- Til helvete med russerne

MALISHEVE (Dagbladet): - Vi vil ikke ha dem her. Familien Dauti er på vei fra Malisheve og hjem til en landsby like ved da de må stoppe for tyske KFOR-soldater. Det er greit med tyskere, men til Malisheve vil man ikke ha russiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malisheve var hjertet i den sonen den albanske UCK-geriljaen kontrollerte for ett år siden, før den serbiske offensiven startet i fjor høst og fortsatte med de massive drapene i vår.

Nå er det ikke en eneste serber igjen i Malisheve kommune, som før krigen talte 55000 sjeler.

I åsene her, der krigen har bølget fram og tilbake i mer enn et år, synes de det er blodig urettferdig at de, nå som krigen er vunnet, skal få russiske KFOR-styrker til å passe på seg.

Ikke velkomne

- Russerne er ikke velkomne her. Hvis det er klart at de russiske styrkene er under NATO-kommando, så kan vi tolerere dem. Hvis det er slik at de ikke er under NATO-kommando, så vil vi gjøre det vi kan for å gjøre forholdene for dem så vanskelige som vi kan, sier ordfører Gani Krasniqi til Dagbladet.

Det kan være så mange som 700 russiske soldater som skal til Malisheve. Denne uka var den russiske generalen Aleksandr Vasiljevic Popov i Malisheve og møtte ordfører Krasniqi. Krasniqi er ikke helt beroliget etter generalens besøk.

Støtter serberne

- Han sa at alle fredsstyrkene er under samme paraply. Jeg håper at det betyr at de er under NATO-kommando, sier Krasniqi.

De 3600 russiske soldatene som skal være fredsstyrker i Kosovo er kontroversielle. UCKs etterretning sier de har beviser for at det har vært radiokontakt mellom den russiske KFOR-styrken og serbiske soldater mens de serbiske soldatene ennå var i Kosovo. Russerne har på det politiske plan hele tida støttet serberne i konflikten om Kosovo, selv om de har tatt avstand fra massakrene.

Og på bakken i Kosovo nå er det ingen tvil om at russerne oppfattes som de gjenværende serbernes støttespillere.

Russerne er her

I byen Kosovo Pole rett utenfor Pristina står en russisk stridsvogn. Byen er ikke stor, men en av de få i Kosovo der serberne er i flertall. Og menig Oleg sier at russerne er i byen hele tida, men at Dagbladet ikke får snakke med noen offiser.

Problemet er at russerne ifølge de en britisk taltmann i Kosovo Pole ikke skal ha soldater fast stasjonert i denne byen. For byen er under britisk kommando.

Blod på hendene

I Malisheve er alle de 500 serberne som bodde der, borte.

- De hadde alle blod på hendene, så selv om hele Russland kom hit tror jeg ikke serberne ville vende tilbake, sier ordfører Krasniqi.

Det er ennå uklart hvor de russiske styrkene skal utplasseres. Det som er klart er at russerne skal ha kommandoen over flyplassen i Pristina, og at NATOs forståelse av avtalen med russerne er at de skal underlegges KFOR - det vil i praksis si NATO - andre steder der de er utplassert.

Men i den serbisk-dominerte byen Kosovo Pole opererer russerne uten at britene - som har kommando over byen - vet om det.

NJET: -Vi vil ikke ha russere her i Malisheve, sier familien Dauti. I Kosovo er det ingen tvil om at russerne oppfattes som de gjenværende serbernes støttespillere.