Tigerens siste år?

BEIJING (NTB): Tigeren er selveste dyrekongen i Kina. Både tigeren og Tigerens år tillegges magiske krefter og har en unik plass i kinesisk tradisjon. Men for tigeren selv er presset blitt for stort. Nå er det rundt 60 ville tigre igjen i hele Kina, og de overlever neppe til neste tigerår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I disse dager feirer kineserne inngangen til Tigerens år, det gjeveste av alle «dyreårene» i den tradisjonelle kinesiske tidsregningen. Tigerens år kommer med 12 års mellomrom, og viraken omkring dette året er enorm. Kinesiske barn får luer og tøysko med tigerhode brodert på for å vokse seg sunne og sterke. På landsbygda er det mange steder fortsatt skikken å gi barna en tigerpute i ettårspresang som skal beskytte barnet mot demoner når det sover.

Fryktet og aktet

Tigeren har til alle tider vært fryktet og aktet over hele Asia for sin styrke, list og skjønnhet. I Kina er et guttebarn som er født i Tigerens år tiltrodd særlige evner til å jage bort onde ånder. Verre har det vært for kvinnene som var født i Tigerens tegn. De kunne få store problemer med å finne seg en mann - ingen mann som ikke selv var tiger ville gifte seg over sin rang.

Men kongen selv, som kineserne kaller tigeren, er i ferd med å lide en ublid skjebne. I år er høyst sannsynlig det siste tigeråret som det ennå finnes ville tigre i Folkerepublikken.

Supertiger

At kampen for å redde tigeren lett kommer i konflikt med andre interesser, blir på sitt vis illustrert i Shanghai om dagen. I et folksomt supermarked i byen blir en seks måneder levende tigerunge i bur stilt til skue i ti dager under den kinesiske nyttårsfeiringen.

Dyrevernere protesterer, men til ingen nytte. Det er Shanghais dyrehage for ville dyr som frivillig låner ut tigerungen. Og ledelsen i supermarkedet hevder at hensikten slett ikke er å tiltrekke kunder til supermarkedet, men å samle inn penger til vern av truede dyrearter.

For hundre år siden fantes det 100 000 ville tigre i Kina, Sibir, India og Sørøst-Asia. Siden er tre tigerarter utryddet, og av de gjenværende fem artene finnes det bare 5-6000 eksemplarer igjen i verden. De fleste av dem er bengalske tigre i India. Tigeren er truet med utryddelse overalt der den finnes, men faren er mest akutt i Kina. Det er trolig bare rundt 30 tigre igjen av Sør-Kina-tigeren, og like få av den sibirske tigeren i Nordøst-Kina.

Folkemedisin

Det er skogryddere, og i enda større grad, krypskyttere, som snart har vunnet kampen mot tigeren for godt. Tigeren er nemlig ettertraktet for sine kroppsdeler, fra hjernen til beina. Den har vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin i 1000 år. Øverste del av forleggen brukes i medisiner mot gikt og revmatisme, og tigerens penis skal angivelig være et potensmiddel.

I 1993 forbød den kinesiske regjeringen all bruk og omsetning av tigerens kroppsdeler, men det har bare ført til at svartebørsen har blomstret. Det finnes nå tigerprodukter i hyllene i forretninger som selger kinesiske urtemedisiner verden over.

Verdens Villmarksfond har i forbindelse med Tigerens år lansert en kampanje for å redde den ville tigeren fra å dø ut. Men dyrevernere i Kina frykter at kampanjen kommer for seint. Sjansen for at de få gjenværende tigrene i Kina skal møtes og parre seg er små. Det er derfor bare snakk om noen få år før kinesernes fryktede og respekterte konge blant dyrene kun er å finne i dyrehaver - og i supermarkeder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer