«Til døden skiller dere ad»

Pastor Helge Fossmo står tiltalt for drapet på begge sine hustruer. I dag starter rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Natt til lørdag 10. januar 2004 rystes den vesle bygda Knutby av et brutalt drap, nesten to.

Midt i en liten klynge hus drønner fem revolverskudd. Tre av dem rammer pastorkona Alexandra Fossmo mens hun sover i sin seng. På barnerommet ved siden av ligger hennes mann, Helge Fossmo - og hører ingenting.

Derimot våkner han når mobilen ringer minutter senere. Da har morderen skutt og såret Daniel Linde - naboen som er gift med Fossmos elskerinne.

Pastoren har hatt drømmer om elskerinnen. At hun skal bli hans neste hustru. Han har også hatt drømmer om Alexandra og Daniel - rettere sagt deres gravsteiner utenfor kirken, der bryllupet skal stå.

Slo med hammer

Et par måneder i forveien, natt til 8. november 2003 er pastor Fossmo på en lang kjøretur for å fylle bensin på bilen. Han tar en rekke omveier denne natten for å «komme nærmere gud».

I mens står familiens barnepike over hans sovende kone med en hammer i hånden.

Den samme barnepiken som senere avrettet Alexandra med tre revolverskudd, lar hammeren treffe henne i tinningen, men treffer ikke hardt nok. Alexandra våkner blødende fra hodet og får grepet fatt i piken med hammeren, og stopper galskapen.

Pinsemenigheten, som de alle er en del av, utviser barnepiken fra Knutby. Hun får aldri vise seg der igjen. Men Pastor Fossmo vil ikke kontakte politiet. I et år har barnepiken delt soverom med ham. De har vært elskere i kampen mot djevelen.

Kona Alexandra var da forvist til gjesteværelset. Hun fikk aldri vite om pastorens drøm.

Dopet ned

18. desember 1999. Pastoren finner sin første hustru Helén Fossmo død i badekaret. Hun ligger med ansiktet ned i det rennende og lunkne badevannet. Hun har på seg nattkjole. Hodeskallen er knust.

Obduksjonen viser at det er knusningsskadene mot hodet som drepte henne. Så momentant at hun aldri rekker å puste vann inn i lungene der hun ligger i bunnen av badekaret.

Men hun er også kraftig neddopet på stoffet dextropropoxifen - en konsentrasjon som langt på vei er unormal høy.

Politiet konkluderer med at Helén skled i badekaret og traff krana med hodet. Det var en ulykke.

Men det de ikke vet, er at pastor Fossmo også denne gangen hadde hatt en drøm. En drøm om at Helén skulle dø i badekaret, og at Alexandra, som han har tilbrakt oppsiktsvekkende mye tid med de siste månedene, og som har sagt hun er hodestups forelsket i ham, skal bli hans neste kone.

Regjerte som konge

18. mai 2004. I Uppsala Tingrett står pastor Helge Fossmo tiltalt i en av Europas mest omtalte kriminalsaker. Den vesle bygda Knutby vil aldri mer være en anonym prikk på kartet mellom Arlanda og Uppsala nær den svenske hovedstaden Stockholm.

Svarene tingretten skal finne fram til, ligger gjemt i en salig suppe av karismatisk gudfryktighet, sex, kjærlighet, utroskap, løgn, bedrag, manipulering, underkastelse, og død.

I hovedrollene finnes de tiltalte, 32 år gamle pinsevennpastor Helge Fossmo og den 28 år gamle barnepiken som har innrømmet det siste drapet.

Men det handler også om en lukket menighet på om lag 100 personer, der Fossmo regjerte som en konge, veiledet av sin kones søster - den såkalte «Kristi Brud».

Dødssynd

Innen fire uker skal retten avgjøre om Fossmo er skyldig i;

  • Drapet på sin første kone Helén.
  • Planlegging og medvirkning til drapsforsøk på sin andre kone Alexandra (hammerepisoden).
  • Planlegging og medvirkning til drapet på Alexandra.
  • Planlegging og medvirkning til drapsforsøket på naboen Daniel Linde.

    Barnepiken har allerede innrømmet både drapsforsøket og drapet på Alexandra, samt drapsforsøket på Linde. Men om Fossmo kan dømmes for de samme ugjerningene vil avhenge av hennes troverdighet i retten.

    «Å skille seg som pinsepastor ville blitt oppfattet som en dødssynd», har pastor Fossmo sagt i avhør. Men han nekter hardnakket på at han har hatt noe som helst med sine koners død å gjøre.

    Dagbladet.no følger rettssaken i Uppsala Tingrett. Og vi vil garantert komme tilbake med mer.

ÅSTEDET: Helge Fossmo sier han sov mens kona ble skutt og drept i rommet ved siden av.
TILTALT: I dag begynner rettssaken mot pastor Helge Fossmo.
RYSTET: Saken handler også om den lukkede menigheten i Knutby, der Helge Fossmo regjerte som en konge.