Tiggerproblem blir kasteball

Statssekretær hos justisdepartementet i Astri Aas-Hansen advarer mot politisk boksekamp om ansvaret for tiggerene.

DÅRLIG Astri Aas-Hansen (Ap), statssekretær i justis-og beredskapsdepartementet, mener det er en dårlig idé å lage politisk kamp ut av et sosialt problem som tigging. Oslo-politikere fra både Høyre og Arbeiderpartiet mener staten er alt for passiv.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
DÅRLIG Astri Aas-Hansen (Ap), statssekretær i justis-og beredskapsdepartementet, mener det er en dårlig idé å lage politisk kamp ut av et sosialt problem som tigging. Oslo-politikere fra både Høyre og Arbeiderpartiet mener staten er alt for passiv. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teltleiren utenfor Sofienberg kirke har fått Høyre-Ordfører Fabian Stang til å ønske et forbud mot tigging, mens byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre mener staten bør bruke sin rett til å frata EØS-borgere retten til å bo i Norge hvis de ikke kan forsørge seg selv. 

- EØS-avtalen sier at hvis disse menneskene ikke kan forsørge seg selv så kan staten vise dem ut. Hvis ikke en ønsker å gjøre dette så må staten finne en annen løsning, mener Røsland.  

En ny meningsmåling, gjort for Dagbladet, viser at tre av fire er enig med Stang om tiggerforbudet.

Begrenset spillerom - Jeg synes det er en fryktelig dårlig idé å gjøre dette om til en politisk boksekamp mellom partier og forvaltningsorganer. Her må vi samarbeide og ha tett dialog for å løse dette problemet, sier Statssekretær i justisdepartementet Astri Aas-Hansen fra Arbeiderpartiet.

Hun mener det skal mye til før staten kan ta fra tiggerene retten til å være i Norge.

VIS UT:Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir. Tv. byrådssekretær Brigitte Jordahl.Røsland mener Norge kan vise ut tiggerne om de ikke klarer å forsørge seg selv.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
VIS UT:Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir. Tv. byrådssekretær Brigitte Jordahl.Røsland mener Norge kan vise ut tiggerne om de ikke klarer å forsørge seg selv. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Tigging er en lovlig måte å skaffe seg penger på. Det er først dersom en EØS-borger blir en «urimelig byrde for offentlige velferdsordninger» at oppholdsretten kan bortfalle, sier Hansen.

Må få meldeplikt Leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler mener både Oslo byråd og departementet er alt for passiv i saken. Han mener Oslo må få til en meldepliktordning slik de har i Bergen.

I Bergen har antall tiggere blir redusert med en tredjedel etter at meldeplikten ble innført,  og tidligere har fungerende politistasjonssjef i Bergen, Jørn Solsvik, etterlyst like regler for behanling av tiggere i hele landet.

FORBUD: Oslo ordfører Fabian Stang fra Høyre mener et forbud mot tigging er lureste. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
FORBUD: Oslo ordfører Fabian Stang fra Høyre mener et forbud mot tigging er lureste. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Det eneste som hindrer at en slik meldeplikt i Oslo er en disputt mellom politidirektoratet og Oslo byråd om ordlydene i en slik lov. Det synes jeg er for barnslig. Her må justisdepartementet skjære gjennom og finne en løsning. Det er to år siden forslaget om meldeplikt ble vedtatt i Oslo bystyre, sier Bøhler.

Astri Aas-Hansen i justisdepartementet mener Oslo kommune ønsket et lokalt forbud mot tigging, og at det derfor ble underkjent av Politidirektoratet.
 
- Oslo politidistrikt ville ikke ha meldeplikt, de mener de ikke ville klare å administrere det. Så der står den saken, sier Aas-Hansen. Hun sender ballen tilbake tilbake til Oslo-byrådet, som hun mener sammen med politiet i Oslo burde finne en løsning, for eksempel ved at kommunen administrerer registreringen, mens politiet håndhever den.

MELDEPLIKT: Leder for Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler synes justisdepartementet burde hjelpe Oslo kommune i håndteringen av den økende tiggingen. 

Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MELDEPLIKT: Leder for Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler synes justisdepartementet burde hjelpe Oslo kommune i håndteringen av den økende tiggingen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer