Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Til fedmekrig etter coronasykdom

Boris Johnson skal være overbevist om at egen overvekt gjorde ham sykere av covid-19. Nå vil han ta grep i Storbritannia.

TAR GREP: Boris Johnson takket legene og sykepleierne for å ha reddet livet hans da han ble coronasyk. Nå vil ha ta grep om britisk folkehelse. Foto: REUTERS/John Sibley/NTB Scanpix
TAR GREP: Boris Johnson takket legene og sykepleierne for å ha reddet livet hans da han ble coronasyk. Nå vil ha ta grep om britisk folkehelse. Foto: REUTERS/John Sibley/NTB Scanpix Vis mer

Storbritannias statsminister Boris Johnson ble i slutten av mars hardt rammet av coronaviruset.

55-åringen fikk plutselige symptomer, ble lagt inn på sykehus og måtte der motta intensivbehandling. Tilstanden hans var svært alvorlig, og han har i etterkant takket legene og sykepleierne for at de reddet ham.

- De reddet livet mitt, skal han ha sagt til venner påskeaften.

Krig mot fedme

Storbritannia er, etter USA, landet med nest flest registrerte coronadødsfall. Så langt har over 34 000 personer dødd etter at pandemien traff landet.

Regjeringen har samtidig blitt kraftig kritisert for håndteringen av viruset, blant annet fordi de satte inn smitteverntiltak seint i forhold til en rekke vestlige land.

Men Boris Johnsons personlige opplevelse med alvorlig coronasykdommen skal ha satt en støkk i ham, skriver The Times.

CORONAVIRUSET: Greta Thunberg var gjest hos CNN, det har i etterkant fått mye kritikk. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Ifølge den anerkjente britiske avisa vil statsministeren nå innlede en «krig» mot fedme og overvekt. Ifølge avisa planlegger han en langt med offensiv politikk for å få ned andelen overvektige i landet.

- Går fint for tynne

Boris Johnson har tidligere uttrykt seg kritisk til statlig og paternalistisk politikk knyttet til kosthold og vekt, men coronakrisa skal ha fått ham til å innse at landet er i problemer. Ifølge flere studier øker overvekt risikoen for alvorlig forløp ved covid-19-sykdom.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Storbritannia er blant de vestlige landene med størst andel overvektige. En tredel av den voksne befolkning er klassifisert slik, med en BMI på over 30.

Boris Johnson er en av dem. Ifølge The Times, som har kilder langt inn i regjeringsapparatet, skal Johnson ha sagt følgende til sine rådgivere etter egen sykdom.

- Det går fint for dere som er tynne, skal han ha sagt.

Selv overvektig

Ifølge Daily Mail veide Johnson rundt 111 kilo da han ble lagt inn på sykehus med coronavirus og er 1,80 høy.

Ifølge avisa skal Johnson nå være «besatt» av å få folk til å sykle til jobb. Samtidig har han hatt en langvarig skepsis til britenes sukkerskatt som ble innført i 2018. Denne skepsisen skal nå være fjernet på grunn av folkehelseperspektivet.

En rekke studier har påvist sammenhengen mellom overvekt og alvorlig forløp av covid-19.

Fedme er en vesentlig risikofaktor for coronasmittede, sier fransk epidemiolog og viser til at folk med fedme får flere komplikasjoner og er lenger smittsomme.

Økt risiko

Den franske sjefepidemiologen Jean-François Delfraissy peker blant annet på en studie av svineinfluensa-utbruddet i 2009, som konkluderte med at faren for å havne på sykehus var dobbelt så stor hos folk med fedme som hos andre, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Han viser også til en folkehelsestudie fra University of Michigan som konkluderer med at folk med fedme er smittsomme over lengre tid, og dermed kan bidra til at smitten brer seg blant en større del av befolkningen.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det mulig at personer med fedme kan ha «økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom».

– To tredjedeler av Norges voksne befolkning har overvekt eller fedme, mens 1 av 5 voksne i Norge sliter med fedme, som vil si BMI (Body Mass Index) fra 30 og oppover, sa Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo til Dagbladet i april.

BMI er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt. Hvis man har en BMI mellom 25 og 29,9, regnes man som overvektig. Ved en BMI på 30 eller høyere, har man fedme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!