Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andrew Cuomo:

Til angrep på Trump

- Dersom Trump sitter hjemme og ser på TV, burde han komme seg opp og på jobb.

KRITISERTE TRUMP: Under dagens pressebrief ble det en krass tone mellom New York-guvernør Andrew Cuomo og president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
KRITISERTE TRUMP: Under dagens pressebrief ble det en krass tone mellom New York-guvernør Andrew Cuomo og president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Seint i går kveld, norsk tid, la president Donald Trump fram planene for gjenåpningen av USA.

Under dagens pressekonferanse kommenterte New York-guvernør Andrew Cuomo Trumps planer.

Da tok det ikke lang tid før det hele utviklet seg til et aldri så lite munnhoggeri mellom guvernøren og presidenten.

- Mindre snakk, mer handling

Retningslinjene Trump la fram i går kveld er veiledende, og åpner for at statene i stor grad kan fatte beslutninger rundt tidspunktet for gjenåpningen selv.

Likevel var det klart at delstatene må sørge for å ha enkelte ting på plass, som eksempelvis en omfattende testing - spesielt for helsearbeidere.

Fredag sa Cuomo at situasjonen med et nedstengt samfunn ikke er bærekraftig på sikt, verken for innbyggerne eller økonomien. New York har så langt utvidet nedstengningen til 15. mai, men ifølge Cuomo vil staten gradvis gå i gang med en ny fase som vil markere starten på gjenåpningen.

Samtidig la han til at det er urealistisk av Trump å legge et stort ansvar på statene for gjenåpning, uten å bidra økonomisk.

GJENÅPNING: Donald Trump sier at noen delstater er klare til å gjenåpnes i løpet av de kommende dagene. Video: AP/CNN Vis mer

Han påpekte også at myndighetene må koordinere en internasjonal leveranse av testmateriell fra land som Kina.

- De føderale myndighetene kan ikke tørke hendene sine og si «Det er statene som er ansvarlige for testingen». Vi kan ikke klare det. Vi kan ikke klare det uten føderal hjelp, sa Cuomo.

Det tok ikke lang tid før Trump responderte på guvernørens utsagn.

Mens pressekonferansen fortsatt pågikk, tok Trump til tastaturet. I et twitter-innlegg skrev han blant annet at Cuomo burde bruke mer tid på handling og mindre tid på å klage.

Han skrev også at New York har mottatt langt mer støtte enn andre stater, og at de som har bidratt, ikke engang har mottatt et takk fra guvernøren.

Tok til motmæle

Cuomo responderte med å si at dersom Trump sitter hjemme og ser på TV, burde han også komme seg opp og på jobb.

Han la også til at han ikke trenger Trump til å forklare ham som guvernør hva som står i delstatenes makt, eller å lese grunnloven for ham.

- Det eneste han gjør, for å være ærlig, er å si at det er opp til delstatene å avgjøre når man skal åpne igjen. Og forresten - det har alltid vært opp til delstatene. Jeg trenger ikke presidenten til å fortelle meg at jeg er guvernør, og jeg trenger ikke presidenten i USA til å fortelle meg hva som står i delstatenes makt. Det er gjort av Alexander Hamilton, Thomas Jefferson og James Maddison. Det er de som ga meg den makten. Jeg trenger ikke presidenten i USA til å lese grunnloven for meg.

PROPAGANDA: Da Donald Trump møtte pressen 13. april for siste nytt om coronakrisa i landet, viste han en video som fikk TV-stasjonene til å kutte signalet. Vis mer

Under pressekonferansen fortalte Cuomo også at 630 nye personer har dødd med coronaviruset i delstaten det siste døgnet. Det er en oppgang fra 606 i går.

Likevel understreket han at det er grunn til å ha en viss optimisme.

Antallet innlagte pasienter er nå 17 316. Det var en nedgang fra 17 735 sist døgn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!