Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tigger i nissedrakt vekker harme i Bærum

Høyre-politiker Dag Egil Strømme beklager «langtvekkistan»-kommentar om tigger i nissedrakt utenfor Bryn kirke på julaften.

JULAFTEN: Dette bildet, av en mann i nissedrakt som tigget etter penger, ble tatt utenfor Bryn kirke i Bærum julaften. Bildet ble delt på Facebook og førte til heftig debatt. Foto: Privat
JULAFTEN: Dette bildet, av en mann i nissedrakt som tigget etter penger, ble tatt utenfor Bryn kirke i Bærum julaften. Bildet ble delt på Facebook og førte til heftig debatt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En opphetet debatt om tigging i jula har utviklet seg i Bærum etter et Facebook-innlegg fra julaften.

En mann i nissedrakt hadde nemlig satt seg like utenfor kirkeporten til Bryn kirke vest i Bærum med håp om at noen kunne avse noen kroner, skriver lokalavisa Budstikka.

Det ble dokumentert med et bilde fra en forbipasserende midt på dagen julaften og avstedkom flere kommentarer på Facebook.

- Ingen norske som gjør sånt

En av dem var fra Høyre-politiker og kommunestyrerepresentant Dag Egil Strømme:

«Ikke greit! Den nissen hadde reist fra langtvekkistan? Ingen norske som gjør sånt, håper jeg.» skrev Strømme under innlegget.

BEKLAGER: Høyre-politiker og kommunestyrerepresentant Dag Egil Strømme. Foto: Høyre
BEKLAGER: Høyre-politiker og kommunestyrerepresentant Dag Egil Strømme. Foto: Høyre Vis mer

I tråden mente flere at tiggingen i fullt nissekostyme utenfor kirken på julaften ikke var greit. Blant annet ble det argumentert for at dette kunne gi barna et inntrykk av at nissen må tigge til seg penger for å ordne gaver. Foreldre fryktet at tiggeren skulle ødelegge barns oppfatning av nissen som en rik mann.

Flere mener imidlertid at barn skal tåle å se fattigdom og at de som reagerer på tiggingen mangler medmenneskelighet.

«En tigger? I Bærum? På tide å hedre den gamle norske juletradisjonen "hate fattige mennesker".» skriver bystyrerepresentant for MDG i Oslo, Eivind Trædal, på Twitter.

Kommunestyrerepresentant Dag Egil Strømme beklager selv kommentaren han ga på Facebook-veggen til en bekjent i debatten om bildet.

Beklager ordbruk

- Forstår du at kommentaren din kan tolkes rasistisk?

- Nei, det kan jeg ikke se. Poenget var å få fram at det vil være enklere å forstå det dersom denne tiggeren kom utenfra vår kulturkrets. Det er nærmest motsatt rasisme jeg tenkte. Jeg håpet i det minste det ikke var en nordmann som forstår nissens betydning for barna, sier Strømme til Dagbladet.

Han erkjenner også at han burde brukt et annet ord enn «langtvekkistan», og har etter at saken ble publisert hos Budstikka lagt til en kommentar i kommentarfeltet.

«Når man skjønner at man har støtt noen, da må man beklage. Jeg kommenterte på en venns private facebookside, at jeg, som veldig mange andre, mislikte at noen tigget iført nissekostyme ved porten til Bryn kirke. Og jeg spurte om dette kanskje var en fra Langtvekkistan, for jeg håpet ingen norske ville gjøre noe sånt på julaften.» skriver Strømme i kommentaren som han ønsker at Dagbladet skal gjengi.

- Feil når nissen tigger på julaften

«Poenget mitt var å si at de som kjenner nissens betydning i vår kultur, iallefall ikke burde ødelegge barns tro på at man kan ønske seg hva som helst av nissen. Da blir det veldig feil når nissen tigger på julaften. Forøvrig innser jeg at ingen tigger frivillig, men at de har behov for penger. Jeg har gitt penger i kopp og gitt penger til bladselgere i julemåneden.» skriver han.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå Bærums Høyre-ordfører Lisbeth Hammer Krog med spørsmål om hva hun mener om partikollegaens svar. Krog har tirsdag formiddag ikke svart.

Strømme beklager ordvalget, men mener ikke tigging i nissedrakt på julaften er greit.

TAUS: Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) har ikke svart på Dagbladets henvendelser i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUS: Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) har ikke svart på Dagbladets henvendelser i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Det var dumt av meg å sette tiggergrupper opp mot hverandre, og at jeg tok i bruk dumme ordvalg. Jeg mener fortsatt at tigging i nissedrakt på julaften ikke er greit. Jeg beklager og ber om unnskyldning for min kommentar», skriver han.

- Innbyggerne i Bærum heldige

Bærums befolkning har i gjennomsnitt en formue på 1,35 millioner kroner, og har dermed Norges fjerde rikeste innbyggere.

- Kan hele denne debatten gi et ufordelaktig bilde av Bærum kommune?

- Tiggere oppholder seg i befolkningstette områder. De hadde ikke valgt Oslo og Bærum hvis det ikke var mulig å få litt økonomisk støtte i koppen der, sier Strømme til Dagbladet.

Han peker på at Bærum ikke har kommunalt tiggerforbud, mens regjeringen har foreslått å forby organisert tigging i Norge. Bare Lillesand kommune har i dag forbudet, etter at Arendals ble opphevet 30. april, skriver NRK.

- Jeg skjønner at man ser på innbyggerne i Bærum som heldige, som bor i en relativt velstående kommune. Men jeg håper ikke og tror ikke vi er dårligere til å støtte frivillige organisasjoner og privatpersoner med dårlig råd når de er registrert her, sier Strømme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!