- Tier til alt går til helvete

Opposisjonen langer ut mot «fordummet» forsvarsledelse som de mener gambler med soldatenes liv og samfunnets penger.

HAR GAMBLET: FrPs forsvarspolitiske talsmann Jan Aril Ellingsen er nådeløs i sin kritikk av forsvarsledelsens håndtering av miljøammunisjonssaken. Foto: DAGBLADET
HAR GAMBLET: FrPs forsvarspolitiske talsmann Jan Aril Ellingsen er nådeløs i sin kritikk av forsvarsledelsens håndtering av miljøammunisjonssaken. Foto: DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ammunisjonsskandalen i Forsvaret havner i Stortinget. Det varsler opposisjonen, som er i full gang med å lade kanonene og fyre av mot forsvarsminister Grete Faremo.

- Hva i helvete er det vi driver med, tordner Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

- Først bruker man alle mulige midler til å fortie fakta, helt til det går til helvete. Så bruker man all energi på å flikke på noe som ikke virker. Dette fordummer Forsvaret som institusjon, og fremfor alt fordummer det den politiske ledelsen, sier stortingsveteranen til Dagbladet.

- En tegneserie Han er ikke nådig i sin karakteristikk av forsvarsledelsen etter de gjentatte ammunisjonsavsløringene i Dagbladet. Avsløringen om at Forsvaret må bygge om standardgeværet HK416 for å tåle den såkalte miljøammunisjonen føyer seg inn i rekken. Fra før av er all skyting på overbygde skytebaner stanset, all annen skyting redusert til et minimum, og soldatene pålagt å bære åndedrettsvern fordi ammunisjonen gjør dem syke.

- Man kan jo ikke sende Hæren ut med pustemasker for å beskytte dem mot egen ammunisjon? Det er da ingen tegneserie vi lager, sier Ellingsen.

Frp krever stans i bruken av miljøammunisjon, og vil utfordre Grete Faremo fra Stortingets talerstol.

VIL HA BLY: Stortingsrepresentant og leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Marie Eriksen Søreide ber forsvarsministeren ta grep og bytte til blyammunisjon snarest. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
VIL HA BLY: Stortingsrepresentant og leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Marie Eriksen Søreide ber forsvarsministeren ta grep og bytte til blyammunisjon snarest. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

- Her har man gamblet, utsatt soldatene for risiko, og kastet bort titalls millioner av skattebetalernes kroner. Jeg skulle ønske vi for en gang skyld hadde en minister som kunne erkjenne at dette ikke var det smarteste man har gjort. Da hadde hun høstet mer honnør, sier han.

Høyre krever bly Høyres Ine Marie Eriksen Søreide leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Også hun vil ta saken opp i Stortinget.

- Nå må forsvarsministeren ta til fornuften og vurdere å skaffe en annen ammunisjon. Det tydeligste tegnet på hvor latterlig det er blitt, er at soldatene igjen pålegges å skyte mindre for ikke å bli alvorlig syke. Det er kritisk at man ikke får øvd skikkelig med våpenet man er utstyrt med. Det gjør norske soldater dårligere rustet, sier hun.

- Det er ikke tid til nye utredninger nå. Bly er blitt brukt til alle tider, og forskningen har kommet lengre til å eventuelt håndtere helseproblemer knyttet til blyammunisjon. Intensjonene med miljøammunisjon var gode. Men det går ikke når soldatene blir alvorlig syke, sier hun.

Venter på «faglig råd» - Forsvaret vil, dersom det er et faglig råd, bytte ut ammunisjonen. Men det rådet har vi ikke fått ennå, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

Han avviser at det er gått miljøpolitisk prestisje i saken, og sier både forsvarssjefen og forsvarsministeren setter soldatenes helse først.

- Hvorfor bruker man da en ammunisjon som krever pustemaske og kjemperestriksjoner for å skyte?

- Det er bare i den utredningsfasen vi er i nå. Den vil ikke vare lenge, men vi kan heller ikke forhaste den, slik at det gjøres andre feil som skaper andre problemer, svarer han.

- Andre alternativer blir nå vurdert, legger han til.

I GÅR: Det er ikke bare soldatene som ikke tåler den nye miljøammunisjonen. Nå må også geværene bygges om. Faksimile: Dagbladet fredag 24. februar 2011.
I GÅR: Det er ikke bare soldatene som ikke tåler den nye miljøammunisjonen. Nå må også geværene bygges om. Faksimile: Dagbladet fredag 24. februar 2011. Vis mer