. Han fikk vite om samtalene med Tonning Riise før jul.

Varslet sin avgang selv

Kristian Tonning Riises trakk seg som leder av Unge Høyre sendt på kvelden den 10. januar.

Da ble det hevdet at det ikke var kommet varsler mot ham. I ettertid har det vist seg at en rekke personer har meldt fra om sin bekymring til både Unge Høyre og Høyre, og Høyre har erkjent at de sviktet.

Her er oversikten over hvem som visste hva, når, ut fra informasjonen som til nå er kjent.

2013

Ifølge Høyre var det rykter og bekymring i Unge Høyre om Tonning Riise pågående sjekking, alkoholkonsum og dårlige rolleforståelse allerede i 2013. Da var Riise kun sentralstyremedlem i Unge Høyre, ikke leder.

Dette blir tatt opp med ham av Sandra Bruflot, generalsekretær Christopher A. Wand og flere personer i sentralstyret. Han erkjenner forholdene men har troverdige forklaringer og lover bot og bedring, ifølge Høyre.

2014

Kristian Tonning Riise har seksuell omgang med en 16 år gammel jente på et fylkesårsmøte i Unge Høyre i mars 2014. Et sentralstyremedlem i Unge Høyre sier til Aftenposten at han hadde spurt Riise om han kunne passe på henne fordi hun var så beruset. «Jeg ønsket ikke seksuell omgang med ham. Jeg var veldig, veldig beruset. Jeg var ikke i stand til hverken å si ja eller nei til ham,» har jenta forklart til avisa.

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager», har Riise forklart om hendelsen.

Generalsekretær i Unge Høyre, Christopher Wand, varsles om episoden. Han hevder å ha varslet Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om det, men her er det ord mot ord: Ryssdal benekter overfor NRK å ha hatt saken på sitt bord.

Uavhengig av denne episoden, varsles også valgkomiteen i Unge Høyre skriftlig om at flere tillitsvalgte på generelt grunnlag er bekymret for Tonning Riises oppførsel overfor særlig yngre jenter.

Brevet skal etter det Dagbladet forstår ha blitt sendt etter fylkesårsmøtet i Nord-Trøndelag Unge Høyre i mars.

I tillegg til de generelle bekymringene, har Høyre sentralt opplyst at de også ble varslet om et konkret rykte knyttet til Riises oppførsel.

Til tross for bekymringsmeldingene, velges Riise som leder i Unge Høyre 21. juni 2014.

2015

Tonning Riises alkoholforbruk ble tatt opp på Unge Høyre sitt landsstyre i april og deres sentralstyremøte i mai, opplyser Høyre. Også generalsekretæren blir kontaktet.

Ifølge Aftenposten nekter et fylkeslag Riise å besøke møtene deres. Et annet fylkeslag og Unge Venstres fylkesleir har Obs-varsler på ham.

2016

Tonning Riise blir gjenvalgt som leder i juni 2016.

8. oktober 2016 vinner Tonning Riise en tøff nominasjonskamp i Hedmark Høyre mot Gunnar Gundersen, og får førsteplassen på Stortingslista der.

2017

I april 2017 skal Kristian Tonning Riise ha tatt kontakt med Høyres pressesjef Rune Alstadsæter om en privat hendelse utenfor partiet. Saken ble da varslet oppover i partiet, uten at det ble tatt tak i.

I slutten av november 2017 møtes generalsekretær i Unge Høyre Maria Sanner og generalsekretær i Høyre, John Ragnar Aarseth. Temaet var #metoo, og Sanner lufter sin bekymring rundt Riises oppførsel Aarset, opplyste Høyre på sin pressekonferanse i helgen.

Etter at Aftenposten tar kontakt og sier de har konkrete saker som gjelder Unge Høyre, kobles Alstadsæter så inn på ny. Det gjennomføres flere tøffe samtaler med Riise, ifølge Aarset.

I starten av desember varsles så parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup og leder Trond Helleland.

2018

9. januar blir Riise rådet til å trekke seg av sentralstyret i Unge Høyre. Dagen etter møtet, den 10. januar i år, varsles Erna Solberg for første gang om bekymringene knyttet til Riises oppførsel. Hun er da i Washington for å møte Donald Trump, men informeres om konklusjonen.

Sent samme kveld skriver Riise på Facebook at han trekker seg som leder av Unge Høyre.

- Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg, skriver han.

Vervet som folkevalgt stortingspolitiker kan han ikke trekke seg fra. Han er nå sykemeldt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!