- Tiet for å skjerme Kristin

Veronica og Per Kristian Orderud skal allerede i romjula ha blitt enige om å holde tett om vådeskuddet på Orderud gård. Bakgrunnen var at de var redd for at Kristin skulle få problemer med politiet dersom episoden ble kjent. - Vi har ikke snakket om episoden siden desember, har Veronica forklart politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var redd for at Kristin skulle havne i trøbbel med politiet. Derfor ba jeg Per om å holde tett, har Veronica Orderud forklart politiet.

Hun skal ha vært svært oppgitt over Kristins tilknytning til det kriminelle miljøet. Søstrene har hele tida hatt god kontakt, og Kristin var jevnlig på besøk og overnatting på Orderud gård. Under juleselskapet der alle de fire siktede deltok, skal imidlertid forholdet dem imellom ha vært svært anstrengt. Veronica har tidligere forklart politiet at søsteren var i dårlig humør fordi hun ikke fikk være sammen med sønnen sin i jula. Like før vådeskuddet skal en av søstrene rettet pistolen mot den andre. Per nekter for at han vet noe om våde-skuddet.

Tirsdag eller onsdag i denne uka sprakk imidlertid Veronica i avhør.

- Per vet alt om skuddramaet, men han sier ikke noe for å være lojal overfor meg. Noen dager etter selskapet - i romjula - ble jeg og Per enige om at dette ikke skulle komme ut, skal Veronica ha forklart politiet.

Brukte gummihansker

Kristin Kirkemo har forklart at planleggingen av trippeldrapet startet lille julaften. Ifølge Kristins forklaring skal det ha blitt tegnet en kartskisse av drapsstedet under selskapet.

- Skissen ble lagd etter at jeg overleverte våpnene - om kvelden 23. desember, har Kristin forklart politiet.

Hennes daværende kjæreste, medsiktede Lars Grønnerød, har forklart at han i etterkant av vådeskuddet ga Per og Veronica opplæring i å bruke pistolene. Grønnerød viste ekteparet hvordan de skulle ladde magasinet, sette det i pistolene, ta ladegrep og sikre pistolene.

Han viste dem også hvordan de skulle sjekke at det ikke lå igjen en patron i kammeret på pistolen.

Under våpenopplæringen skal ekteparet ha brukt gummihansker for ikke å sette fingeravtrykk på våpnene. Etterpå fikk ekteparet selv prøve å klargjøre våpenet til skyting. Kristin Kirkemo skal i politiavhør ha bekreftet ekskjærestens historie.

Ekteparet sliter nå med et troverdighetsproblem. Veronica har endret sin forklaring to ganger, mens ektemannen står fast ved at det han har fortalt politiet, er det riktige. Bakgrunnen for dette kan være Pers enorme lojalitet overfor sin kone.

- Per er lojal

Veronica og Per skal ifølge nære venner og naboer være veldig samkjørte. Sjelden eller aldri har de reist hver for seg. Etter at de ble gift, har de nesten aldri vært borte fra hverandre.

- Ble de to enige om noe, var det slik inntil noe annet ble bestemt, sier en venn av ekteparet.

Slik skal det også ha vært med forklaringen om hva som skjedde lille julaften. Da Veronica og Per møtte hverandre på fredag, var det umulig for Per å lese på Veronica at hun hadde sprukket. De to klemte hverandre, sendte slengkyss og Per knyttet neven for videre kamp.

- Per er lojal overfor meg, har Veronica sagt til politiet. Også andre personer rundt Per Orderud gir inntrykk av at Per kan være mer lojal overfor kona enn han er overfor rettsvesenet.

Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, ønsker ikke å kommentere lekkasjene fra politiavhørene med Veronica Orderud.

- For meg er dette en vanskelig situasjon. Avhøret er taushetsbelagt, og jeg kan derfor ikke informere min klient om innholdet i det, sier Schiøtz.

Advokat Ina Strømstad, som har bistått Veronica under flere av politiavhørene, ønsker ikke å kommentere opplysningene.