Tiggere kan få tre måneders fengsel

- Menneskelig og økonomisk meningsløst, mener Sveinung Rotevatn (V)

- MENINGSLØST: Stortingsrepresetnant Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordane er lite imponert over regjeringen som har gått sammen med Senterpartiet for å tillate lokale tiggeforbud. Et nasjonal forbud er varslet til neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- MENINGSLØST: Stortingsrepresetnant Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordane er lite imponert over regjeringen som har gått sammen med Senterpartiet for å tillate lokale tiggeforbud. Et nasjonal forbud er varslet til neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at regjeringen fikk med seg Senterpartiet på laget, er det nå fritt fram for kommuner å innføre lokale tiggeforbud.

I de kommunene som gjør det, kan tiggerne straffes med bøter eller inntil tre måneders fengsel.

Det går fram av justisminister Anders Anundsens (Frp) svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

- Jeg mener det blir meningsløst å fengsle noen i tre måneder for tigging, selvsagt først og fremst av prinsipielle grunner: Det er ikke en straffeverdig handling. Men jeg mener også at en slik bruk av samfunnets ressurser vil være det glade vanvidd, sier Rotevatn til Dagbladet.
     - Meningsløst Rotevatn viser til at det koster å ha folk i fengsel. I 2011 kostet utenlandske fanger i norske fengsel skattebetalerne én milliard kroner i året, med en snittkostand på 800 000 per fange, ifølge TV2.

- Om de i fullt alvor tenker å fengsle folk i månedsvis for tigging, vil det være både menneskelig og økonomisk meningsløst. Jeg kan tenke meg betydelig viktigere formål å bruke de pengene på - og betydelig mer aktuelle personer som burde sitte i de cellene, sier Rotevatn.  

- Nå er det altså slik at Norge i årevis har blitt kritisert for menneskerettstridig overdreven bruk av glattceller. Dette har man forsvart seg mot ved å si at man mangler ordinære fengselsplasser. Om man da vil bruke fengselsplasser på folk som ikke er skyldig i annet enn å være fattige, vil det være en hårreisende prioritering, fortsetter han.  

Av svaret til justisministeren går det fram at han i liten grad ser for seg at tiggere vil straffeforfølges - selv i kommuner som innfører forbud:

«Det kan være grunn til å anta at politiets håndheving av et tiggerforbud ikke uten videre vil generere et stort antall straffesaker. Med støtte i et forbud vil politiet kunne pålegge personer som tigger å avslutte virksomheten, samt eventuelt bortvise dem fra området de befinner seg i, uten at det opprettes anmeldelser. Løsgjengerlovens forbud mot tigging ble langt på vei håndhevet på denne måten», skriver han i svaret.

Han også understreker også det blir opp til de aktuelle politidistriktene å fastsette hvordan et eventuelt forbud skal håndheves, inkludert bøtenivå, og at det siste hånd blir opp til domstolene å beslutte hva straffen skal være for overtredelser.   - Har allerede 200 millioner kroner i ubetalte bøter utestående Rotevatn mener det likefullt blir meningsløst å fengsle eller bøtelegge tiggere. I spørsmålet til statsråden viser han til at utenlandske lovbrytere skylder Norge nærmere 200 millioner kroner i ubetalte bøter og at Statens innkrevingssentral mener det i prinsippet er nærmest «frivillig» å betale bøtene for utenlandske statsborgere. Det fnyser Anundsen av:

«Jeg oppfatter det for øvrig som uttrykk for en unyansert generalisering å hevde at alle tilreisende østeuropeere er helt uten finansielle midler. Det vil være personer innen denne sammensatte grupperingen som er fullt ut i stand til å betale en bot», svarer han.

PS! Venstre har bombardert regjeringen med tiggerspørsmål den siste tiden. Hver eneste av partiets ni stortingsrepresentanter har stilt hvert sitt spørsmål. Så langt er fire av dem besvart. Se faktaboksen for en oversikt.

Venstres tiggerbombardement

I forrige uke sendte samtlige av Venstres ni repsententanter tiggerspørsmål til regjeringen. Her er de:

Fra partileder Trine Skei Grande til statsminister Erna Solberg (H).

 • Fra Ola Elvestuen til statsministeren (besvart)

Fra Ketil Kjenseth til statsministeren (besvart, av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp)).

Fra Iselin Nybø til justisminister Anders Anundsen (Frp)  (besvart)

Fra Abid Raja til justisministeren (besvart)

Fra Sveinung Rotevatn til justisministeren
(besvart)

Fra Pål Farstad til justisministeren  (besvart)

Fra Terje Breivik til justisministeren

I tillegg har representant André N. Skjelstad stilt følgende spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som ennå ikker lagt ut på Stortingets internettside:

«Hva vil statsråden bidra med slik at debatten om innføring av lokalt tiggerforbud vil skje uten rasistiske tilsnitt og uten at den rettes mot en allerede sårbar befolkningsgruppe, tilreisende romfolk?»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer