RETURNERT TIL KIRKETRAPPA: Politiet tok inn og undersøkte den spesielle hilsenen, etterlatt på trappa ved Petri-kirken i Stavanger i natt. I løpet av morgentimene ble beskjeden returnert til kirken, etter at politiet hadde undersøkt den. Foto: ERLING HÆGELAND
RETURNERT TIL KIRKETRAPPA: Politiet tok inn og undersøkte den spesielle hilsenen, etterlatt på trappa ved Petri-kirken i Stavanger i natt. I løpet av morgentimene ble beskjeden returnert til kirken, etter at politiet hadde undersøkt den. Foto: ERLING HÆGELANDVis mer

«Til deg lille venn som ble funnet i en pose i Våland»

En siste hilsen til det døde spedbarnet oppdaget på kirketrappa i Stavanger i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En anonym hilsen til det døde spedbarnet funnet på Våland i Stavanger ble i natt plassert ved trappen til en av byens kirker, ifølge Stavanger Aftenblad.

Hilsenen, som ble oppdaget av forbipasserende rundt midnatt ved Petri-kirken, består av en brodert pute, et håndskrevet brev og en liten blomsterpotte.

- Til deg lille venn som ble funnet i en pose i Våland. Sov søtt, lyder teksten i brevet, som er underskrevet med «en bestemor  og Helen».

Puten bærer inskripsjonen «You're an Angel».

Fjernet
Politiet fjernet den personlige beskjeden da de fikk melding om dette rundt klokka 00.30 i natt, melder Aftenbladet.no.

- Da jeg hørte om det, sendte jeg en bil for å ta det inn. Det kan jo være håp om at det kan knyttes til saken, sier operasjonsleder Egil Karlsen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.no i dag.

Han tror likevel ikke at det kan ha direkte kobling til noen som er involvert i saken.

- Det får de som etterforsker saken se på, utdyper Karlsen.

Politiinspektør Ernst Kristian Rossebø som leder etterforskningen forteller at hilsenen ble lagt tilbake på kirketrappa i løpet av morgentimene i dag etter at politiet hadde undersøkt den.

- Det er umulig å si om det har tilknytning til saken, sier Rossebø til Dagbladet.no og utdyper:

- Det står «hilsen en bestemor», så det kan være en hvilken som helst bestemor som har fått medfølelse med det døde barnet.

Etterforskningen står nå uten spor, ifølge ham.

Kan være asiatisk
På lørdag, dagen etter funnet, ble det klart at det døde spedbarnet er en jente. Babyen var pakket inn i et teppe, lagt i en papipose og etterlat i en privat hage på Våland. Hun ble funnet av en som bodde i boligen hagen tilhørte.

Undersøkelser tyder på at babyen ikke kunne være mer enn én time gammel.

Politiet er sikre på at barnet ikke er født på noe sykehus i området.

Det er ikke noe som tyder på at det døde spedbarnet har vært utsatt for vold.

Obduksjonsrapporten kan ingen entydige svar på om jenta døde før, under eller etter fødselen.


Jenta er lys i huden, men politiet utelukker ikke at hun kan være av asiatisk opprinnelse.  Etterforskerne jobber ut i fra at det hele dreier seg om en personlig tragedie.

Fått oppnevnt en forsvarer

Politiet har fått inn en rekke vitneobservasjoner i saken, men har på nåværende tidspunkt lite konkret å gå etter.

På søndag gjennomførte de en resultatløs dør-til-dør-aksjon på jakt etter den ukjente moren.

Advokat Brynjar Meling ble samme dag oppnevnt som forsvarer for den ukjente kvinnen.

- Vi har gjort det slik fordi vi håper at hun vil finne det mindre skremmende å ta kontakt med ham istedenfor myndighetene, og for at hun kan få råd fra ham om hva hun skal gjøre, kommenterte politiinspektør Ernst Kristian Rossebø på søndag.

På mandag opplyste Meling at moren foreløpig ikke hadde tatt kontakt med ham.

Han presiserte også at han ikke kommer til å fortelle om eventuelle samtaler med moren eller hennes bekjente, hvis de ikke ønsker det selv.

Det har i løpet av morgentimene i dag ikke lyktes Dagbladet.no å få tak i Meling.

Utsetter begravelsen
Politiet utsetter begravelsen av den etterlatte jentebabyen, melder NTB.
— Vi komme nok til å vente noen uker med begravelsen i håp om at moren melder seg, slik at hun får mulighet til å se barnet, sier  Rossebø til VG.
Minst åtte spedbarn er funnet døde i Norge siden 1982.

FUNNET I EN POSE: En eldre kvinne oppdaget en død, nyfødt baby i en hage i Asbjørnsens gate på Våland i Stavanger fredag formiddag.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FUNNET I EN POSE: En eldre kvinne oppdaget en død, nyfødt baby i en hage i Asbjørnsens gate på Våland i Stavanger fredag formiddag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer