Tigger miljøbevegelsen om hjelp

Miljøvernminister Siri Bjerke var ydmyk i møte med miljøbevegelsen i går. Hele dagen ble hun fotfulgt av demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siri Bjerke har fått Stoltenberg-regjeringens uriaspost. Fra det øyeblikket hun viste seg på Slottsplassen som nyslått statsråd, haglet slagordene fra gasskraftmotstandere. Hun svarte med å be om hjelp.

- Dere er viktige, dere kan utrolig mye, dere har betydd mye og kommer til å bety mye for miljøet. Jeg kommer til å be dere om hjelp, om støtte, og om samarbeid, lød Bjerkes ydmyke tiltredelseserklæring overfor miljøbevegelsen.

Alle midler

Under hele gårsdagen ble hun fotfulgt av demonstranter som viste «Nei til gasskraft»-plakater og truet med å bruke alle midler for å hindre bygging av gasskraftverk.

Den spinkle og småvokste Bjerke blir sjef for et av regjeringens minste departementer.

Men hun må vise stor styrke: Hennes innsats kan bli avgjørende for regjeringen Stoltenberg. For i stortingsvalget neste år kan hennes tyngde, dyktighet og innsats vippe i Ap-favør dersom hun lykkes i å reparere det lurvete rykte som verdi- og miljøparti.

De første meningsmålingene etter regjeringsskiftet viser at Ap går kraftig tilbake, mens særlig KrF og Venstre har vunnet på å rendyrke sin miljøprofil. Utnevnelsen av «gasskraftsosialisten» Olav Akselsen som olje- og energiminister, har også virket som en rød klut på en samlet miljøbevegelse - som lover å benytte alle midler for å få Ap til å snu.

Ydmyk - og viljesterk

- Vi er uenige om gasskraftverkene, men det er jo ikke sikkert om forurensende gasskraftverk blir bygd. Det Ap har gjort, er å åpne for muligheten, sa Bjerke.

Men bak all ydmykhet og forsonende utspill skimtes en bestemt vilje. Tydeliggjort i svaret på Dagbladets spørsmål om hun trengte betenkningstid da Jens Stoltenberg ringte torsdag ettermiddag.

- Jeg var ikke i tvil om å ta utfordringen.

Etter det Dagbladet erfarer, var Bjerke helt til sluttfasen plassert inn som forsvarsminister. Sluggeren Thorbjørn Berntsen var aktuell som miljøvernminister. Men til slutt ble det Siri Bjerke som fikk jobben.

cato.vogt-kielland@dagbladet.no