Til fots langs motorveien - retning Sverige

Dansk politi vil stanse stor flyktninggruppe. - Mange sier de har familie i Norge.

 ROPER MALMÖ, MALMÖ:  En stor gruppe flygtninger og migranter, som søndag kveld ankom havnebyen Rødby, har i dag tatt fatt på den 160 kilometer lange veien til København - i første omgang. Foto: Bax Lindhardt, NTB Scanpix.
ROPER MALMÖ, MALMÖ: En stor gruppe flygtninger og migranter, som søndag kveld ankom havnebyen Rødby, har i dag tatt fatt på den 160 kilometer lange veien til København - i første omgang. Foto: Bax Lindhardt, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor gruppe flyktninger har tatt beina fatt og er nå på vei nordover gjennom Danmark på vei til Sverige.

Mange av dem sier at de har familier i Norge.

Flyktningene befinner seg mandag ettermiddag på motorveien utenfor Rødby og går i retning av København, men de legger ikke skjul på at det er Sverige som er målet.

Ifølge Politikens journalist på stedet roper flyktningene «Malmö, Malmö» og de følges nå tett av dansk politi.

Flere av dem bærer også plakater med teksten «Sverige».

Mange av flyktningene forteller at de har familier i Norge, Finland og Sverige og sier at det er derfor at de ikke vil bli værende i Danmark, skriver den danske avisen.

Vil bli stanset
Politiet opplyser å ha situasjonen under kontroll og sier at flyktningene vil bli returnert til Rødby der de ble innlosjert på et hotell etter å ha ankommet med ferje fra Tyskland søndag kveld.

Av de 230 som kom med ferja, har 166 avstått fra å søke asyl i Danmark. Flyktningene sier at de vil videre og søke asyl i andre land, noe de i henhold til Dublin-konvensjonen ikke har anledning til.

- De har en oppfatning av at de selv kan bestemme hvor de skal, men dette skal vi bringe under kontroll. De skal tilbake til den saksbehandlingen som vi er i ferd med, sier politiinspektør Kim Kliver.

Skrik og spetakkel
Politikens journalist på stedet beskriver stemningen blant flyktningene på motorveien som hektisk, men god.

- Barna blir båret på mødrenes skuldre, og selv om det er hektisk har jeg ikke sett noen av dem gråte. Barna er vant til rop og skrik og spetakkel, lyder hans rapport.

Det er om lag 160 kilometer fra Rødby til København.

- De vet at loven sier at de må registreres og derfor håper de å kunne ta seg hele veien til Sverige. De stiller seg helt uforstående til at de er her nå, skriver Politikens utsendte.

Flere med ferje
Rundt 100 flyktninger ankom mandag også Danmark med tog fra Tyskland.

Dansk politi brukte pepperspray mot en mann da det oppsto trengsel i forbindelse med identitetskontroll.

Flere kom også med ferje fra Tyskland til Rødby, men det er uklart hvor mange det er snakk om.

- Det er kommet en ferje med et antall flyktninger og asylsøkere om bord, og de tar vi hånd om på samme måte som i går, sier Kliver.

Dansk politi holdt mandag ettermiddag tilbake et tog i Rødby, som skulle ha gått til København. Det er ikke kjent hvor mange flyktninger som befinner seg om bord.

(NTB - Ritzau).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram