Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turisthatet vokser:

Til aksjon mot masseturisme

- Det virker som turistene etterlater hjernen hjemme, mener turismeekspert Åsa Grahn. I helga gikk aktivister til aksjon mot masseturisme på Mallorca.

TIL AKSJON: I helga gikk aktivistgrupper i Palma til aksjon mot masseturisme. FOTO: Enrique Calvo / Reuters / NTB Scanpix
TIL AKSJON: I helga gikk aktivistgrupper i Palma til aksjon mot masseturisme. FOTO: Enrique Calvo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer, sol og paraplydrinker frister mange nordmenn til å reise til sydligere strøk om sommeren. En stor del velger Spania, men det er ikke alle spanjolene like fornøyde med.

For 10 til 20 år siden ble turisme for mange land sett på som veien ut av «fattigdommen», siden turisme genererer inntekter.

Men denne helga gikk derimot aktivister på den spanske ferieøya Mallorca til protestaksjon mot masseturisme.

«DREPER BYEN»: Lokale hoteller ble vandalisert. FOTO: Tot Inclos
«DREPER BYEN»: Lokale hoteller ble vandalisert. FOTO: Tot Inclos Vis mer

«Turisme dreper Mallorca»

På hoteller i Palma, hovedstaden i den spanske autonome regionen Balearene, tagget de blant annet «turisme dreper byen». Mens på den internasjonale flyplassen Palma Airport, ble tilreisende turister møtt med plakater med slagord som «en flyging i minuttet er uholdbart» og «turisme dreper Mallorca».

I etterkant av aksjonen har aktivistgruppen Tot Inclos tatt på seg skylda for hotellvandaliseringen. De holder nemlig hotellkjedene ansvarlige for konsekvensene den massive turismen har for lokalbefolkningen på ferieøya.

TURISTHAT: Den venstreradikale ungdomsgruppa Arran publiserte i fjor videoer av angrep på en turistbuss i Barcelona, og ramponeringer av restaurantområder på Mallorca. Video: Arran Vis mer Vis mer

Kritiserer utviklingen

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, sier at masseturisme fører til et overforbruk av lokale ressurser. For ikke bare naturressursene forvitrer, men også kulturen ødelegges av flommen av turister.

- En ting jeg synes er vanvittig tragisk, er at europeere og skandinaver kjøper opp boliger i byene, og setter sitt eget preg på det. I tillegg tar dagligvareforretningene inn masse utenlandske produkter, for å blidgjøre turistene, sier Grahn.

- Turistene tar for seg, mens lokalbefolkningen blir skviset ut, følger hun opp.

Palmas ordfører, Antoni Noguera, har derimot gått ut og kalt protestaksjonen «uansvarlig».

- Jeg tror ikke noen liker det - å bli mottatt på denne måten. Jeg mener ikke at turistene fortjener å bli kritisert, sier han ifølge britiske The Telegraph.

Tar grep

Tidligere denne sommeren har vi også opplevd protestaksjoner både på Ibiza og i Barcelona. Lokale myndigheter på Balearene har prøvd å ta grep ved å innføre turistskatter, og i april annonserte de et forbud mot korttidsleie av leiligheter i Palma.

SPARKER TIL: Bulgarske myndigheter skal først ha publisert klippet på sine hjemmesider. En svensk 53 år gammel turist er nå fengslet etter at den 60 år gamle hotellansatte mistet bevisstheten. Video: CNN Vis mer

I fjor ble det anslått i en undersøkelse av Respons Analyse for Sparebank1 at over en halv million nordmenn la ferien sin til Spania. Ifølge TUI er Spania det nest mest populære feriestedet blant nordmenn i år, bare slått av Hellas.

Lokalbefolkningen på ferieøyene har også sett seg lei av turistenes hensynsløse atferd. Grahn nevner en episode hvor en turist skal ha gått inn på en dagligvarebutikk naken som et eksempel. I tillegg kommer utagerende fyll.

- Det virker som om flere turister etterlater hjernen hjemme. De tar ferie fra hverdagslige krav, og derfor tror de at de kan oppføre seg annerledes enn de gjør hjemme, sier Grahn.

PLAKATER: Det ble også aksjonert mot Palma Airport. Der ble tilreisende møtt med dette. Foto: Endavant OSAN
PLAKATER: Det ble også aksjonert mot Palma Airport. Der ble tilreisende møtt med dette. Foto: Endavant OSAN Vis mer

Hjemmeferie?

Hun mener at løsningen må være en holdningsendring, og har tro på at den nye generasjonen ønsker å reise til nye steder for å oppleve mer enn bare sol og fyll.

- Vi vil alltid ha førstegangsreisende som ikke er bevisste på egen atferd. Men håpet er at den kommende generasjonen blir lært opp til å lese seg opp, og respektere stedene de reiser til, sier hun.

Grahn foreslår også at nordmenn kan vurdere andre steder enn de aller mest populære. Og kanskje til og med også vurdere andre tidspunkter på året. Dette for å lette trykket på de mest utsatte stedene.

- Eller så kan man jo bli hjemme. Å reise i Norge er veldig miljøvennlig. Samtidig har været vært kjempebra, så jeg synes nesten litt synd på dem som har reist til Syden i år, sier Grahn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!