Til aksjon mot nettgrisene

Voksnes nettjakt på mindreårige sexpartnere skal stoppes. I går møttes toppene innen myndigheter og nettindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet er en følge av Magasinets avslørende reportasjer om hvordan chattekanaler for barn og unge på Internett fungerer som marked for voksne på jakt etter sex med barn.

-  Det har tatt tid å få samlet alle som bør være med, men nå er vi i gang med jobben om å få på plass en lovgivning som kan stoppe grisene, sier statssekretær Rita Sletner.

Modernisering

Et sentralt tema var om det er behov for en helt ny lovgivning, eller om den eksisterende kan brukes hvis den tilpasses dagens forhold.

Departementet vil blant annet se på lovgivningen i England, både før og etter «grooming-paragrafen» ble innført for et drøyt år siden. Denne paragrafen gir politiet anledning til å gripe inn dersom en voksen avtaler å møte et barn han eller hun har kommunisert med minst to ganger i forkant.

-  Overgrep er ikke noe nytt. Det er Internett og måten å få kontakt med ofrene på, som er nytt. Vi har nok de fleste hjemlene som skal til for å forhindre overgrep, men det hadde utvilsomt vært lettere for politiet å gripe inn dersom lovgivningen var klarere, sier Harald Skjønsfjell fra Nye Kripos.

Han understreket betydningen av at foreldre og barn faktisk går til anmeldelse når de mener noe straffbart skjer.

Nordisk diskusjon

ARBEIDSGRUPPA: Representanter fra organisasjoner, myndigheter, politi og internettindustrien møttes hos statssekretær Rita Sletner (nummer fire f.v.) i Justisdepartementet i går. Foto: Truls Brekke
ARBEIDSGRUPPA: Representanter fra organisasjoner, myndigheter, politi og internettindustrien møttes hos statssekretær Rita Sletner (nummer fire f.v.) i Justisdepartementet i går. Foto: Truls Brekke Vis mer

Justisminister Odd Einar Dørum vil ta opp problemet med sine nordiske kolleger under et møte i Danmark neste uke.

Foreløpig mangler samtlige nordiske land en klar lov på området.Deltakerne på gårsdagens møte treffes igjen til høsten for å jobbe videre med problemstillingene.