- Tidspunktet er dramatisk og svært uheldig

Eksperter etter at amerikansk soldat gikk amok og drepte minst 16 sivile i Afghanistan.

 SKJØT BARN : Den amerikanske soldaten som gikk amok i Afghanistan natt til søndag, skal ha skutt og drept minst 16 sivile. Foto: AP
SKJØT BARN : Den amerikanske soldaten som gikk amok i Afghanistan natt til søndag, skal ha skutt og drept minst 16 sivile. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til søndag drepte en amerikansk soldat minst 16 sivile afghanere, flere av dem kvinner og barn.

Soldaten skal ha fått et mental sammenbrudd da han midt på natta forlot basen sin til fots. Deretter tok han seg inn i flere hus i en landsby like ved basen, før han skjøt og drepte sivile.

Det skjer bare litt over to uker etter at det ble kjent at amerikanske soldater brente koranen på flybasen i Begram.

Den påfølgende uka kom det en rekke voldelige demonstasjoner, som førte til at minst 30 personer ble drept.

 En norsk soldat ble også skadet da en illsint demonstrant kastet en håndgranat inn i den norske basen i Meymaneh.

- Det er spesielt uheldig at dette kommer så fort etter koranbrenningen. Men isolert sett er dette mindre inflammerende enn koranbrenningen. Jeg tror de aller fleste er i stand til å se at enkeltpersoner kan flippe ut, også afghanerne. Det er et faktum at det har oppstått spenninger som simpelthen kan være bidrag til at folk som lever under så ekstremt press kan tippes over kanten, sier Afghanistan-ekspert Helge Lurås.

- Veldig spent Anders Sømme Hammer, som har bodd i Afghanistan og jobbet der som journalist i flere år, mener også at tidpunktet er svært ubeleilig.

- Tidspunktet er dramatisk. Det er en spent stemning her som ikke har lagt seg etter koranbrenningen. Og så kommer dette, sier han på telefon fra Afghanistan.

- Det gikk tidlig ut meldinger om drapet på sivile. Vanligvis tar det litt tid, og det viser at denne saken er veldig alvorlig. Den har fått stor oppmerksomhet også her, sier han.

Han påpeker at han har sett en betydelig forverring i landet de siste to åra.

- Stygt for NATO og USA Lurås sier at han på det nåværende tidspunkt ikke tror at saken om drapet på sivile vil føre til like store opptøyer som kom etter koranbrenningen.

- Jeg tror koranbrenningen ansees som mer provoserende overfor religionen som sådan. Kanskje vi vil få se noe i Kandahar der dette skjedde, men jeg tror ikke på noe like landsomfattende som etter koranbrenningen. Samtidig er det ikke utenkelig at dette vil bli brukt som argument av afghanske sikkerhetsstyrker, og at det blir brukt politisk, sier han.

Han mener også at dette kan påvirke hvordan folk ser på NATOs og USAs tilstedeværelse i landet.

- Det er i sluttfasen og man forsøker å bygge opp afghanske sikkerhetsstyrker og leve med befolkninga. Det ser ganske stygt ut for NATO og USA for øyeblikket. Det er vanskelig å se hvordan tilstedeværelsen i Afghanistan skal virke som en suksess.

Sømme Hammer mener det er vanskelig å spå om drapet på sivile vil føre til opptøyer.

-Det er svært vanskelig å si. Det er ikke gitt at dette fører til voldelige opptøyer, sier han.

Følger situasjonen Kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter, John Espen Lien, forteller til Dagbladet at de følger situasjonen nøye etter at basen ble angrepet i februar.

- Vi følger veldig nøye med på det som skjer og hvilke reaksjoner som kommer. Vi har sikringstiltak og en viss beredskap for å håndtere slike situasjoner på basen, sier Lien.

Det er ikke utenkelig at det vil komme nye opptøyer på grunn av dette, ifølge Lien.

- Det er selvfølgelig noe som ikke skal skje, og sånn sett kan det godt være at det vil avstedskomme reaksjoner. Det er sannsynlig, en sånn sak vil sjokkere og provosere blant lokalbefolkningen, sier han.

 TVILER PÅ LANDSOMFATTENDE OPPTØYER  : Afghanistan-ekspert Helge Lurås. Foto: NUPI
TVILER PÅ LANDSOMFATTENDE OPPTØYER : Afghanistan-ekspert Helge Lurås. Foto: NUPI Vis mer