HVITT: Flere kongresskvinner gikk i hvitt under State of the Union tirsdag kveld for å hylle suffragettene som kjempet for kvinnelig stemmerett. Tiffany Trump valgte også å kle seg i hvitt. Video: CNN. Vis mer

Tiffany Trump

Tiffany (25) med stikk til pappa Trump

Presidentdatterens antrekk for «State of the Union»-talen vekker oppsikt.

Med en forsonende tone holdt amerikanernes republikanske president Donald Trump den årlige talen om rikets tilstand natt til onsdag.

- Jeg står her klar for å jobbe med dere for å skape historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

Men Trump nådde neppe andre enn sine egne kjernevelgere med en splittende «State of the Union»-tale, mener ekspertene.

Kledd i «suffragette»-hvitt

Det var ikke bare Trumps budskap som vakte oppsikt i natt. Hans datter, Tiffany Trump (25), var kledd i hvitt for anledningen. Dette er en farge som kvinnelige demokratiske kongressmedlemmer hadde valgt for anledningen.

Den demokratiske arbeidsgruppen for kvinner ved Representantenes hus hadde nemlig invitert kvinnelige medlemmer fra både det demokratiske og det republikanske partiet til å kle seg i hvitt i anledning talen.

SKILTE SEG UT: Kvinnene kledd i hvitt var godt synlige under presidentens tale om rikets tilstand natt til onsdag. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
SKILTE SEG UT: Kvinnene kledd i hvitt var godt synlige under presidentens tale om rikets tilstand natt til onsdag. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer

- Å ha på seg «suffragette»-hvitt er en respektfull melding om solidaritet med kvinner over hele landet og en erklæring om at vi ikke vil gå tilbake på våre hardt fortjente rettigheter, sa gruppeleder Lois Frankel til CNN i forrige uke.

Dette er en hyllest til suffragettene som kjempet for kvinnelig stemmerett.

Tilfeldig eller markering?

Tiffany Trumps fargevalg har blitt lagt merke til i amerikansk presse, men også i sosiale medier. Folk lurer på om det var en markering, eller helt tilfeldig. Presidentdatteren stilte også opp i hvitt til fjorårets tale, ifølge USA Today.

Tiffany Trump (25) er presidentens datter fra et tidligere ekteskap. Hun er noe mindre profilert enn Ivanka Trump (37), som har vært i media i flere år, mye på grunn av hennes rolle i farens selskap og gjennom sitt eget mote- og smykkemerke.

Mens hennes halvsøsken vokste opp på Manhattan, hadde den nå 25 år gamle arvingen en skjermet oppvekst i California.

Jubel i salen

En rekke kvinnelige representanter, inkludert det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez, hadde kledd seg i hvitt tirsdag. Også Kimberly Guilfoyle, den tidligere Fox News-programlederen som nå er i et forhold med Donald jr., var kledd i hvitt, skriver The Guardian.

- Ingen har hatt mer nytte av vår blomstrende økonomi enn kvinner, som har fylt 58 prosent av de nyopprettede arbeidsplassene i fjor, sa Trump i løpet av talen.

Han mottok stor applaus, og mange av de demokratiske kvinnene kledd i hvitt reiste seg opp og jublet.

- Det var ikke meningen at dere skulle gjøre det, sa Trump.

- Alle amerikanere kan være stolte av at vi har flere kvinner i arbeidslivet enn tidligere, sa han og ba de hvitkledde kvinnene om å ikke sette seg enda, sa han videre.

- Dere kommer til å like dette, sa han og fortsatte:

- Nøyaktig ett århundre etter Kongressen vedtok grunnlovstillegget som sikret kvinner stemmerett, har vi også flere kvinner i Kongressen en noensinne.

Applausen gikk over til at hele forsamlingen messet «USA».

JUBEL: Det flere kvinner i Kongressen enn noensinne, sa Trump. Da mottok han applaus og jubel, spesielt fra de hvitkledde kvinnene i salen. Foto: REUTERS/Jonathan Erns
JUBEL: Det flere kvinner i Kongressen enn noensinne, sa Trump. Da mottok han applaus og jubel, spesielt fra de hvitkledde kvinnene i salen. Foto: REUTERS/Jonathan Erns Vis mer
STJERNESKUDDET: Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
STJERNESKUDDET: Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Utsatte talen

Bak presidenten, satt lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi. Hun var også kledd i hvitt for anledningen.

Det er andre gang Trump holder den tradisjonsrike talen. Den skulle egentlig ha vært gjennomført for ei uke siden, men Kongressen ville ikke gi presidenten taletid så lenge statsapparatet var stengt som følge av budsjettstriden.

PELOSIS REAKSJON TAR AV: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer

I januar sendte Pelosi et brev til Trump der hun foreslo at han enten leverte talen skriftlig, eller utsatte den til nedstengningen av offentlig sektor var avsluttet. Hun viste til sikkerhetshensyn. Dette motsatte Trump seg først, men seinere valgte han å utsette talen.

I en måned var offentlig sektor stengt i USA, da Kongressen og presidenten ikke klarte å bli enige om et budsjett.

25. januar ga Trump etter for presset, og gjenåpnet offentlig sektor fram til 15. februar, slik at forhandlingene med Kongressen kunne fortsette.

Rundt 800 000 offentlige ansatte hadde enten vært permittert eller gått på jobb uten lønn på grunn av nedstengningen.