IRRITERT: Donald Trump er åpenbart irritert på etterretningstoppene i USA, og angrep dem onsdag på Twitter. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
IRRITERT: Donald Trump er åpenbart irritert på etterretningstoppene i USA, og angrep dem onsdag på Twitter. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpixVis mer

Til frontalangrep på etterretningssjefer: - Skulle ønske han holdt seg unna Twitter

Donald Trump er ikke fornøyd med at etterretningssjefene ikke snakker ham etter munnen.

- Kanskje etterretningen burde returnere til skolebenken.

Slik avsluttet Donald Trump en Twitter-tirade rettet mot USAs øverste etterretningssjefer. Før vi tar resten av Trumps utbrudd, kan det være verdt å forklare hvorfor Trump hadde latt seg irritere.

Tirsdag la nemlig amerikanske etterretningssjefer fram sin globale trusselvurdering for Kongressen.

Ikke enige med Trump

I vurderingen, som ble lagt fram av CIA-sjef Gina Hapsel, FBI-sjef Christopher Wray og USAs nasjonale sikkerhetsdirektør Daniel Coats, kom det fram at de er uenige med president Trumps vurderinger på en rekke områder.

For det første tror de ikke at Nord-Korea kan overtales til å gi slipp på alle sine atomvåpen, noe som står i strid med Trumps egen oppfatning etter toppmøtet med Kim i 2018, da han slo fast at Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Etterretningen framhever også at IS utgjør en stor trussel, på tross av at Trump gjentatte ganger de siste månedene har hevdet at IS er beseiret. Han brukte det også som begrunnelse da han i desember kunngjorde at USAs soldater skal ut av Syria.

Også når det gjelder Iran og atomavtalen som Trump trakk USA fra 8. mai, har etterretningen et annet syn på ting enn Trump.

De mener Iran fortsatt innfrir sine forpliktelser i atomavtalen. Årsaken til at Trump bestemte seg for å trekke USA ut, var at han hevdet at Iran ikke overholdt avtalen.

- Tilbake på skolebenken

Dermed er det kanskje ikke så rart at presidenten følte han måtte ta til motmæle.

«Da jeg ble president var IS ute av kontroll i Syria og herjet vilt. Siden da har det blitt gjort enorm framgang, spesielt de siste fem ukene. Kalifatet vil snart bli ødelagt, noe som var umulig å se for seg for to år siden», skrev Trump på Twitter, før han raskt nevnte fredsforhandlingene med Taliban, før det var tid for å ta for seg Nord-Korea, som ifølge Trump nå har et «bedre forhold til USA enn noen gang tidligere».

«Det er en god mulighet for atomnedrustning. Tiden vil vise hva som skjer med Nord-Korea, men på slutten av den forrige administrasjonen var forholdet elendig og det skjedde veldig dårlige ting. Nå er det en helt annen historie. Jeg ser fram til å møte Kim Jong-un snart. Det blir gjort framskritt», skrev Trump.

Disse Twitter-meldingene var ikke et direkte angrep fra Trump på etterretningssjefene, men helt klart utløst av tirsdagens seanse i Kongressen.

Like subtil var ikke Trump åtte timer seinere, da han gikk i strupen på de samme etterretningstoppene.

«Etterretningsfolkene virker ekstremt passive og naive når det gjelder Iran-faren. De tar feil! Da jeg ble president lagde Iran trøbbel i hele Midtøsten, og bortenfor. Siden jeg avbrøt den forferdelige atomavtalen har ting forandret seg, men de er en kilde til potensiell fare og konflikt. De tester raketter (forrige uke) og mer, og nærmer seg kanten. Økonomien kollapser, noe som er det eneste som holder dem tilbake», tvitret presidenten, før han altså avsluttet med å antyde at etterretningstoppene hadde godt av mer skolegang.

Skeptiske republikanere

Den kraftsalva er det ikke alle som er like begeistret for, selv ikke i Trumps eget parti. Blant kritikerne er senator John Thune, som sitter i det republikanske lederskapet.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger man kan si dette, men jeg hadde foretrukket om presidenten holdt seg unna Twitter. Spesielt når det gjelder disse viktige spørsmålene om nasjonal sikkerhet, der du har folk som er eksperter, som har bakgrunnsinformasjon og som er profesjonelle, sier Thune til CNN, og legger til at han mener at «vi må stole på deres vurderinger».

Demokratene er ikke spesielt imponert, de heller.

- Det tjener til etterretningsbyråenes ære at de fortsettet å gi grundige og realistiske analyser av de farene vi står overfor. Det er ekstremt farlig at Det hvite hus ikke hører etter, sier Adam Schiff, leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, ifølge Washington Post.

Mark Warner, demokratenes øverste mann i Senatets etterretningskomité, mener Trump har en «ekstremt farlig vane med å undergrave etterretningsbyråene for at ting skal passe med hans alternative virkelighet».

«Folk setter livet på spill for den etterretningen han avskriver på Twitter», tvitret Warner.

Skal stemme over Trump-kritikk

Samtidig som Trump er i en slags åpen krig med landets etterretning, skal senatorene i USA stemme over et forslag som kritiserer Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av Syria, på tross av at militæret og nasjonale sikkerhetsrådgivere advarte mot det.

For, sier Thune, republikanerne har forsøkt å få Trump til å reversere avgjørelsen sin, uten hell.

- Jeg tror en rekke av våre medlemmer har snakket med presidenten relativt jevnlig og har uttrykt at de mener politikken han ønsker å føre med tanke på Syria, for eksempel, ikke er den rette for oss. Det blir formidlet, sier Thune.

Torsdag skal Senatet stemme over kritikkforslaget, som er forfattet av republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell.