Til bords uten tariffavtale

De ansatte på Soria Moria mangler tariffavtale når de rødgrønne innleder regjeringsforhandlinger på hotellet mandag. Uheldig, mener restaurantarbeiderforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed bryter Arbeiderpartiet og SV prinsippet om at alle hoteller som partiene bruker skal ha en tariffavtale med de ansatte. Det skjer bare kort tid etter en valgkamp der «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» var et av signalordene til Arbeiderpartiet.

Når de skal sette seg til bords på konferansesenteret Soria Moria på Voksenkollen i Oslo, vil de bli servert av ansatte som ikke har tariffavtale.

Dette reagerer fagbevegelsen sterkt på. -  Vi synes de - av alle - burde benytte bedrifter med tariffavtale. Jeg oppfatter dette valget som de har gjort her som uheldig, sier Clas H. Delp, nestleder i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.

-  Det er mye viktig de skal forhandle om på Soria Moria, blant annet arbeidsmiljøloven og en mulig økning av skattefradraget for fagforeningskontingenten. Men dette er ikke bra, sier han.

På sine nettsider har Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet ei oversikt over alle hoteller med tariffavtale.

Soria Moria står ikke på lista.

Allmøte

Etter at de rødgrønne hadde valgt ut Soria Moria som arena for regjeringsforhandlingene, tok SV og Arbeiderpartiet kontakt med hotellet for å forsikre seg om at de ansatte hadde tariffavtale. Nå synes de likevel at det er greit å gå til bords ved hotellet, selv om de ikke har fått i stand tariffavtale.

 TAR KAKA:  Når de går til bords på konferansesenteret Soria Moria, serveres de rødgrønne av restaurantarbeidere uten tariffavtale. Dette er pinligst for Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Sp og Åslaug Haga var nemlig ukjent med forholdet. Foto: Bjørn Langsem
TAR KAKA: Når de går til bords på konferansesenteret Soria Moria, serveres de rødgrønne av restaurantarbeidere uten tariffavtale. Dette er pinligst for Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Sp og Åslaug Haga var nemlig ukjent med forholdet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  I og med at Soria Moria er eid av Legeforeningen, la vi til grunn at slike forhold var etablert. Vi ble overrasket da det viste seg å ikke være tilfelle. Derfor valgte vi å gå inn i dialog med ledelsen om at vi ønsket etablerte forhold. Vi er tilfreds med at det nå skal bli holdt et allmøte med de ansatte og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, sier Ap\'s sekretariatsleder Lars Erik Flatø.

Generalsekretær i SV, Bård Vegar Solhjell, sier han er fornøyd med hotellledelsens holdning etter at Ap og SV sendte brev om saken.

-  Vi oppfatter svaret som at ledelsen er interessert i å komme fram til en løsning. Vi er fornøyd med det ledelsen på hotellet har gjort så langt, sier Solhjell.

Arbeiderpartiet og SV har jobbet i måneder med å få i stand en tariffavtale på Soria Moria.

Ukjent for Sp

Men regjeringspartiet Senterpartiet har ikke vært med på forhandlingene. Generalsekretær Dagfinn Sundsbø kjente ikke til forhandlingene da Dagbladet ringte i går.

-  Har de ikke tariffavtale? Jeg har overhodet ikke vært borti den bestillingen. Det er flaut. Men det er bra at det nå blir jobbet for å få det på plass, sier Sundsbø.Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Soria Morias ledelse i går kveld.

SORIA MORIA: Ingen lokalavtale.