Til de dristige

Politikk er det meningsmålingene sier er mulig. Alt annet er uansvarlig. Eller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAKTE, MEN sikkert er det politiske landskapet i Norge endret. Det er bygget bruer over avgrunnene, skogen er hogget ned (så ingen skal gå seg vill), tornekratt er fjernet og kommunikasjonene dramatisk forbedret. I denne Disney-utgaven av Norge er hele landet en smilende hage uten bratt fjell og bratte mennesker. Bak forvandlingen står de politiske landskapsarkitektene: Konsulentene, meningsmålerne, medierådgiverne, stylistene, journalistene og markedsanalytikerne. Politikk er blitt en kalkulert middelvei og folket en meningsmåling. Det er derfor det knapt er mulig å høre forskjell på finansminister Per-Kristian Foss og finansminister Kristin Halvorsen. Og enda er det noen som lurer på hvorfor Frp gjør det så godt på meningsmålene.

ANDERS LANGE stiftet sitt eget parti i 1973 og møtte fram til sin første TV-debatt med et vikingsverd og ei flaske egglikør. Han kom ikke fra noen politisk motesalong, men det gjorde heller ikke Langes politiske motstandere: Trygve Bratteli, Finn Gustavsen, Kåre Willoch og Odvar Nordli. Ingen av dem kunne vite at de var siste generasjon før markedspolitikerne gradvis overtok scenen. Anders Langes teatralske ekstremisme var nødvendig for å få oppmerksomhet i et landskap med sterke personer og partier. I dag holder det at etterfølgeren Carl I. Hagen løfter telefonrøret i sitt ferieeksil i Spania. Hva var det som skjedde?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer