Tiggerinvasjonen som aldri kom

En flom av tiggende romfolk skulle drukne Norges hovedstad denne sommeren. Bølgen traff imidlertid aldri operahusets hvite italienske marmor.

ÉN TIGGER GJØR INGEN SOMMER: Det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, og i år skulle antallet uten tvil øke solid, varlset oslopolitiet. Ingen av delene var riktig, mener organisasjoner som møter denne gruppa på gata. Her utenfor Stortinget i slutten av april i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ÉN TIGGER GJØR INGEN SOMMER: Det var 2000 tiggere i Oslo i fjor, og i år skulle antallet uten tvil øke solid, varlset oslopolitiet. Ingen av delene var riktig, mener organisasjoner som møter denne gruppa på gata. Her utenfor Stortinget i slutten av april i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om.»

Det sa politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold til VG 29. april i år.

Utspillet hvilte på anslaget politiet gjorde på antall tilreisende tiggere sommeren 2012 - da hevdet visepolitimester Roger Andresen at det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» til sammen i Oslo.

I tiggetåka Dagbladet fulgte i juni opp saken uten at herrene Sjøvold og Andresen ønsket å uttale seg. Pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal svarte først at hun ikke visste hvor 2000-tallet kom fra. Seinere slo hun fast at tallet ikke kom fra politiet, altså kunne ikke politiet svare for tallet de selv hadde brukt.

Faktisk var det ingen som vedkjente seg denne tallfestingen, men flere pekte på oslopolitet som opphav til tallet.

Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon gikk i strupen på oslopolitiet for det han mente var bruk av udokumenterte tall.

Både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som har tiltak blant annet for tilreisende bostedsløse på gata i Oslo, tok skarp avstand både fra politets 2000-tall fra sommeren 2012 og påstanden om at årets sommer ville bringe en solid økning tiggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer