- Tiggerne utnytter blåøyde nordmenn

Turid Thesen har drevet hjelpearbeid i Romania i over 20 år. Nå er hun lei av tiggere som tror de skal bli rike i Norge.

 LEI: Turid Thesen(til høyre på bildet) har drevet hjelpearbeid i Romania i over 23 år. Hun mener tiggerne som kommer hit er frekke. Dette bildet er fra en tur til Romania Dagbladet og Thesen var med på i 2005. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet.
LEI: Turid Thesen(til høyre på bildet) har drevet hjelpearbeid i Romania i over 23 år. Hun mener tiggerne som kommer hit er frekke. Dette bildet er fra en tur til Romania Dagbladet og Thesen var med på i 2005. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag reiser hun til Romania for å hjelpe til nok en gang, men tiggerdebatten i Norge gjør henne oppgitt.

- Vi er blåøyde. De reiser hit for å bli rike og de utnytter snillismen. Romfolket som kommer er frekke og intense. Jeg er helt ferdig med tiggerne som er her. Tigging må forbys, sier Thesen til Dagbladet.

- Tiggerne er eliten Det var Ranablad som først fortalte om synspunktene til Turid. Hun hevder at tiggerne som kommer til Norge er selve eliten av romfolket.

- Det er de sterke som kommer. De svake sitter igjen i Romania uten mulighet, eller ønske, om å dra for å tigge. Den siste tiden har jeg sett flotte boliger, nei slott, som skyter opp i fattige deler av landet. Mye av dette er finansiert av pengene som de får fra Norge, sier hun til avisa.

Thesen forteller til Dagbladet at hun mener tiggerne som reiser hit er kyniske.

- De tar med seg gamle og syke mødre for å få sympati. I tillegg klager mange på at ungene ikke får gå på skole, det er løgn. Problemet er at romfolket ikke vil at ungene skal lære seg rumensk på skolene i Romania. Nei, dette er bare tull, sier hun til Dagbladet.

40.000 kroner for reisen I fjor sommer ble hun kjent med Liviu og Irina fra romfolket som var i Mo i Rana for å tigge. Sammen med gatediakon Terje Solvi og Ranas befolkning sørget hun i løpet av få dager for å samle inn nok penger slik at paret kunne reise hjem til barna sine.

Men akkurat der stanset det som kunne ha vært en rørende historie om barmhjertighet, skriver Ranablad.

— Inkludert den gangen i sommer har de vært her fire ganger. Fire ganger! Jeg har regnet på hva det har kostet å kjøre helt fra Romania og hit tur retur, og det ligger på rundt 5.000 kroner per vei. Og hvor har de fått tak i de pengene?, sier Thesen til avisa.

Thesen bekrefter denne historien til Dagbladet

- Ja, dette stemmmer. Så jeg bestemte meg for å dra ned til landet for å besøke dem, men da var de på vei til norge igjen. Så da samlet vi inn mye penger, leker og klar til dem. Da jeg kom ned til Romania fant jeg dette i søpla, sier hun til dagbladet.

Delte meninger Meningene om tigging bør forbys eller ikke er mange. Politidirektoratet vil forby utendørs overnatting i håp om få slutt på tiggingen.

Justisminister Grete Faremo (Ap) er motstander av et generelt tiggerforbud og vil heller innføre meldeplikt.

I forrige måned kom det ut en måling at 6 av 10 vil ha forbud i Norge.

Turid Thesen er klar i sin sak, og mener at tigging bør forbys.

- Jeg er ikke rasehater eller legger romfolket for hat. Vi hjelper dem med hus og penger i Romania. Problemet er at de som er så frekke og kommer hit, har det godt i hjemlandet. De bor innendørs mesteparten av vinteren, klarer seg bra og har et bra liv, sier hun til Dagbladet.

- Problemet er at nordmenn blir lurt av det uskyldige uttrykket og den frekke tilnærmelsen. Dette utnytter de til det fulle, sier hun.