Turisthatet vokser:

Til aksjon mot masseturisme

- Det virker som turistene etterlater hjernen hjemme, mener turismeekspert Åsa Grahn. I helga gikk aktivister til aksjon mot masseturisme på Mallorca.

TIL AKSJON: I helga gikk aktivistgrupper i Palma til aksjon mot masseturisme. FOTO: Enrique Calvo / Reuters / NTB Scanpix
TIL AKSJON: I helga gikk aktivistgrupper i Palma til aksjon mot masseturisme. FOTO: Enrique Calvo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommer, sol og paraplydrinker frister mange nordmenn til å reise til sydligere strøk om sommeren. En stor del velger Spania, men det er ikke alle spanjolene like fornøyde med.

For 10 til 20 år siden ble turisme for mange land sett på som veien ut av «fattigdommen», siden turisme genererer inntekter.

Men denne helga gikk derimot aktivister på den spanske ferieøya Mallorca til protestaksjon mot masseturisme.

«Turisme dreper Mallorca»

På hoteller i Palma, hovedstaden i den spanske autonome regionen Balearene, tagget de blant annet «turisme dreper byen». Mens på den internasjonale flyplassen Palma Airport, ble tilreisende turister møtt med plakater med slagord som «en flyging i minuttet er uholdbart» og «turisme dreper Mallorca».

I etterkant av aksjonen har aktivistgruppen Tot Inclos tatt på seg skylda for hotellvandaliseringen. De holder nemlig hotellkjedene ansvarlige for konsekvensene den massive turismen har for lokalbefolkningen på ferieøya.

Kritiserer utviklingen

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, sier at masseturisme fører til et overforbruk av lokale ressurser. For ikke bare naturressursene forvitrer, men også kulturen ødelegges av flommen av turister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer