Tiedemanns fusjonerer

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik fusjonerer med danske Skandinavisk Tobakskompagni (ST) fra 1. juli 1998. Fusjonen sikrer Tiedemanns en tiårig lisensavtale for produksjon av Prince, det mestselgende sigarettmerket i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiedemanns har inngått en intensjonsavtale som innebærer fusjon, og at Johan H. Andresen senior og junior får en eierandel på 17,2 prosent i det fusjonerte selskapet. Avtalen med den danske tobakksgiganten sikrer produksjon ved fabrikken i Oslo i minst ti år framover. Tiedemanns har vært i familien Andresens eie siden 1849, men i året før 150-års jubileet, blir Tiedemanns datterselskap av danske ST.

Johan H. Andresen jr. sier til NTB at hovedårsaken til fusjonen er at Tiedemanns langt på vei er avhengige av å få forlenget lisensavtalen for produksjon av Prince-sigaretter. Andresen jr. legger ikke skjul på at det ville fått dramatiske konsekvenser for Tiedemanns hvis lisensavtalen ikke hadde blitt videreført.

Årsak til suksessen

- Prince har vært mye av årsaken til vår suksess, og utgjør i dag 90 prosent av den totale sigarettproduksjonen. Usikkerhet om lisensavtalens lengde, og mulige endringer i regelverket i EU og EØS, gjorde at vi vurderte fusjon som den beste løsningen, sa Andresen på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Tiedemanns startet produksjon på lisens for Skandinavisk Tobakkskompagni i 1975. Den gang var markedsandelen for Prince-sigaretter fattige 7 prosent. I dag er merket størst i Norge med en markedsandel på 57 prosent. Før fusjonsplanene kom på bordet, var tanken at avtalen skulle reforhandles i 1999.

Administrerende direktør i ST, Jørgen Tandrup, sier at Tiedemanns har en unik produksjon i det norske markedet, og at det derfor er naturlig at fabrikken også etter fusjonen fortsetter produksjonen som før. J.L Tiedemanns blir etter fusjonen skilt ut i et eget aksjeselskap, men kommer ikke til å skifte navn.

(NTB)