TikTok-«bombe»: - Uforståelig

To statsråder har hatt den omstridte TikTok-appen på sin jobbtelefon. En av Erna Solbergs tidligere statssekretærer sier den borgerlige regjeringen ga klar beskjed internt om å unngå den kinesiske appen. Dagens regjeringen har ikke gitt noen slike instrukser.

TIKTOK TIL BESVÆR: Jonas Gahr Støre og Statsministerens kontor har ikke bedt sine statsråder unngå å laste ned TikTok på jobbtelefonen. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIKTOK TIL BESVÆR: Jonas Gahr Støre og Statsministerens kontor har ikke bedt sine statsråder unngå å laste ned TikTok på jobbtelefonen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg kunne knapt tro det jeg leste, sier stortingsrepresentant Grunde Almeland (V).

Nylig kunne Dagbladet fortelle at to statsråder har hatt den kontroversielle appen TikTok på sin jobbtelefon.

De to, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap), har heller ikke fått noen instrukser fra Statsministerens kontor om å unngå TikTok. Slike instrukser finnes ikke, kan Dagbladet nå fortelle.

- At regjeringsmedlemmer og andre høyt oppe i embetsverket tilsynelatende ikke blir advart mot TikTok er for meg et mysterium, sa Gaute Bjørklund Wangen til Dagbladet.

- Ingen voksne hjemme?

Han er førsteamanuensis ved NTNU og ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet.

Grunde Almeland, som var statssekretær i Erna Solbergs regjering, sier den borgerlige regjeringen var tydelige internt på å ikke ha TikTok på jobbtelefoner.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet forteller om hvorfor det er problematisk at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Årsaken til det var at mye sensitiv informasjon da kunne knabbes.

- Det er så mye sensitiv informasjon på telefonen til en statsråd eller statssekretær. Vi politikere er mye på farten - vår jobbtelefon er også vår bærbare pc. Jeg synes det er utrolig naivt at Statsministerens kontor ikke har gitt sine statsråder klar beskjed om å ikke laste ned TikTok. Er det ingen voksne hjemme? Kort fortalt så er dette uforståelig, sier Almeland til Dagbladet.

RISTER PÅ HODET: Venstre-politiker Grunde Almeland var også statssekretær i Erna Solbergs regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RISTER PÅ HODET: Venstre-politiker Grunde Almeland var også statssekretær i Erna Solbergs regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kinesisk problem

Den kinesiske appen TikTok krever at bruker samtykker til å gi innsyn i store mengder privat data. Kinesisk lovgivning åpner også for at myndighetene i Beijing kan få tilgang til denne informasjonen.

Almeland understreker også betydningen av at TikTok er kinesisk, ikke svensk eller tysk, for eksempel.

- I Kina har de en politikk hvor myndighetene kan kreve innsyn i den dataen som TikTok har samlet fra norske statsråder, understreker Venstre-politikeren.

Gjennom høsten har både Stortinget og Dagbladet forsøkt å få svar fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hun har hatt TikTok på jobbtelefonen. Mehl er aktiv på TikTok.

Sp-toppen har igjen og igjen unnlatt å besvare spørsmålet.

Ingen formell instruks

Dagbladet er kjent med at heller ikke Solberg-regjeringen hadde noen offisiell instruks om å unngå TikTok.

Men under Erna Solbergs regjeringstid skal det uoffisielt ha vært klar beskjed om å ikke laste ned TikTok-appen på jobbtelefoner, etter det Dagbladet forstår.

- Statsministerens kontor har ikke gitt instrukser om bruk av TikTok, men alle medlemmene i regjeringen får råd om trygg og sikker bruk av sosiale medier. Vi har tillit til at våre statsråder bruker denne og andre apper på en forsvarlig måte, sier Kristoffer Thoner (Ap), statssekretær ved SMK, til Dagbladet.

Netflix-serien «Wednesday» har blitt en stor suksess de siste ukene, og en trend sprer seg lengre enn man skulle tro. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Tiktok / Netflix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer