-VARSLET:  
I et år skal statsminister Jens Stoltenberg ha kjent til at CO2-rensing på Mongstad ikke var gjennomførbart. Foto: Erlend Aas / Scanpix
-VARSLET: I et år skal statsminister Jens Stoltenberg ha kjent til at CO2-rensing på Mongstad ikke var gjennomførbart. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Tiet i et år om Mongstad-avgjørelse

Allerede for et år siden fikk regjeringen det første varselet om at «månelandingsprosjektet» på Mongstad ikke var gjennomførbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringen fikk ifølge VG allerede for et år siden det første varselet om at «månelandingsprosjektet» på Mongstad ikke var gjennomførbart.

Over 14 måneder etter det avisen kaller det første varselet, vedtok regjeringen endelig å utsette prestisjeprosjektet. Fullskalarensingen av gasskraftverket på Mongstad lot seg ikke gjennomføre.

Allerede i februar i fjor skal regjeringen ha fått en rapport fra Statoil som slo fast at prosjektet måtte utsettes i mellom ett og fem år.
- Vi har hele tiden sagt at det er et krevende tidsløp, men vi har jobbet lojalt mot 2012-fristen. Jo mer vi har lært om kompleksiteten i prosjektet, jo mer har det modnet at tidsfristen er for kort til å gi det best mulige anlegget, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp i Statoil til VG.

Toppsjefen i det statlige gasselskapet Gassnova, Bjørn Erik Haugan, sier at det har vokst seg en felles forståelse for utsettelsen gjennom året.


- Vårt nye mandat går ut på å levere et beslutningsgrunnlag i 2014. Det ville vært vanvittig å forskuttere noen ferdig dato så tidlig i prosessen, sier Haugan.


Det var lørdag 1. mai at det ble kjent at regjeringen utsetter saken. 


I dag må Stoltenberg svare opposisjoen om saken i Stortingets spørretime.


Opposisjonen mener at regjeringens nye tidsplan og utsettelse av fullskala CO2-rensing på Mongstad bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og stadfestet.

Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) går nå tilbake på alle løfter hans forgjengere har gitt om framdrift på Mongstad, mener Frps energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen.


- Både daværende energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og SVs Kristin Halvorsen garanterte i Stortinget 18. oktober 2006 at rensing skulle finne sted innen 2014. Senest i mai 2009 bekreftet de rødgrønne partiene skriftlig at løftet sto ved lag. Nå avfeier Riis-Johansen dette på en arrogant måte og bekrefter nok en gang at regjeringen har lurt velgerne, har han uttalt. 
(NTB)