- Tier om mafia i Norge

Folk får ikke vite om mafiaens virksomhet i Norge eller om kriminaliteten i utelivsbransjen i Oslo: Politi og politikere holder kjeft om trusselen. Nå advarer Politiets Fellesforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne er tause om den internasjonale kriminaliteten. Dét er en trussel mot samfunnssystemet i Norge og i de nordiske landene, ifølge Arne Johannessen, som er leder i Politiets Fellesforbund.

- Det er få som kjenner det kriminelle trusselbildet på grunn av denne tausheten fra politikere og politiet selv, sa Johannessen. Han fremsatte den skarpe kritikken på en konferanse om internasjonal kriminalitet i regi av Nordisk Råd i Oslo onsdag.

- Hadde deltakerne på denne konferansen for eksempel fått innblikk i den kriminaliteten som er knyttet til utelivsbransjen i Oslo, ville de ha fått sjokk, sa Johannessen til forsamlingen i Stortingets høringssal.

- Derfor må denne tausheten bort, understreket Johannessen.

Politisk korrekthet

Johannessen mener at det er flere forhold som skaper tausheten. Det er for det første den politiske korrektheten som rir politikere og politifolk. Korrektheten gjør at man ikke tar opp problemer av frykt for å tråkke etniske grupper på tærne.

Mye av kriminaliteten i Norden begås av personer som i de siste årene har etablert seg i landene. Internasjonale, kriminelle nettverk kjenner heller ikke landegrenser: De er transnasjonale og nærmest globaliserte organisasjoner.

En annen årsak til den norske tausheten om internasjonal kriminalitet er selve størrelsen på problemet. Det er så stort og komplekst at politikere og politimyndighetene blir overveldet av det, påpeker Johannessen.

Også autoritetsstrukturen og taushetsreglene i politiet er med på hindre at opplysninger kommer ut til offentligheten. Ifølge reglene er det lederne i politiet som skal uttale seg offentlig, og når opplysningene kommer så langt som til dem, er viktig informasjon er rensket vekk.

Vet ikke hva som foregår

Formannen i Nordisk Politiforbund, svenske Jan Karlsen, forklarer det manglende politiske engasjementet med at politikere ikke er klar over hva som foregår.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) bekreftet Johannessens uttalelser om den tausheten internasjonal og organisert kriminalitet blir møtt med her i landet. Da Dørum tok opp dette problemet første gang i 1995, ble han møtt med øredøvende taushet.

Han advarte imidlertid mot for mye av det han kalte folkelivsskildringer av kriminaliteten, og etterlyste mer kriminalitetsstatistikk som grunnlag for handling. Dørum kunne i samme åndedrag opplyse at de nordiske landene arbeider med en felles ordning for vitnebeskyttelse. Forholdene i landene er så like at de egner seg godt for samarbeid om beskyttelse av vitner, påpekte justisministeren.