Tiggerinvasjonen som aldri kom

En flom av tiggende romfolk skulle drukne Norges hovedstad denne sommeren. Bølgen traff imidlertid aldri operahusets hvite italienske marmor.

ÉN TIGGER GJØR INGEN SOMMER: Det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, og i år skulle antallet uten tvil øke solid, varlset oslopolitiet. Ingen av delene var riktig, mener organisasjoner som møter denne gruppa på gata. Her utenfor Stortinget i slutten av april i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ÉN TIGGER GJØR INGEN SOMMER: Det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, og i år skulle antallet uten tvil øke solid, varlset oslopolitiet. Ingen av delene var riktig, mener organisasjoner som møter denne gruppa på gata. Her utenfor Stortinget i slutten av april i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om.»

Det sa politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold til VG 29. april i år.

Utspillet hvilte på anslaget politiet gjorde på antall tilreisende tiggere sommeren 2012 - da hevdet visepolitimester Roger Andresen at det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» til sammen i Oslo.

I tiggetåka Dagbladet fulgte i juni opp saken uten at herrene Sjøvold og Andresen ønsket å uttale seg. Pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal svarte først at hun ikke visste hvor 2000-tallet kom fra. Seinere slo hun fast at tallet ikke kom fra politiet, altså kunne ikke politiet svare for tallet de selv hadde brukt.

Faktisk var det ingen som vedkjente seg denne tallfestingen, men flere pekte på oslopolitet som opphav til tallet.

Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon gikk i strupen på oslopolitiet for det han mente var bruk av udokumenterte tall.

- SOLID ØKNING: I april varlset politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold en solid økning i tilstrømmingen av tiggere til Oslo i sommer. Økningen lar vente på seg. Foto: Jacques Hvistendahl
- SOLID ØKNING: I april varlset politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold en solid økning i tilstrømmingen av tiggere til Oslo i sommer. Økningen lar vente på seg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som har tiltak blant annet for tilreisende bostedsløse på gata i Oslo, tok skarp avstand både fra politets 2000-tall fra sommeren 2012 og påstanden om at årets sommer ville bringe en solid økning tiggere.

Deres syn på situasjonen har ikke endret seg:

- Har tusenvis av tiggere strømmet til hovedstaden i sommer?

- Nei, det har ikke det. Hos oss er det stabile tall. Det er hvert fall ikke flere mennesker som tigger, om noe så er det færre, sier Kari Gran i Kirkens bymisjon, som leder bymisjonens gatetilbud, Møtestedet, i Oslo.

Hard debatt Debatten om tilreisende tiggere raste på forsommeren - mye på grunn av situasjonen i fjor. I juli 2012 etablerte rundt 100 rumenere en provisorisk leir ved Sofienberg kirke i Oslo. Deretter ble det opprettet en leir på Årvoll der rundt 150 bodde en stund.

Debatten som raste da, ofte preget av harde ord og få nyanser, fortsatte på vårparten i år. I starten av mai kom regjeringen med en tiltaksplan, deriblant ei tiltakspakke på 10 millioner kroner.

2000: Det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» i Oslo i juli 2012, mente visepolitimester Roger Andresen. Politiet har imidlertid ikke foretatt tellinger som har gitt et slikt tall, og har seinere innrømmet at de ikke visste hvor tallet kommer fra.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
2000: Det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» i Oslo i juli 2012, mente visepolitimester Roger Andresen. Politiet har imidlertid ikke foretatt tellinger som har gitt et slikt tall, og har seinere innrømmet at de ikke visste hvor tallet kommer fra. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Mer kontroversielt var det at regjeringen åpnet for at kommuner kan innføre tiggefrie soner og tidspunkter.

- Ikke flere, heller færre Knut Haugsvær i Frelsesarmeen, som har kontor på Fyrlyset på Grønland i Oslo, er av samme oppfatning som Gran i Oslo Bymisjon:

- Vi mente på forsommeren at 2000-tallet i fjor var tatt ut av luften, og at vi forventet omtrent 400 i sommer. Vi ser ingen endring fra i fjor, og antallet er omtrent som vi trodde det ville bli. Faktisk har vi dager nå i sommer med færre tiggere enn vi hadde tidligere i vår, sier Haugsvær.

Allerede i starten av juli ble det varslet at det var færre romfolk i Oslo enn på samme tid i 2012. Den tendensen bekreftes nå av Oslo Bymisjon og Frelsesarmeen.

- En del tiggere til stede - Vi foretar ingen tellinger, så vi vet ikke hvor mange som er her. Men vi registrerer at det er en del tiggere til stede, sier pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal til Dagbladet.

Oslopolitiet har lenge argumentert for et tiggeforbud — uten å bli hørt. Siden tigging ikke er forbudt, kan politiet heller ikke foreta noen registreringer.

Tellingen som likevel ble gjort i fjor, som viste 194 tiggere på én dag i Oslo, var på oppdrag fra Politidirektoratet. Lignende tellinger ble gjort i alle andre politidistrikter med en aktuell tiggesituasjon.

Tiggere kan likevel havne i politiets registre for andre forhold, eksempelvis ordensforstyrrelser. Politiet i Oslo har imidlertid ingen oversikt over hvorvidt de har vært flere slike oppdrag i sommer, enn eksempelvis i fjor.

- INGEN ØKNING: Kari Gran i Kirkens Bymisjon i Oslo så ikke 2000 tiggere i fjor, og ser ingen økning i år. Foto: Torstein Ihle
- INGEN ØKNING: Kari Gran i Kirkens Bymisjon i Oslo så ikke 2000 tiggere i fjor, og ser ingen økning i år. Foto: Torstein Ihle Vis mer

- Har dere ingen indikatorer som kan si noe om antallet tiggere i Oslo i sommer?

- Nei, svarer Grøndal.

- INGEN ØKNING: Heller ikke Knut Haugsvær i Frelsesarmeen så 2000 tiggere i fjor, og ser heller ingen økning i år. Foto: Knut Falch  / SCANPIX .
- INGEN ØKNING: Heller ikke Knut Haugsvær i Frelsesarmeen så 2000 tiggere i fjor, og ser heller ingen økning i år. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer