Tikkende sex-bombe i Sør-Afrika

CAPE TOWN (Dagbladet.no) De fleste i Sør-Afrika vet hvordan hiv spres, likevel er over 10 prosent av befolkningen hiv-smittet eller aids-syke. Nå kan du møte Paddy Nhalapo på Dagbladet.no, en av de mange som driver informasjonsarbeid i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har kommet til Norge i forbindelse med Operasjon Dagsverk, og har reist rundt på skolebesøk.

Det store antallet syke i hjemlandet hans bare øker, til tross for kondomkurs, dukketeater og undervisningsopplegg. Sør-Afrika bærer på en tikkende befolkningsbombe som truer med å eksplodere.

4,2 millioner av landets rundt 40 millioner innbyggere er hiv-smittet eller aidssyke, og antallet øker med 33 prosent hvert år. Enkel matematikk tilsier at folk ikke har fått med seg det vesentlige budskapet i de utallige aidskampanjene som har vært gjennomført. På enorme plakater rundt om i Cape Town henger det kjempekondomer som skal minne folk om å være forsiktige.

Men det er de ikke.

Kondomkurs

Å begrense hiv dreier seg stort sett om økt bruk av kondom. Med tydelig selvironi forklarer en av kursholderne hvordan de i begynnelsen etter kondom-demonstrasjonen stiftet fast informasjonsmateriellet til gummivarene, uten tanke på at de med det kanskje bidro til å sende folk i døden.

Teater mot hiv

- Det kan se ut som om smittetallene har økt, men det kan være et etterslep fra den tida da det ikke gikk ut noen informasjon, sier Brigid Schutz, en av tre som driver organiasjonen Arepp, som informerer om hiv og aids ved hjelp av teater.

Nærmere 30 frilansskuespillere reiser rundt i Sør-Afrika med selvskrevne teaterstykker beregnet på barn fra tre år og opp til gymnasalder.

I 13 år har Arepp vært på veiene, og temaene varierer fra region til region.

- For de yngre driver vi mer med opplysning rundt seksuelle spørsmål. I enkelte regioner av landet ser vi at det er flere spørsmål rundt seksuelt misbruk i familiene, andre steder er folk mer opptatt av barnegraviditeter, sier Brigid Schutz til Dagbladet.no.

En av gruppene turnerer i Norge med forestillingen 'Look before you leap' (Se før du hopper) i forbindelse med årets Operasjon Dagsverk. Arepp er en av organisasjonene som vil få OD-midler, pengene skal brukes til et nytt stykke for gymnaselever.

Hvis du er i Nordland, Østfold, Oslo eller Akershus fra 27. oktober kan få med deg teaterstykket.

Les mer på OD's hjemmeside

Arepps hjemmeside

SOLIDARITET: Sør-Afrikas parlamentsbygning pyntet med solidaritetssløyfa under verdens aidsdag. 50 millioner mennesker er hiv-smittet, de fleste av dem bor i Afrika.