STATOIL-SJEFEN: Helge Lund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STATOIL-SJEFEN: Helge Lund. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tidsskrift: - Statoil overdriver Utsira-strømpris

Statoil har i sine anslag for hva vil koste å forsyne Utsira-høyden med kraft fra land lagt inn en strømpris som er høyere enn markedet selv regner med, ifølge tidsskriftet Upstream.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyere strømpris gir høyere såkalt tiltakskost for elektrifisering av Utsira-høyden - altså hva det koster å forsyne oljefeltene med kraft fra land per tonn reduserte CO2-utslipp.

Et dokument som olje- og gasstidsskriftet Upstream har fått tilgang til, viser at Statoil i sine beregninger har lagt til grunn en strømpris på 400 kroner per megawattime (MWh) i 2021 og 570 kroner per MWh i 2030. Selskapet har brukt kroneverdien i 2013.

Denne strømprisen inngår dermed trolig i Statoils beregninger av tiltakskost, som selskapet ifølge Stavanger Aftenblad anslår til over 1.000 kroner per tonn spart CO2. Til sammenligning anslo konsulentselskapet Add Energy nylig en tiltakskost på 41 kroner hvis hele Utsira-høyden elektrifiseres samtidig.

- Hvis Statoil opererer med priser som er høyere enn 400 kroner per MWh, er dette mye høyere enn det vi forventer, sier prosjektleder for offshore elektrisitet hos Energi Norge, Hans Erik Horn, til Upstream.

- Må få følger SV mener dokumentet Upstream har fått tak i, må få konsekvenser.

- Dette er informasjon som Stortinget har bedt om hele tiden, og som Statoil og oljeministeren har valgt å holde skjult for oss. Denne informasjonen bør helt åpenbart fram i lyset, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås til NTB.

Han mener Statoil i sine kalkyler velger forutsetninger som gjør prosjektet dyrere enn det i virkeligheten er.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gjort det klart at han stoler på selskapenes vurderinger for hva det vil koste å forsyne Utsira-høyden med kraft fra land.

- Det er betimelig at han nå klargjør at det er grunn til å gå gjennom disse tallene nøyere, krever Holmås.

SV fremmet torsdag et forslag i Stortinget om å forsyne hele Utsira-høyden med kraft fra land for å tvinge regjeringen til å offentliggjøre flere opplysninger i saken.

Ikke nye beregninger Statoil ønsker ikke å kommentere tallene i Upstreams sak. Selskapet står fast på at det har hentet inn markedspriser og ikke ser noen grunn til å gjøre nye beregninger.

- Generelt er våre prisprognoser for strømpriser i Norge basert på vårt syn på fundamentale markedsforhold i Norge, sier informasjonssjef Ørjan Heradstveit til NTB.

- Det norske kraftmarkedet er integrert med det nordiske kraftmarkedet og i økende grad også med kontinentet. Dette sammen med vårt syn på fremtidig pris på CO2 er viktige drivere for vårt syn på framtidige kraftpriser i Norge, legger han til.

Heradstveit understreker at Statoil og selskapets partnere går inn for en to-faset Utsira-utbygging. Konsept for Johan Sverdrup-feltet ble valgt i februar.

- I Sverdrups tilfelle er det kombinasjonen av gasspriser og elpriser, og investeringskostnader som vil være utslagsgivende for regnestykket i forhold til elektrifisering, sier Heradstveit.

(NTB)