TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Donald Trump:

Til angrep med tordentale

Før spesialetterforskerens rapport blir lagt fram for offentligheten, gjør Trump selv sine gjentakelser til et poeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Jeg har retten til å kjempe tilbake, og jeg kjemper tilbake, ikke på vegne av meg selv, men på vegne av folket i dette landet».

Slik åpner videoen USAs president Donald Trump selv la ut på Twitter i ettermiddag. Videoen ble lagt ut før USAs justisminister William Barr orienterte pressen om publiseringen av den såkalte Mueller-rapporten.

I kveld blir en sladdet versjon av den nesten 400 sider lange rapporten publisert. Før det skjer, har Trump forsvaret klart. Og forsvaret består av et budskap presidenten har gjentatt gang på gang siden spesialetterforskningen begynte i 2017: «Ingen sammensvergelse!»

Gjentar og gjentar

For etter videoens innledende forsvarstale, er det nemlig gjentakelser av Trumps budskap som gjøres til et poeng. Ti ulike videoklipp tatt ved forskjellige anledninger viser presidenten som sier «ingen sammensvergelse», eller «no collusion» på norsk.

Videre lar Trump CNN, nyhetskanalen Trump har refset siden han ble presidentkandidat, få en stor rolle i den 51 sekunder lange videoen.

Videoen viser to CNN-kommentatorer som snakker om sammendraget av Mueller-rapporten, som kom 24. mars. De to kommentatorene går langt på vei i å frikjenne Trump for anklagene mot ham.

Deretter avsluttes videoen med et klipp av en tordentale:

«Dette var en ulovlig 'takedown', som feilet. Og forhåpentligvis vil noen undersøke den andre sida».

Gjennom hele videoen spilles det storslått orkestermusikk i bakgrunnen.

Lang etterforskning

Etter flerfoldige avsløringer av Trump-kampanjens bindinger til Russland, eller personer tett knyttet til den russiske regjeringen, rett før og rett etter Trumps valgseier i 2016, ba det amerikanske justisdepartementet tidligere FBI-direktør Robert Mueller om å lede en spesialetterforskning av anklagene.

Siden 2017 har Mueller etterforsket anklagene om at Russland blandet seg inn i valget, og hvorvidt Trump-kampanjen samarbeidet med russerne.

Rapporten skal, ifølge justisminister Barr, slå fast at Russland blandet seg inn i valget, men «frikjenner» Trump og hans apparat i anklagene om at det skal ha vært et samarbeid mellom kampanjen og russere.

- Den grundige etterforskningen viser at det ikke var noen form for samarbeid eller samhandling mellom president Donald Trumps valgkampstab eller andre amerikanere og Russland under presidentvalget i 2016, sa Barr tidligere i ettermiddag.

- Det burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, la han til.

Sladdet versjon

Politisk press har tvunget Barr til å gi ut rapporten. Det skjer i kveld. Den nesten 400 sider lange rapporten skal først overgis til Kongressen, og deretter publiserer.

Rapporten blir sladdet, men Barr sier at det bare er visse deler av den som blir holdt tilbake fra det amerikanske folk.

Etter at Barr var ferdig med å orientere om offentliggjøringen, svarte Trump slik:

Hva er nytt?

Under Barrs orientering om publiseringen av Mueller-rapporten, kom han med flere hittil ukjente opplysninger om etterforskningen.

Han fortalte at Mueller har vurdert «ti episoder», handlinger utført av Trump, og hvorvidt disse kunne betraktes som «obstruction of justice», altså hindring eller motarbeidelse av en etterforskning.

Videre diskuterer Mueller-rapporten flere juridiske teorier som potensielt kunne ha ført til en tiltale på bakgrunn av disse «episodene». Rapporten avstår, som kjent fra før, fra å anbefale å ta ut en slik tiltale mot Trump.

Videre fortalte Barr at han og visejustisminister Rod Rosenstein var uenige i disse teoriene, og at han og Rosenstein vurderte bevisene dit hen at de ikke var tilstrekkelige til å ta ut tiltale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer