Til barnas beste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den hissige debatten om homofiles konstitusjonelle «rett til å adoptere barn» på linje med heterofile er foreløpig lagt på is. Det private lovforslaget fra to SV-representanter hadde lenge flertall i Stortinget, inntil Barneombudet rykket ut og advarte mot å bruke «retten til å få barn» som et instrument i frigjøringen av homofile og lesbiske. Vi har også gjentatte ganger på denne plass advart mot å gjøre spørsmålet om omsorg for barn til en rettighetskamp for voksne, enten vi er hetero- eller homofile. I går ble det klart at lovforslaget vil bli utsatt og må gjennomgå en grundigere og trolig avdramatisert behandling i partiene. Dette støtter vi. En ny lovbehandling må ta utgangspunkt i barnets beste. Og den beste adopsjonspolitikken er den som legger til rette for at flest mulig ansvarlige voksne med stor omsorgsevne kan få bruke sine ressurser for barn som trenger dem.
  • Men i motsetning til Barneombudet vil vi hevde at tida helt sikkert er moden for å slutte å utelate homofile og lesbiske når vi vurderer hvem som er egnet til å adoptere barn. Forskning og erfaring viser at barn som vokser opp hos omsorgspersoner av samme kjønn, ikke lider overlast på grunn av en avvikende familiesituasjon. Verdien av trygge og kjærlige foreldre er åpenbart langt større enn faren ved å tilhøre en utradisjonell familie. Og nettopp derfor er det viktig at fordommer mot homofili fortsatt brytes ned, og at dette kan påvirke holdningene i alle land som i dag ikke vil adoptere bort barn til homofile og lesbiske og dermed går glipp av adoptivforeldre med stor omsorgskapital.
  • I går oppdaget Aftenposten at homofile samboere i partnerskap kan adoptere stebarn, uten at heterofile samboere kan gjøre det samme. Dermed har politikerne funnet enda en grunn til å gjennomgå adopsjonsloven i fred og ro. Vi minner om at målet må være at betingelsene for å få adoptere blir de aller beste - for barna. Målet må være å skape de beste rammene for å finne gode foreldre til barn som trenger dem. Og da har vi ikke råd til å holde oss med fordommer.