Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til begjær og besvær

Kysset kan være dypt, intenst og rått eller raskt, roterende og kvelende. Eller en høflig gest mellom statsledere. I en ny bok, kalt «The art of kissing», drøftes kyssets historie, utvikling og sosiale betdyning. Og ifølge forfatteren, amerikaneren William Cane, finnes det minst 25 måter å kysse på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Menneskers lepper skiller seg fra alle andre dyr på grunn av den svært tynne huden, forklarer androlog Ken Purvis til Dagbladet. På grunn av dette blir blodtilførselen synlig og leppene røde, og gjennom dem sender vi ut seksuelle signaler.

- I vår kultur er kyssing først og fremst et erotisk fenomen. Tungekysset symboliserer samleiet, og under et slikt kyss spiller partnernes tunger samme rolle som kjønnsorganene, sier Purvis, og fortsetter;

- De prostituerte i det gamle Hellas og Egypt brukte for eksempel rød leppestift som et synlig tegn på at de var flinke med munnsex.

Utallige måter

Boka til William Cane viser at det er mange måter å kysse på, men kysset, slik vi kjenner det i dag, hadde sitt utgangspunkt i lukting.

- Menneskers behov for nærhet gjorde at de begynte å snuse og stryke på hverandre. De fleste kjenner for eksempel til eskimoenes måte å kysse på, der nesene blir strøket mot hverandre. Etter dette har kyssingen blitt videreutviklet til også å omfatte bruk av tunga. Dette henger nok sammen med at folk fikk bedre munnhygiene, filosoferer Purvis.

Bruken av tunga når vi kysser stammer fra Frankrike. På 1800-tallet fantes det egne klubber hvor 10 til 12 mennesker samtidig, og med hverandre, prøvde å forbedre sin utøvelse av kunsten. Det er vel ingen overraskelse at kirken forbød disse klubbene i 1863.

Betydningen et kyss har er preget av hvor vi bor. I for eksempel Russland og Frankrike er det vanlig å kysse hverandre velkommen, mens kyssing på offentlige steder ikke er tillatt i Kina og Japan.
Cane viser i boka si til hvilken rolle kyss spiller i seksualakten hos trobianderne på øysamfunnet Ny-Guinea utenfor Australia. Her biter paret hverandres lepper til blods, river hårdotter fra hodet på hverandre og biter vekk øyenvippene til partneren mens de elsker.

Forskjellige

Flere studier har vist at menn og kvinner har ulike preferanser når det kommer til kyssing. Kvinner, for eksempel, liker å bli kysset på halsen og ørene, mens menn foretrekker tungekyss.

- De fleste menn vil benytte første anledning til å kysse med tunga. Omtrent halvparten av de kvinnene vi har pratet med sier at de synes dette virker direkte frastøtende fordi det oppfattes som for direkte, sier William Cane.

Å skrive en bok om kyssing, og attpåtil være professor i engelsk litteratur, har ikke gjort Cane til en sikker vinner hos damene.
- Det har faktisk tatt piffen fra kjærlighetslivet mitt. Når jeg møter en ny kvinne forventer hun at jeg skal være fabelaktig flink til å kysse. Prestasjonsangsten kommer, og jeg klarer aldri å leve opp til forventningene, sier Cane, fremdeles ugift i en alder av 44, til den engelske avisa The Sunday Times.

Ikke lett: Røde lepper sender ut seksuelle signaler, som mannen gjerne vil omsette i tungekyss...
Hele Norges coronakart