Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til å leve med?

Navn: Thorbjørn Jagland Alder: 48 Yrke: Partiformann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan Ap leve med en leder som skyr makt? spurte Solveig Ruud i Aftenposten fredag. Svaret er ja, i hvert fall i overskuelig framtid. Til tross for historien med Reiulf Steen er det ingen tradisjon i Arbeiderpartiet for at man kaster sine ledere. Dessuten eier Jagland i stor grad partiorganisasjonen etter sine strategiske roller som leder for AUF (1977- 81), partisekretær (1986- 92), partiformann (1992- ) og statsminister (1996- 97).Likevel: Det er ikke bare AUFs fylkesleder i Nord-Trøndelag, Arild Grande, som mener at Jagland er ute av stand til å profilere partiets politikk og at han derfor må gå av.

- Vi er livredde når Jagland står på talerstolen. Mer redde enn når Jamtfall står i mål for Rosenborg, sier den unge opprører - som hevder han har bred støtte både i fylkingen og partiet. Men slike krav fra den utålmodige ungdom er nesten bare som det skal være fra det hold, de forekom selv da Gro var på toppen av sin popularitetskurve. På sentralt partihold innrømmes det som alle kan se, at Jagland sliter i motbakke, og at han ikke kommuniserer godt. Men samtidig understrekes det at det ikke foreligger noen situasjon.Det er halvannet år siden Jagland valgte å gå av som statsminister etter å ha stilt kabinettsspørsmål til velgerne. Minst 36,9 prosent av stemmene krevde han, men fikk bare 35,0. Derfor overlot han regjeringen til tre partier som til sammen hadde 25 prosent av stemmene. Siden har han nektet å samarbeide om budsjetter fordi han ikke kan tåle kontantstøtten, samtidig som han har refset, malt Fanden på veggen og tordnet mot det han kaller regjeringspartienes uansvarlighet.Slik har Frp's 25 representanter større innflytelse enn Arbeiderpartiets 65, og Odd Einar Dørum fra Venstre er med sine 4,5 prosent en mer profilert maktutøver enn Jagland. Velgerne synes ikke imponert, verken av parti eller leder. Det hjalp neppe på Jaglands humør da Gro i sin annen bok skrev at hun hadde tvilt sterkt på hans evner til å bli partileder, og at hun ville foretrukket Jens Stoltenberg.Men i Risør foretrekker man Jagland. Han har gjort denne hyggelige sørlandsbyen til sitt annet hjem, og er ikke bare akseptert av lokalbefolkningen, men er blitt direkte populær. I går holdt han tale for dagen. Man skal vel ikke være stor profet for å si at han før neste stortingsvalg nærmer seg, vil få langt mer tid å tilbringe der.For bakom synger Stoltenberg.