Til fjells på høye hæler

STAVANGER (Dagbladet): - Folk går seg vill på de utroligste steder, sukker redningsleder Ben Vikøren ved Hovedredningssentralen på Sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten daglig må det settes i gang søk etter folk som har havnet på avveier eller skadet seg i fjellet. Gang på gang må redningsledelsen konstatere at folk har lagt i vei uten kart og kompass og med dårlig fottøy og lite klær.

Bak første kolle er de fortapt, og fortvilt slår de et nødnummer på mobiltelefonen for å få hjelp - hvis det er mobildekning.

GPS-peilere

-

Redningsaksjoner

Disse har gått seg bort hittil i juli:

2. juli: Ei elleve år gammel tysk jente hadde vært savnet i nesten ett døgn da hun ble funnet av redningsmannskapene fra Røde Kors.
5. juli: Et redningshelikopter ble sendt ut for å redde to danske kvinner i 20-åra som hadde gått seg vill i fjellet ved Lysebotn i Rogaland.
5. juli: En luftambulanse ble sendt fra Ålesund for å redde et ungt tysk par, som hadde gått seg vill i Geiranger.
6. juli: En svensk og en norsk mann ble sendt til sykehus etter hopp på snøbrett og ski i Stryn.
10. juli: Tre ungdommer hadde gått seg fast ved Bjørnabykset ved Ullensvang i Hordaland. Klatrere og kjentfolk fikk loset dem ned.
11. juli: Hundepatruljer og mannskaper fra Røde Kors lette etter en 35 år gammel finsk mann i nærheten av Kåfjord. Han ble funnet i god behold.
14. juli: En kvinne i 50-åra fra Oslo ble om kvelden funnet i god behold etter å ha vært savnet i området ved Tyin i Jotunheimen.
14. juli: En mann måtte fraktes ned fra Jostedalsbreen med helikopter, etter å ha fått lettere skader som følge av et fall.
14. juli: En klatregruppe fikk brakt i sikkerhet to basehoppere som hadde strandet på en fjellhylle i nærheten av Lysebotn.

I år har vi særlig mange tilfeller der folk har kjøpt seg dyre og avanserte GPS-peilere, som oppgir posisjonen deres nøyaktig. Men de har ikke kart med seg! Og uten kart er GPS-dataene verdiløse, sier redningsleder Vikøren.

Svært mange turister vil innom den berømte Prekestolen under Norges-turen. Folk har ankommet Prekestolhytta i finstasen på høyhælte sko, for å knipse et bilde av det berømte platået i forbifarten.

- Men det er en skikkelig fjelltur å gå til Prekestolen. En tre timers fottur med 350 meters stigning, advarer daglig leder Kjell Helle Olsen i Stavanger Turistforening.

Vanskelig

Turistforeningen prøver så godt den kan å spre informasjon om at Prekestolen ikke ligger ved bilvei, men høyt til fjells i nokså vanskelig terreng.

- Å gå til Prekestolen kan også være en flott tur for bestemor eller pjokken på to- tre år, hvis følget bare vet hva de gjør, sier Kjell Helle Olsen.

TURISTMAGNET: Prekestolen er en turistmagnet, men ikka alle vet at de må gå tre timer i nokså vanskelig terreng for å komme dit.